SK: Koji je Čilićev recept za Federera?

Saša Ozmo 16. jul 20178:00
Podeli:
Michael Steele, Getty Images

Tomas Enkvist, nekadašnji četvrti teniser sveta i finalista Australijan opena 1999. godine, za Sport klub analizirao je predstojeće finale Vimbldona između Rodžera Federera i Marina Čilića – iako je Švajcarac favorit, Envkist je uveren da i hrvatski teniser ima solidnu šansu da dođe do titule.

“Smatram da nas čeka veoma interesantno finale u koje Federer ulazi kao favorit. Rodžer igra neverovatno dobro – hteo sam da kažem najbolje u karijeri, ali to je teško tvrditi sa sigurnošću jer je odigrao toliko vrhunskih mečeva u prošlosti. Ipak, ne mogu da se setim kada je poslednji put delovao tako dobro – izuzetno se kreće, čisto udara loptu, bekhend mu je agresivniji… Verovali ili ne, poboljšao se, što je istinsko dostignuće za čoveka koji već ima 18 Gren slem titula“, počeo je 43-godišnji Enkvist priču za Sport klub i dodaje:

“To sve stoji, ali sa druge strane, Čilić je jedan od igrača sa stilom igre kojim može da uznemiri Rodžera. Pre svega servisom, videli smo i u polufinalu sa Kverijem kako izgleda kada Marin uđe u ritam na servisu. Time može da pritisne Rodžera, a u ovom trenutku ima mnogo samopouzdanja i odličan je i sa osnovne linije – poseduje potrebnu snagu u udarcima, pokazao je to na US openu kada je dobio Federera, kao i u nekim mečevima sa Novakom“.

Taj meč u polufinalu u Njujorku jedina je Čilićeva pobeda u sedam mečeva sa Federerom, a prošle godine baš na Vimbldonu Rodžer je slavio pošto je gubio 0-2 u setovima – Šveđanin smatra da momak iz Međugorja ima čime da izađe na megdan sedmostrukom prvaku.

“Marin ima moćne udarce koji mogu da probiju i najbolju odbranu na svetu. Moraće da servira izvanredno kako bi meč bio neizvestan i kako ne bi dozvolio Federeru da uvek igra sa prednošću na semaforu – ako uspe u tome i ako bude rizikovao, naravno da ima šansu, ali Federer je i dalje favorit“, kaže Enkvist i obrazlaže:

Pool/Getty Images

“Sa osnovne linije Marin će morati da bude agresivan, ali ne sme da rizikuje baš na svakoj lopti jer će onda mnogo i grešiti, be sme da udara bez cilja jer će onda Rodžer dobiti previše poklona. Ključ je u odabiru pravog trenutka za napad, a gledajući dosadašnji tok turnira, mislim da se Čilić kreće dovoljno dobro da može da sačeka pravu poziciju za napad“.

Iako se igra u Rodžerovoj kući, Enkvist veruje da će i Marin biti dostojan zadatka koji je pred njime.

“Čilić će biti mentalno spreman – već ima Gren slem titulu, deluje staloženo na terenu i čini mi se da je u fazi karijere kada uspeva zaista da uživa u trenutku. Naravno da će biti nervozan, ali mislim da se raduje finalu, najvećem meču u karijeri do sada i da ga nervoza neće sputati“.

Za kraj, zamolili smo Tomasa da ponudi konačnu prognozu finala.

“To je uvek teško. Videli ste i u polufinalu – Marin je mogao da dobije Kverija u tri seta, a na kraju je umalo otišlo i u pet. Pogotovo je teško prognozirati na travi, ali moja konačna odluka je pobeda Federera u četiri seta“, zaključio je Enkvist za Sport klub.

Finale je na programu od 15 časova po srednjoevropskom vremenu, uz direktni prenos na Sport klubu.