Denis Šapovalov – taj dečko je “nadalovski“ zarazan

Saša Ozmo 11. avg 201713:28 > 13:28
Podeli:
Minas Panagiotakis, Getty Images

Rolan Garos 2016. godine. Kalenardski je leto sasvim blizu, ali napolju je jesen – hladan vetar, dosadna kiša. I meč trećeg kola juniorskog turnira, igrali su Miomir Kecmanović i Denis Šapovalov.

Tada, pred petnaestak ljudi na jednom od spoljnih terena, levoruki momak plave kose pokazivao je istu strast kao i u petak pred 8.000 gledalaca na Rodžers kupu u duelu sa jednim od najvećih igrača svih vremena.

I zaista – Šapovalov ima zapanjujuće jake udarce, dopadljiv i agresivan stil igre, jednoručni bekhend koji izgleda divno kada funkcioniše, ali prvo što čovek zapazi kada ga gleda jeste strast. Strast koju unosi u svaki udarac, koja se vidi na njegovom licu u svakoj pauzi, proslavi poena ili burnom nerviranju.

Nekada mu je ta strast prijatelj, katalizator još bolje igre, ali je često i protivnik, mračni neprijatelj koji govori da su sve lađe potonule onda kada su još i te kako na površini. Ipak, kako vreme prolazi i iskustvo se gomila, naučiće kako da najpravilnije kanališe energiju kojom zrači i koja poput magneta drži oči gledalaca na terenu sve vreme i sa punom pažnjom.

U februaru ove godine njegovo sazrevanje se ubrzalo – još jednom plaćajući cenu svom temperamentu, Šapovalov je nehotice iz sve snage pogodio sudiju Arnoa Gabasa u oko na meču Dejvis kupa. Posle toga je nekoliko puta razgovarao sa sudijom, upoznao i drugu stranu medalje teniskog života, tj. brojne osude u medijima i na društvenim mrežama, ali je celu situaciju uspeo da iskoristi pozitivno i da iz nje nauči mnogo, što je bezbroj puta ponovio i u razgovorima s novinarima. Postao je strpljiviji i na terenu.

Minas Panagiotakis, Getty Images

Osvojio je dva čelendžera ove sezone, dobijao neke iskusne profesionalce i vrlo dobre igrače poput Edmunda i Pospišila, ali njegovi bubnjevi sada su u Montrealu udarili tako zvučno da su čuli i oni koji tenis ne prate toliko pomno – u prvom kolu spasao je četiri meč lopte u duelu sa Dutrom Silvom, zatim je savladao Huana Martina del Potra, da bi samo dan kasnije ostvario novu najveću pobedu u karijeri i sa 49 vinera protutnjao pored legende tenisa, pored Rafaela Nadala – 3:6, 6:4, 7:6 (7-4).

Ima nečega u tome što je Šapovalov svoje ime napravio pobedom nad Rafom jer umnogome podseća na Španca – manje po tome što je levoruk, a više po zaraznoj energiji, temperamentu i atraktivnosti svoje pojave tako svojstvene ranom Nadalu.

Kako su godine prolazile, Rafa je sazrevao, primirio se – van terena je uvek bio stidljiv, ali je na njemu u ranoj fazi karijere umeo da deluje arogantno. Isti slučaj je sa Denisom – na terenu se ponekad čini nadmenim, ali van njega je veoma prijatan u komunikaciji, mada je i tada veoma samouveren mladić koji odaje utisak da zna šta sve nosi put kojim je krenuo.

Rafa nije odigrao odličan meč, ali nije bio ni katastrofalan, što pobedi Šapovalova daje dodatnu težinu – morao je da bude neustrašiv, hladne glave, da u kontinuitetu bude agresivan pri tom pogađajući u visokom procentu i da ne paniči kada ne ide sve kako treba. Uspeo je u svemu tome i odigrao je najbolji meč svoje kratke karijere, pokazao je ponovo ono što je bilo jasno svakome ko ga je makar jednom gledao – plafon je visok.

https://youtube.com/watch?v=Sy8qEiRl71Q

Sa druge strane, ne treba ni leteti jer potrebno je mnogo toga da se poklopi kako bi se nesporni potencijal realizovao. Bekhend će morati da mu bude stabilniji, servis još raznovrsniji (protiv Nadala je savršeno koristio tipičan servis levorukih, slajs sa prednost strane) i kondiciono treba da bude još spremniji za najviše domete, pogotovo mečeve na tri dobijena seta. Još kada se u jednačinu ubaci i pritisak koji dolazi sa dobrim rezultatima, pred Denisom je dugačka odiseja ka teniskom vrhu.

A ko je u stvari Denis Šapovalov? On je momak rođen 15. aprila 1999. godine u Tel Avivu, otac Viktor je Jevrejin, a majka Tesa ruska katolkinja – još pre Denisovog prvog rođendana porodica se odselila u Kanadu, a “Šapo“ je sa pet godina počeo da trenira sa majkom koja je teniski trener. Ona je i danas uz njega kao trener, uz bivšeg profesionalca Martina Lorendoa kojem je 90. mesto najbolji plasman u karijeri.

Juniorski je šampion Vimbldona iz prošle godine, trava mu i jeste omiljena podloga, a u skladu sa time, ugledao se na Rodžera Federera. Osim tenisa, uživa u hokeju, a voli i filmove i video igrice.

Zapamtite sve što ste pročitali jer očigledni su preduslovi za rođenje nove teniske zvezde – igra, motivisanost, mentalni pristup, harizma. Za sada, zaslužio je “mesto za stolom“ i ostaje da se vidi koliko će često njegova ruka biti pobednička.