"Imaju novca, pogotovo Vimbldon, mora 4x veći fond!"

Saša Ozmo 11. jul. 20179:00
Podeli:
Shaun Botterill, Getty Images

Pobeda nad Federerom na Vimbldonu i izjave kojima uvek uzburka javnost, to su dve stvari po kojima ga poznaje najveći broj onih koji tenis vole.

Od svog stila Sergej Stahovski nije odustao ni u intervjuu za Sport klub u kojem smo se dotakli brojnih tema – njegovog ’dugog jezika’, promena u tenisu, Dejvis kupa, nagradnih fondova… Kao i uvek, bilo je drugačije i osvežavajuće.

Sa 31-godišnjim Ukrajincem razgovarali smo posle poraza u drugom kolu od Keija Nišikorija, pa mu nije bilo baš do podsećanja na njegov najveći trijumf – onaj nad Federerom u četiri seta 2013. godine.

“Donosi mi uvek lepa sećanja, bila je to emotivna pobeda – pune tribine, mnogo energije, ali prošlo je četiri godine, sada na to gledam kao na bilo koji drugi meč“, počeo je Stahovski za Sport klub.

U sportu koji je danas postao biznis retko se mogu čuti izjave koje iskaču iz šablona i koje neće naići na široko odobravanje – Stahovski je jedan od onih koji se ne plaši da kaže ono što misli.

“Živimo u teškom svetu u kojem se lako desi da budeš razapet ako javno izneseš svoj iskreni stav. To je vrlo težak izbor. Lično nemam mnogo toga o čemu treba da brinem, dok recimo neki drugi igrači moraju da brinu o svom imidžu, sponzorima i takvim stvarima. Sa druge strane, ja odgovaram samo sebi i moram posle da živim sa sobom, tako da je lakše upustiti se u sve to“.

Na pitanje koje bi tri promene izvršio u tenisu, Stahovski je razmišljao dobrih desetak sekundi i onda odgovorio:

“Za početak bih vratio mečeve na tri dobijena seta u finalima Mastersa. Posle toga bih možda porazmislio o pravilu ’neca’, možda nam to ne treba. Treća stvar bila bi ta da bih učetvorostručio nagradni fond na svim turnirima, pošto znam da je to moguće jer su turniri veoma uspešni, naročito ovaj. Mislim da prva runda Gren slem turnira zaslužuje ček od 100.000 evra (npr, na Vimbldonu se ove godine dobija 35.000 funti)“, ističe momak iz Kijeva i dodaje:

“Ako želimo da ostanemo živi kao sport i da se takmičimo sa fudbalom, košarkom, hokejom i ostalim sportovima, onda moramo da privučemo mlade ljude. Ali kada mladi ljudi vide su fudbaleri plaćeni u milionima, čak i oni koji sede na klupi, a teniseri zarađuju samo kada su u Top 100, i to je negde oko 400.000 godišnje, logično je da će odabrati fudbal. Ako ATP i Gren slemovi ne učine tenisere bogatijima, bićemo u nevolji“.

U sklopu nedavnih promena, ITF je između ostalog rešio da se finale Dejvis kupa igra na neutralnom terenu.

“To je apsolutna katatstrofa. Koliko se sećam, svi članovi saveta igrača bili su ujedinjeni u stavu da to nije dobra odluka jer mislim da je domaći teren važan i za igrače i za Dejvis kup kao takmičenje. Bez obzira šta dalje urade i kako promene pravila, dokle god se bude stvarno igralo finale na neutralnom terenu, to je potpuna katastrofa“.

Od najboljih 50 na ATP listi, više od polovine je tenisera sa 30 i više godina. Stahovski je u karijeri osvojio četiri titule, bio 31. na svetu, ali može li i više?

“Moguće je da su najbolji dani ispred mene, ali stvar sa sve starijim igračima jeste da smo shvatili da ne znamo mnogo toga da radimo u životu osim tenisa. Zato svi više ulažu u sebe i trude se da duže budu fizički spremni kako bi produžili karijere jer, hajde da budemo iskreni, van teniskog sveta ne može da se zaradi toliko novca kao što može u tenisu kada si u Top 50 ili Top 100. Prilika da se zaradi još više tu je svake nedelje i zato su tu treneri, fizioterapeuti, nutricionisti“.

Na društvenim mrežama Stahovski se često oglašava u vezi sa politikom, ali ne misli da sledi primer Marata Safina i da posle karijere ode u tom smeru.

“Ne, samo tvitujem o ukrajinskoj politici, ništa drugo. Samo sam zabrinut malo za svoju zemlju, prethodne tri-četiri godine bile su jako teške za nas i ponekad samo podelim neke vesti sa kojima sam saglasan“.

Clive Brunskill, Getty Images

Ako ne politika, šta onda, i kako se uopšte nositi sa “penzijom“?

“To je dobro pitanje“, nasmejao se Stahovski, “Ne politika sigurno. Biznis, investicije, nekretnine, nešto u tom smeru. Mnogi bivši uspešni teniseri budu uspešni i posle u drugim poljima, jedino u stvari što im nedostaje jeste uzbuđenje kada izađu na teren, publika i sâm meč, ali nikome ne nedostaju hoteli, putovanja… Ako si bio radoholik u tenisu, bićeš i u nekoj drugoj sferi i nećeš imati problema. Retki su oni koji kažu da im je penzija teško pala, ali naravno da je mnogo lakše kada imaš novca na računu od karijere i možeš da živiš na taj račun neko vreme“.

Za kraj, pitali smo Ukrajinca ko su njegovi favoriti za titulu na Vimbldonu.

“Da li je to uopšte pitanje? Za mene je to vrlo lako, najbolju šansu ima onaj momak kojeg su svi poslali u penziju nakon što sam ga ovde pobedio – govorili su da je gotovo i da više nikada neće osvojiti Gren slem titulu, ali on je i dalje favorit. Osim njega, rekao bih Novak jer nije igrao baš dobro u poslednje vreme, a svi znamo da može“, zaključio je Stahovski za Sport klub.