Henman za SK: Novak će osvojiti 15 Gren slem titula

Saša Ozmo 6. jul 201712:39 > 12:46
Podeli:
Antony Jones/Getty Images

U karijeri je osvojio 11 ATP titula, čak četiri puta je dolazio do polufinala Vimbldona, a najbolji plasman u karijeri mu je četvrto mesto.

Tim Henman redovan je gost na Vimbldonu, često je i u ulozi stručnog konsultanta, a sada je i jedan od ambasadora HSBC banke, zvaničnog partnera Vimbldona. U intervjuu za Sport klub govorio je o turniru koji je još u ranoj fazi, Federeru, Nadalu, Đokoviću, Mariju…

Krenuli smo od običnog pitanja – ko je favorit?

“Smem li da imam dva favorita? Federer i Nadal, mislim da su oni jednostavno najbolji ove godine, nema neke mudrosti. Rodžer je osvojio Meloburn, pa Indijan Vels i Majami, i to igrom koja je bila na nivou njegovih najboljih u karijeri. To je preneo i na travu, osvojio je trofej u Haleu i ima mnogo samopouzdanja“, počinje Henman za Sport klub i dodaje:

“Na sličan način, mislim da je reč samopouzdanje ključna i za Nadala. Bio je neverovatan na šljaci, osvojio je deseti trofej na Rolan Garosu, a i ovde je bivši šampion. Takođe, mislim da mu uslovi kakvi su sada odgovaraju, lopta je teška, a sudeći po njegovom nivou igre u prva dva meča, biće potrebno da protivnik odigra senzacionalno kako bi ga savladao. Mislim da će mu kolena biti u redu, to je još nešto što mora da prebrodi, ali samo on ima odgovor na to pitanje“.

Michael Steele, Getty Images

U poslednje četiri godine Novak Đoković i Endi Mari uzeli su po dve titule na Vimbldonu, a za Henmana su oni trenutno odmah iza Rodžera i Rafe.

“Apsolutno ne smemo potceniti Novaka i Endija. Jesu osvajali titule ovde, ali mislim da moraju da podignu nivo igre kako bi imali šansu. Može da klikne u jednom setu, u jednom meču, ali da bi kliknulo, ’momentum’ mora da se gradi. Endi je bez ikakvog prethodnog zaleta došao na Rolan Garos, a posle mu je malo nedostajalo da dođe do finala. Slično je s Novakom, igrao je dodatni turnir u Istbornu kako bi osetio ukus pobede, i u toj nameri je uspeo, a sada je pitanje može li dodatno da se unapredi“.

Na pitanje da li je kao profesionalni teniser osetio taj “klik“, Henman odgovara:

“Ne može osećaj da se promeni u jednom udarcu, ali postepenim radom može i onda odjednom osećaš da ti je tajming bolji, da ti je rad nogu bolji i da lepše osećaš loptu i na meču i na treningu. To je i suština Gren slem turnira – dve nedelje, potencijalnih sedam mečeva na tri dobijena seta, ima prostora za uspone i padove, a stvar je u tome da na vrhuncu budeš u pravom trenutku“.

Julian Finney, Getty Images

Posle dolaska Andrea Agasija, u Novakovom štabu je sada i Mario Ančić.

“Neće ga oni učiti tehnici, ali pomoći će mu da još efektnije koristi svoju igru i svoje vrline. Obojica imaju mnogo iskustva, naročito Andre koji je imao i sličan igre, tako da sam siguran da će mu pomoći. Agasi je takođe imao uspona i padova u karijeri, ostvario je brojne uspehe i ono što je naročito važno – na pravi način razume igru. Videćemo koliki će efekat imati“.

Za kraj, pitali smo 42-godišnjeg Britanca da stavi broj Gren slem titula uz ime svakog od članova velike četvorke na kraju njihovih karijera.

“Federer – 19, Nadal – 18, Đoković – 15, Mari – 5“, zaključio je Henman za Sport klub.