Vimbldonska bajka u nastajanju

Saša Ozmo 29. jun. 201717:45 > 17:46
Podeli:
Pool/Getty Images

Godine 2011. na Vimbldon je došla kao osma teniserka sveta i pomela je sve pred sobom – silinom svojih udaraca ostavljala je u čudu suparnice i gledaoce i već tada upisala se u istoriju. Sada je Petra Kvitova na sličnoj, ali ipak drugačijoj misiji.

Tony Marshall/Getty Images

Pre nešto više od šest meseci Čehinja je doživela napad u svojoj kući u Prostejovu, povređena joj je leva šaka čiju punu funkcionalnost nikada neće uspeti da vrati. Osim fizičkih, napad je ostavio i psihičke posledice, ali već u prvom obraćanju javnosti jedna rečenica upadala je u oči: “Svako ko zna bilo šta o meni, zna da sam jaka i da ću se boriti sa ovime“.

I zaista je bilo tako, Kvitova je ostvarila najbolju moguću prognozu lekara i za nepunih šest meseci vratila se na teren. Koleginice i kolege sve vreme pauze pružale su joj podršku, a povratak na Rolan Garosu bio je emotivan – ispala je u drugoj rundi od Matek-Sends, da bi zatim objavila da je “bajka gotova i da se vraća uobičajenom poslu“.

U prevodu, to je značilo da sve što se dogodilo stavlja iza sebe i da je sada ponovo teniserka kao bilo koja druga. Ali Petra nije teniserka kao bilo koja druga, pretrpljeni strah dao joj je u krajnjoj instanci novi motiv, novu svrhu i još veću želju da ponovo uspe.

Već u svom drugom turniru po povratku, Čehinja je osvojila titulu u Birimingemu pobedivši Ešli Barti u finalu. Iako se povukla sa turnira u Istbornu, na vidiku je Vimbldon i Petrina priča za sada sve ima obrise bajke u nastajanju.

https://youtube.com/watch?v=EguuoIoTqwo

“Jednog dana kod kuće, vozila sam se na trening i u kolima su mi se samo odjednom vratile uspomene. Mislila sam o slavlju pošto sam osvojila Vimbldon 2014. Lepo je kada ti misli samo tako banu u glavu, a ono čega sam se najjače sećala jeste proslava sa porodicom i prijateljima“, kaže 27-godišnjakinja iz Biloveca, gradića sa svega nešto više od sedam hiljada stanovnika.

 Ako je 2011. godine Petra donekle i bila iznenađenje, pogotovo način na koji je razbila Mariju Šarapovu u finalu, već do te 2014. godine znalo se da nema šale sa njome, pogotovo ne na travi. Obožava ravne udarce, slajs i kada uđe u ritam, izgleda kao da više nikada neće izgubiti niti jedan poen – jedno vreme duela sa Eženi Bušar u finalu tako je zapravo i bilo, retko je gubila poene i na kraju je pobedila sa 6:3, 6:0.

Iako joj je na terenu lice često bezizražajno, Kvitova izuzetno emotivno proživljava svaki meč i na njenim konferencijama za novinare borba sa nervozom vrlo je česta tema. U Parizu je npr. u duelu sa Matek-Sends odservirala osam duplih grešaka, amplituda njene igre veća je nego kod drugih i uvek postoji rizik da je stres “pojede“.

Videćemo kako će reagovati na iskustvo s početka godine – sudeći po dosadašnjim igrama i izjavama, ono joj je pružilo drukčiju perspektivu koja bi mogla pozitivno da utiče na njena osećanja na terenu i da je učini opuštenijom. Ako ona budu pod kontrolom, Kvitova vrlo lako prerasta u nezaustavljivu zver, pogotovo na Vimbldonu.

“Divno je videti je nazad na terenu, ona je inspiracija za sve“, rekla je Ešli Barti i govorila u ime celog WTA tura.

Serene na Vimbldonu neće biti, Kerber je u agoniji i put ka tituli, slično kao na Rolan Garosu, prilično je otvoren i teško predvidljiv – Pliškova, Konta, Venus Vilijams, mnogo je igračica zamislivih sa trofejom u rukama, ali niti jednoj u ovom trenutku ne bi tako pristajao kao Petri Kvitovoj.