Ivanišević 2001, Čilić 2017?

Saša Ozmo 14. jul 201720:45 > 20:46
Julian Finney, Getty Images

“Je l’ osvojio on neku Gren slem titulu“, pitala je gospođa na tribinama svog muža. “Da“, usledio je odgovor. “Koju?“ To je već bilo previše za gospodina: “Ne sećam se tačno“.

Ako u nedelju pobedi i osvoji svoj drugi Gren slem trofej, Marin Čilić sigurno će se utisnuti u memoriju sredovečnog para, a postaće i još jedan u nizu besmrtnih koji su podigli trofej na Vimbldonu.

Za tu priliku valjalo se hladnom glavom izboriti – žreb je Čilića pogledao, ali mu je natovario breme favorita i to se osetilo u prvom setu polufinalnog meča sa Semom Kverijem. Bio je Marin bolji, ali bi na polušansi malo omekšao, spustio brzinu riterna ili jednostavno pogrešio, a u drami zvanoj taj brejk kulminacija je naglo otupela – pri rezultatu 6:6 nekome je pozlilo na tribinama i meč je prekinut na nekoliko minuta.

U dva naredna poena Marin je loše zahvatio loptu i poslao je u aut, i to svojim najelegantnijim udarcem – bekhendom. Prvi set bio je izgubljen, ali panike nije bilo, Jonas Bjorkman uspeo je da usadi Čiliću da sve vreme bude pozitivan na terenu i to se isplatilo.

Dobro je čitao servise Kverija, sve češće dolazio do prilika, a onda i bekhend paralelom napravio brejk, ubrzo uzeo i set, dok je novinarska loža bila sablasno prazna, kao da je meč prvog kola u pitanje, a prazne stolice bilo je lako uočiti i u gledalištu.

Adam Pretty, Bongarts

Čak i kada je bio u zaostatku, na osnovu igre i Marinovog stava sticao se utisak da će meč teško izgubiti – tako je i bilo, u taj brejku trećeg seta dočekao je Kverijev pad koncentracije, da bi u četvrtom nadoknadio brejk zaostatka i postepeno, ali sigurno potapao je Amerikanca sve dok se u poslednjem gemu nije izvukao na forhend i smestio loptu u ugao – prvo vimbldonsko finale za Čilića.

Svi u Hrvatskoj nadaju se da bi Marin mogao da ih obraduje odmah, a ne da čeka četvrtu priliku kao čovek koji je 2001. sa “vajld kardom“ osvojio Vimbldon u jednoj od najlepših sportskih priča svih vremena.

“To je čuveno pitanje u Hrvatskoj, svi znaju gde su bili kada je Goran igrao taj meč. Ja sam bio u teniskom kampu blizu svog zavičaja – u velikoj grupi dece gledao sam finale i bilo je veliko slavlje, imao sam samo 13 godina“, kaže Čilić.

Ako i on želi neki originalni grafit kao što ga je Ivanišević dobio u Splitu, moraće da bude hladnokrvniji nego što je bio ikada u karijeri. Zašto? Sa druge strane naći će se čovek kojem je Vimbldon kuća, ne druga, nego samo “kuća“.

Shaun Botterill, Getty Images

Želeće Rodžer Federer svoju osmu titulu, a do prilike da se za nju bori došao je u određenim delovima meča ne naročito ubedljivom igrom, ali ipak rutinski, što je ilustrativno samo po sebi. Poklanjao je Rodžer i levo i desno u prvom setu, napravio dve duple u gemu u kojem je Berdih vratio brejk u prvom setu, ali svaki poklon koji je dobio, Čeh je vraćao s kamatom.

Zapravo, ceo meč može da stane u jedan poen – Federer vodi 4-3 u taj brejku prvog seta, Berdih dobija loptu po sredini terena i forhendom je zakucava u mrežu. Takođe, Rodžer je u ’dodatnom gemu’ ubacio četiri prva servisa u nizu, a Berdih samo jedan od pet.

Šta se želi reći? Koliko god da na momente igra dobro, Tomaš će mentalno popustiti u trenutku kada treba da napravi dodatni iskorak, pokaže hrabrost ili čvrstinu. Zato je na semaforu stajalo 7:6, 7:6, a utisak je bio da stoji 6:3, 6:3.

Na “jeziku“ svojih patika Berdih je imao oslikanog Đokovića, ali nije Čeh mogao da prizove Novaka sa US opena 2011. godine, kada je Federer pao posle vođstva 2-0 u setovima.

“Nosim Novakove patike jer mi druge ne odgovaraju, tako da moram da igram u Novakovim jer me onda ne bole stopala“, za novinare ne baš naročito inspirišuće objašnjenje, uostalom kao Berdihov nastup u polufinalu, a pogotovo u trećem setu koji je protekao po svim pravilima i šablonima tenisa – jedan brejk i kraj priče. Ne može se reći da se Tomaš predao, ali svi na stadionu i pred televizorima znali su da je takav epilog neminovan.

Na mostu ka prostoru za igrače Federer se osmehnuo i mahnuo svojim obožavaocima, a osmeh nije skidao ni dok se potom rukovao sa nekoliko poznanika – opušten je, nimalo umoran i spreman, spreman za istoriju i brojeve 8 i 19.

Crtice iz Londona

Jack Thomas/Getty Images

– Olga Danilović sa Kajom Juvan gura odlično u dublu, plasirale su se u polufinale, a pred novinarima se Olga pojavila nekoliko minuta po završetku meča. Pitali smo je hoće li takva da bude i kada postane slavna, na šta se nasmejala i rekla Bakiju da nas “obožava“ .

– Na Orangi parku retko koji junior propusti priliku da se fotografiše sa Rodžerom Federerom, tako da Švajcarac mora da bude pažljiv jer su juniori u pogledu njega kao navijači. Ne samo oni doduše, Magdalena Ribarikova posle poraza u polufinalu okačila je na Instagram fotografiju sa Federerom: “Težak dan za mene, ali on ga je učinio malo lakšim“.

– U ponedeljak će i ATP i WTA na vrhu svoje liste imati osobu u čijem trenutnom vlasništvu nema nijedne Gren slem titule – Endija Marija i Karolinu Pliškovu. Do kraja godine na oba fronta čeka nas uzbudljiva borba za broj jedan.

– Mečevi legendi često se pretvore u vašar, a evo šta smo sada imali prilike da vidimo:

https://twitter.com/Clijsterskim/status/885898101663444992

– Pred polufinalne i finalne mečeve potrebno je da novinari na dan meča prijave da žele mesto na Centralnom terenu. Postoji određeni broj onih koji reputacijom i/ili dužinom staža imaju garantovanu poziciju, ali ostatak nas smrtnika mora upiše podatke i da se nada najboljem. Potom se u zavisnosti od popunjenosti tokom meča dele posebni “tagovi“ za ulazak.

Da je Novak igrao, sigurno bismo dobili mesto, ovako nisam bio veliki optimista. “Dobro je imati komšiju u polufinalu Slema“, rekao sam portparolki kada sam saznao da sam na inicijalnom spisku za Čilićev meč. “Da, to je i bio rezon“, odgovorila je.

“Uh, u kakvoj sam seriji!“, bio sam potpuno šokiran kada sam se našao i na spisku za meč Federer – Berdih. “Ispostaviću ti račun kasnije“, nasmejala se. Kako god i šta god, izgleda da se reputacija Srbije u teniskom svetu popravila.

– Razgovarali smo sa Čilićevim trenerom Jonasom Bjorkmanom i nekada šestim igračem sveta Vejnom Fereirom, a sve snimke sa Vimbldona pogledajte OVDE.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)