Venus u balonu, Muguruthless i "problematične" gaće

Saša Ozmo 13. jul. 201720:30
Podeli:
Shaun Botterill, Getty Images

Hoda kompleksom uvek na isti način – sporo i graciozno, sa očima uperenim uvis ili ispred sebe, vrlo retko oko sebe, kao da ne primećuje spoljašnji svet.

Takva je i na mečevima – retko menja izraz lica, zapravo retko odaje ikakvu emociju, a na konferencijama za medije sve što ima da kaže, učini rečima, mimika je uvek ista, otme se poneki osmeh, a gestovi su praktično nepostojeći.

Pravo lice Venus Vilijams zapravo znaju samo njeni najbliži i zato je potrebno da se desi nešto dramatično izvan koloseka kako bi maska barem malo skliznula.

Trećeg jula, posle pobede nad Belgijankom Mertens, Venus je upitana kako se oseća povodom saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom čiji je bila učesnik. Pokušala je da pronađe reči, suze su se polako pronalazile put do njenih očiju i jasno se vide tragovi borbe – nije želela, ali tu bitku je izgubila. “Možda mi bi trebalo da odem“, plačnim glasom rekla je moderatoru konferencije.

Ubrzo se vratila i odgovorila na nekoliko pitanja, a emocije su pred javnošću ponovo zabarikadirane – posle takve tragedije, teško je koncentrisati se na tenis i malo ko je davao ozbiljne šanse Venus uprkos tome što bi u uobičajenim okolnostima ona bila među favoritima u odsustvu svoje sestre.

Ovako se mučila sa Mertens, set joj je uzela i Kineskinja Vang, 55. na svetu, a Naomi Osaka takođe je bila težak zalogaj. I onda kao da je neko zamahnuo čarobnim štapićem, barem na terenu izbrisao sećanja i “Venera“ se ponovo transformisala u nezaustavljivu mašinu koja je pet puta podizala trofej na terenima Ol Ingland Klaba.

Povrede u njenoj karijeri nema smisla ni nabrajati, pošto joj je konstatovan Sjegrenov sindrom bila je definitivno otpisana, a kada je i ozdravila, mnogi su ukazivali na krštenicu zaboravljajući da je u pitanju prezime “Vilijams“.

Počistila je sa terena Anu Konjuh, za nijansu više poteškoća zadala joj je Jelena Ostapenko (Hrvatica i Letonka zbirno imaju dve godine više od Venus), a u sudaru sa domaćom nadom Džoanom Kontom nisu je omeli ni bučna publika ni prilika za prvo vimbldonsko finale posle osam godina.

Britanka koja igra u životnoj formi samo je u jednom gemu na servis Venus uzela više od dva poena, a starija Vilijams je svojim snažnim “ravnjačama“ tukla rivalku, zvuk koji je lopta proizvodila s njenog reketa bio je poput tupog udarca koji se zarivao u telo rivalke i u srca publika koja bi reagovala kolektivnim “ooo“ – mešavina nerviranja i divljenja.

Samo 74 minuta borbe bilo je dovoljno, Venus je na korak do sna, mesec dana posle svog 37. rođendana i koju nedelju posle jednog od najtragičnijih događaja u životu. Za sada je, kako kaže, „u balonu“ i radi fokusa se ne obazire ni na šta drugo, ali ukoliko u subotu podigne pehar, balon će se probušiti i videćemo provalu emocija kakvu do sada nismo.

Pool/Getty Images

Posao neće biti lak, sa druge strane stajaće Garbinje Mugurusa, koja je pod mlađom Vilijams poklekla na istom mestu pre dve godine.

Pre dve nedelje “Muguruthless“ (Mugu-nemilosrdna), što je šaljivi i trenutno prikladni nadimak pojedinih kolega, uzela je samo jedan gem u meču sa Barborom Stricovom u Istbornu.

Karlos Moja u Parizu mi je rekao da se u procesu povratka na najviši nivo nekoliko puta u sezoni pružaju prilike koji mogu stvari da odvedu u jednom ili drugom smeru – takav je za Rafaela Nadala bio sudar sa Aleksanderom Zverevom u Melburnu, on je pošao putem stare slave, a za Mugurus je to bio okršaj s Anđelik Kerber u četvrtom kolu Vimbldona.

Najbolji meč dosadašnjeg toka turnira vatrena devojka rođena u Karakasu odigrala je junački – bez negativnosti, lutanja sa terena i sa šampionskim stavom. Pronašla je pravi rad nogu, njeni ravni udarci potom su bili smrtonosni za Kuznjecovu i Ribarikovu i čini se spremnom da svoju drugu Gren slem titulu osvoji baš na vimbldonskoj travi, i to pošto je rekla da joj ni samoj nije bilo jasno kako je pre dve godine došla do finala.

U subotu će pucati i prštati, ali samo jedna otići će kući sa trofejom – koja god da bude, biće to priča koju vredi doživeti.

Crtice iz Londona

Clive Brunskill, Getty Images

– “Molim vas gospođo, sklonite zastavu, one nisu dozvoljene na tribinama“, upozorio je strogim tonom redar jednu damu. “Dobro je dok nam disanje ovde ne zabrane kakva su pravila“, prokomentarisao je jedan momak kada je redar već bio na bezbednoj distanci.

– Sem Kveri je iz svog 42. pokušaja prvi put došao do Gren slem polufinala, što je najduže u Open eri – prethodno je Mark Vudford na svom 38. Gren slem turniru došao do polufinala u Melburnu. Za sebe Sem često kaže da je opušten, ne opterećuju ga očekivanja, a Tviter ni nema. “Ne osećam pritisak, nije baš da je tenis najpopularniji sport u SAD, nije ovo finale NBA“.

– Marko Miladinović imao je problem zbog crnih gaća na Vimbldonu, a sada se to ponovo pokazalo nepremostivom preprekom, čak su i sudija i supervizor proveravali boju donjeg veša i juniorski meč odložen je desetak minuta dok se nisu presvukli. Šta reći osim “OK“.

– Šta je Rodžera Federera privuklo Ivanu Ljubičiću kao treneru? “Znao sam ga odranije i osećao sam da može da mi predstavlja inspiraciju jer zaista želi da pobeđujem – porodice su nam takođe bliske, on je bivši igrač. Sa njim i Severinom (Lutijem, drugim trenerom) osećam da dobijam jasan plan igre i jasne informacije o protivniku“.

– Počev od Vimbldona 2013. godine, na 17 uzastopnih Gren slem turnira imali smo teniserku koja prvi put igra Gren slem polufinale. U istom periodu, sedam muškaraca učinilo je isto – Janovič (Vimbldon 2013), Gulbis (Rolan Garos 2014), Dimitrov (Vimbldon 2014), Nišikori (US open 2014), Tim (Rolan Garos 2016) i sada Kveri.

– Pročitajte interesantan intervju s Majklom Čengom, a višednevna potera za Mariom Ančićem dala je rezultata – pojavio se u dogovoreno vreme na dogoverenom mestu i fino smo razgovarali desetak minuta.

Budite uz TV i sajt Sport kluba, stiže još vrednog materijala sa Vimbldona – veliki pozdrav,

Saša (@ozmo_sasa)