Misterija rešena: Vreme je za Novakov odlučniji korak

Saša Ozmo 12. jul. 201721:23 > 21:26
Podeli:
Julian Finney/Getty Images

Meč sa Semom Kverijem prekinut je zbog kiše pri vođstvu Amerikanca od 2-0 u setovima, a sutradan na zagrevanju pred meč Novak Đoković bio je izrazito nervozan. Videlo se da se muči i da je nezadovoljan, nekoliko puta zakucao je s namerom loptu u dno mreže, jednom ju je poslao i daleko uvis.

Nešto kasnije, izašao je na teren i bilo je jasno, kao uostalom i prethodnih dana na Vimbldonu, da ne može da servira kako treba – uvek se oslanjao više na preciznost nego na snagu, ali i za sopstvene standarde Novak je sporo servirao i izgubio meč.

Neki kažu da su probleme primetili i ranije, ali na Vimbldonu su oni prvi put počeli da ostavljaju dublji trag – nastavili su se i na Olimpijskim igrama gde je igrao pod injekcijama, a na US openu rezultirali su ogromnim brojem duplih grešaka i prilagođavanjima u tehnici servisa. Čak i u takvom stanju došao je do finala.

Simptomi su se pojavljivali i smanjivali, a u sredu na Vimbldonu, godinu dana posle poraza od Kverija, misterija je napokon rešena – nažalost, ne pošto je sve prošlo ili još dalje možda u budućoj autobiografiji, ali Novak Đoković glasno je progovorio o problemu koji je svima bio evidentan i koji do sada nije bio još upadljiviji samo zahvaljujući njegovom ogromnom trudu.

“Lakat je problem, muči me već godinu i po dana“, prvo je što je izgovorio na konferenciji za medije i, uprkos lošem osećaju posle predaje, mora da je negde u dubini duše osetio i malo olakšanje što je konačno konkretno rekao šta je u pitanju.

Julian Finney, Getty Images

Osim na servisu, sada je Đoković osećao bol i kada je udarao forhend, pa zaista nije bilo svrhe nastavljati. S obzirom na Novakove reči da “nije osećao toliki bol otkad ima ovu povredu“, jasno je da mu predstoji nešto duža pauza. Kolika? To u ovom trenutku ni on ne može da zna – konsultovaće se sa specijalistima i doneće odluku kada bude znao sve informacije.

„Bilo je priče o operaciji, ali ja ne verujem u njih. Rečeno mi je da postoji mogućnost da mi je predlože, ali dokle god reagujem na te antiinflamatorne lekove da će biti dobro. Ne mislim ni da je to dobro – da li neko reže i seče na operaciji ili se trujem pilulama, svodi se na isto. Niti jedno spomenuto rešenje nije dobro, ali ono što je sada logičan zaključak jeste odmor“, rekao je Novak.

Odmor jeste logičan, ali očigledno nije jedini lek – da jeste, problem se ne bi ponovo vraćao. Sada ne da se vratio, nego se i pogoršao u trenutku kada je Đoković povratio i igru i pravi stav na terenu, pa je pred Novakom sada samo jedno pitanje – šta dalje?

Kaže Đoković da su mu do sada različiti doktori, a posetio ih je nekoliko u zemlji i inostranstvu, davali “pomešane signale“, ali izvesno je da je sada vreme za radikalniji korak – operacija, lekovi i duži odmor, kombinacija svega navedenog ili nešto četvrto, reći će stručnjaci i sâm Novak, ali telo po svemu sudeći govori da vremena za čekanje više nema.

Julian Finney/Getty Images

Tokom karijere Đoković nije imao velikih problema sa povredama, toliko je samosvestan da se setio to da istakne i u trenutku kada se suočava sa prilično velikom preprekom, ali njegovo telo sposobno je da prebrodi problem i da se vrati još jači, u tome su saglasni svi stručnjaci i to je posledica njegovog načina života i rada od ranih dana. A um? Na pitanje da li vatra koju često spominje još gori i da li će se vratiti još jači kada ozdravi, rešeno je odgovorio:

„To je jedino što mi je na pameti trenutno. Nemam apsolutno nijednu pomisao da je kraj iza ugla. Možda je malo duži odmor potreban ne samo zbog povrede, nego malo i za um i celokupno stanje. Tokom cele karijere nisam imao ovakve probleme, uvek sam sledio ‘raspored časova’, nisam imao ukore ali možda ću sada da izostanem iz narednog polugodišta“, kaže Novak.

Uspevalo je Nadalu, uspevalo je Federeru, zašto ne bi i Novaku Đokoviću, osvajaču 12 Gren slem titula, čoveku koji je istovremeno držao sva četiri Gren slem trofeja, koji je osvojio 30 Mastersa i koji je bio najbolji teniser sveta 223 nedelje?

Crtice iz Londona

Getty Image/ Scott Barbour

– “Svetlana Kuznjecović“, objavio je zvanični spiker Vimbldona pozivajući u utorak novinare da dođu na konferenciju i tako izazvao smeh među srpskim novinarima. Sveta je možda ispala s turnira, ali ima ko da je uteši: “Moj pas Dolče mi je emotivna podrška, on mi dozvoljava da se opustim. Volela bih da mogu više da putujem sa njime – da sam Rodžer Federer, išla bih svuda privatnim avionom i putovala sa svojim psom“.

Sličan problem ima i Venus Vilijams, ali objašnjava zašto preko Skajpa ne ’zove’ svog psa Harolda: “To ga previše uznemiruje. Čuje me, ali ne razume gde sam“.

– Teniseri uvek igraju sa bolovima, a kako da znaju kada je vreme da se pauzira? Majkl Čeng ponudio je dobar odgovor: “Moramo da razlikujemo ozbiljnu povredu od one koja je samo dosadna – ako postoj rizik da se dodatno pogorša situacija, onda naravno da ne treba igrati. Ali ako je to povreda koja je manja i sa kojom igrač može da se izbori terapijama, kroz tako nešto može se igrati i može se pripremiti psihički tako da ne utiče“.

– Ako ste gledali Magdalenu Ribarikovu, uočili ste njen raznovrstan i dopadljiv stil igre. “Oduvek sam bila takva, volela sam da se igram i volela sam sve sportove sa loptom, još od obdaništa. Takođe sam posle volela da gledam Martinu Hingis, koja je na terenu uvek imala vrlo pametnu strategiju, kao i Štefi Graf“, kaže 28-godišnja Slovakinja.

Od prethodnih devet sezona osam puta Magde je ispala u prvom kolu Vimbldona, a sada je u polufinalu, i to pošto je nedavno bila 423. na svetu. Ako ovo nije za Politikin zabavnik i “život piše drame“, ne znam šta jeste.

Julian Finney/Getty Images

– Endi Mari poznat je kao najveći feminista među teniserima – majka ga je izvela na pravi put, a trener mu je bila Ameli Morezmo. Uprkos porazu od Kverija, nije to zaboravio.

Novinar: Sem je prvi igrač iz SAD koji igra polufinale Gren slem turnira od 2009. godine

Mari (prekida novinara): Muški igrač.

Novinar: Izvinite?

Mari: Muški igrač.

– U utorak smo se družili s legendama, pročitajte intervju sa Fernandom Gonsalesom, a pogledajte i šta za Sport klub kažu Kim Klajsters, Iva Majoli, Gred Rusedski, Goran Ivanišević…

I narednog dana mnogo ekskluzivnog materijala na TV i sajtu Sport kluba, a ja vam šaljem veliki pozdrav,

Saša (@ozmo_sasa)