Ozmova trojka: Trk na mrežu i apsolutni kontrast

Saša Ozmo 5. jul. 20177:30
Podeli:
Clive Brunskill, Getty Images

Mnogo je kvalitetnih i uzbudljivih mečeva na Vimbldonu, a mi nastavljamo sa praksom preporuke na šta posebno obratiti pažnju.

Getty images/ David Ramos

Endi Mari – Dastin Braun

Racionalno, trebalo bi ovo da bude zicer za Marija – uz Đokovića, Škot ima najbolji ritern na svetu, a možda je čak i prvi na planeti kada je reč o pasingu. Upravo ta dva udarca najneophodnija su za pobedu nad Braunom, koji udara jako i ravno i koji neprestano juriša na mrežu.

Međutim, „zicer“ priča važila je i za Endijev sudar sa Mišom Zverevom u Melburnu, pa znamo šta se dogodilo. Braun je pre dve godine dobio Rafu na Vimbldonu i sigurno će nam, ako ništa drugo, doneti svoju porciju atraktivnih udaraca i verovatno će uspeti da učini neizvesnim set ili dva.

Na US openu 2010. bilo je 7:5, 6:3, 6:0 za Endija, za nešto više Dastin će morati da blista i da računa na Marijeve kikseve, ali Nemac se sigurno neće uplašiti Centralnog terena i ovaj duel ne bi valjalo propustiti.

Meč se igra drugi po redu, oko 15.30 po srednjoevropskom vremenu.

Barbora Stricova – Naomi Osaka

Sudar kontrasta u svakom smislu. Stricova je devojka niskog težišta, udara loptu u penjanju, fino se snalazi na mreži i trava joj je omiljena podloga – visoka je samo 164cm i igrala je četvrtfinale Vimbldona pre tri godine. Uz to je i najčešće namrgođena na terenu, osim kada pokazuje emocije, što čini žustro i agresivno.

Ravni udarci zajednički su im imenitelj, Osaka je takođe emotivna, ali na malo blaži način, i češće je nasmejana. Mlada, 19-godišnja Japanka visoka je 180cm i imperativ joj je da sve vreme diktira ritam jer joj niski odskok ne odgovara i moraće od starta da natera Stricovu u defanzivu.

Meč je drugi po redu na terenu broj 17, oko 14.00 po srednjoevropskom vremenu.

Getty Images/Clive Brunskill

Kei Nišikori – Sergej Stahovski

Na prvi pogled, rutinski trijumf Japanca. To nesumnjivo jeste jedna od opcija, ali daleko od toga da je sigurna opklada.

Nišikori ima istoriju povreda na Vimbldonu i nikada nije stigao dalje od trećeg kola jer mu je kretanje problem i servis mu nije dovoljno ubojit, mada bi po refleksima, riternu i po tome što lako hvata lopte u penjaju trebalo da bude bolji na Vimbldonu.

Sa druge strane naći će se igrač koji je 2013. godine izbacio Federera i koji na travi može da napravi probleme bilo kome kada ima svoj dan. Pri tom je i lepo za promenu gledati i česte juriše na mrežu.

Ukoliko ne krene idealno, Kei bi mogao da postane ranjiv, pa možda vidimo i znatno duži i neizvesniji okršaj od očekivanog. Uostalom, Stahovski je dobio i oba dosadašnja susreta, doduše još 2011. godine.

Meč je prvi po redu na terenu broj 1, od 14.00 po srednjoevropskom vremenu.

Miler – Rosol i Janović – Puj takođe su parovi koji bude radoznalost, a kod žena još gledajte da uhvatite mečeve Jelene Ostapenko i Petre Kvitove, to su dva narativa vredna pomnijeg praćenja.