Ančić za SK: Vraćam se na Vol Strit, ali uz Novaka sam!

Skener 13. jul 201715:57 > 23:23
Julian Finney/Getty Images

Mario Ančić bio je na Vimbldonu u ulozi trenera Novaka Đokovića, a za Sport klub kaže da se to neće pretvoriti u dugoročnu saradnju, mada će uvek biti podrška srpskom teniseru.

Ančić, nekadašnji sedmi teniser sveta i polufinalista Vimbldona, povukao se 2011. godine iz tenisa posle mononukleoze i problema sa povredama, a od tada se posvetio biznisu.

Na Novakov poziv priključio se Andreu Agasiju u timu za Vimbldon, a u intervjuu za Sport klub govori o tom iskustvu, daljim planovima, Đokovićevoj povredi, šansama Marina Čilića…

Novak je delovao sjajno na terenu na početku turnira, ali se isprečila povreda – kako si ti video turnir?

Nažalost se tako završilo. Novak je veliki čovek i veliki sportista i da bi on predao meč kao što je četvrtfinale Vimbldona, u pitanju moraju da budu enormni bolovi. Tužna situacija jer je igrao dobro i osećao se odlično na terenu – mislim da se ponovo videla borba i žar u očima, a za njega je vrh granica kada je tako. Već se dugo muči sa tim laktom, rekao je meni i Andreu da je to još od prošle godine – leči, pa se vrati, pa injekcije i lekovi protiv bolova…

Rekao nam je da je to vrhunac bola koji je osetio i, koliko god da je teško, dobra je odluka što je stao u tom trenutku da slučajno ne bi pogoršao stvari. Sad je ’pitanje od milion dolara’ kako sve rešiti, mislim da je to trenutno primarni cilj – u kojem smeru će to ići, ostavićemo doktorima.

Đoković i ti dobri ste prijatelji veoma dugo, a sada ste bili u ulozi trenera i igrač – kako je funkcionisala ta energija?

Super. Znamo se od juniorskih dana, jako smo bliski i vrlo često smo se čuli i posle mog povlačenja iz tenisa i odlaska u biznis. Taj razgovor povodom mog dolaska u tim za Vimbldon isto je bio prirodan, a Andrea isto znam jako dugo jer mesec dana smo i trenirali u San Francisku.

Hemija je bila odlična – kada je reč o našim zamislima u pogledu Novakove igre, kao bivši teniser mogu da kažem da mi je drago zbog načina na koji se postavljao i “izvršavao“ stvari koje smo svi zajedno dogovorili. Nije tu bilo hijerarhije ni s moje ni s Andreove strane, više kao pomoć i podrška osobe koja ga dugo zna, zajedno smo prošlo mnogo stvari.

Clive Brunskill, Getty Images

Novak je rekao da ćete posle Vimbldona sesti i razgovarati – ima li šanse da se ostvari dugorična saradnja?

Nole zna da se ja u ponedeljak vraćam na Vol Strit, tamo je moj posao i smer u kojem sam otišao. Mnogo je sada otvorenih i njemu pitanja, ali za takvog čoveka sam uvek tu. Naravno, imam svoj posao i biću vrlo limitiran oko putovanja i drugih stvari. Sada smo baš i pričali – ako lečenje bude u SAD, što je najverovatnije, da se nađemo tamo i da mu budem podrška, ali nema planova, u ponedeljak sam u svojoj kancelariji.

Dakle, ne postoji opcija da te Novak odvuče od Vol Strita?

Kao što sam rekao, nema… I pre sam u nekim fazama, bio sam i u Indijan Velsu i na US openu, ali to je medijski bilo znatno mirnije, nije bilo toliko formalno. Mada je i sada bio tako – kada je saznao da dolazim svakako rekao je: “Pridruži se, bilo bi mi drago s obzirom na to da imam veliko poverenje u tebe i kao osobu i kao čoveka koji mi čuva leđa“.

Tako sam i shvatio i prihvatio tu funkciju, igram turnir legendi, trebalo je da budem vaš kolega na Bi-Bi-Siju, kao i prošle godine, ali sam to otkazao jer ne bi bilo fer da komentarišem i budem Novakov trener. Vraćam se svom poslu, a za Novaka sam tu u svakom pogledu.

Kompletan intervju sa Marijom Ančićem pogledajte na snimku.