Francuska – De Kolo, Ertel, Furnije, jesu li “veliki“?

Garrett Ellwood/Getty images

Ne igraju Nikola Batum, Toni Parker, Rudi Gober, Fabijen Kozer, Timote Luvavu i svaka druga reprezentacija imala bi problem da sastavi bilo kakvu ekipu, ali Francuska je u 21. veku izrasla u evropsku silu i ponovo će konkurisati za pobedničko postolje.

Duša ekipe na parketu i van njega biće Boris Dijao, koji je odmah hrabro stavio do znanja da Trikolori ciljaju zlato. Iako je Dijao u silaznoj putanji, što je i logično zbog godina, njegovi jedinstveni kvaliteti na obe strane parketa čine ga dobro došlim u svakoj kombinaciji, pogotovo u dobro popunjenoj ekipi kao što je Francuska u kojoj ne mora mnogo da se troši bez preke potrebe.

Vođa tima trebalo bi da bude Nando de Kolo – odigrao je još jednu izvanrednu sezonu u CSKA, ali pod znakom pitanja su njegove liderske sposobnosti i hrabrost u odlučujućim trenucima mečeva. I Tomas Ertel je vrlo dobar igrač, dočekao je da bude prvi plej reprezentacije i bio je dobar u Efesu prošle sezone, ali nije napravio dodatni iskorak i ponovo je nestao kada je bilo najpotrebnije.

Često bez razloga potcenjivani Evan Furnije sada bi trebalo da dobije još više lopti, a dolazi na EP posle izvrsne sezone u Orlandu, mada je činjenica da je igrao lošije kako sezone odmiče, u skladu sa timom.

Trio Ertel-De Kolo-Furnije osnova je francuskog tima na spoljnim pozicijama i Kole se nada da bi jedan od njih mogao da se razgoropadi i da neustrašivo igra u uzbudljivim završnicama – svi su odlični igrači, ali kao da im nedostaje pobedničkog mentaliteta kako bi bili pravi šampioni, oni košarkaši koji vode svoj tim do zlata. To je još jedan razlog zašto je Dijao važan za Francusku, mentalitet pobednika.

Jesse D. Garrabrant/Getty Images

Rezerve Ertelu biće iskusni Dio i Leo Vesterman, koji je naučio da koristi svoje atletske predispozicije i u odbrani. Edvin Džekson odličan je šuter, a na spoljnim pozicijama je i Jakuba Uatara, momak koji je posle dobre sezone u Monaku otišao u Netse, ali će igrati u Razvojnoj ligi, kao i Aksel Tupan.

Francuzi imaju finu kombinaciju talenta, kreativnosti i čvrstine – uz namazanost Dijaa, Francuzi u reketu imaju dvojicu igrača spremnih da se “pobiju“ i da ginu za svaki skok i svaku loptu, to su Kim Tili i Žofre Lovernj.

Vredan dodatak biće i povratak Kevina Serafana u nacionalni tim – sedam godina bio je u NBA ligi, sada se vraća u Evropu i igraće u Barseloni. Ume da odigra leđima ka košu, takođe je vrlo čvrst u odbrani, a za svaki slučaj tu je Vensan Poirije, novo pojačanje Baskonije.

Možda ovaj tim Francuske nema atletske predispozicije kao neki prethodni, ali i dalje je u tom smislu među najboljima.

Trikolori imaju “štriklirano“ pored svakog od glavnih aspekata košarkaške igre, samo je pitanje kako će se svi snaći u novoj raspodeli uloga i koliko će Kole stil igre uspeti da prilagodi onome što sada ima na raspolaganju – u svakom slučaju, očekujte ponovo brzu košarku Francuza, a s obzirom na raspored, sasvim sigurno će proći u četvrtfinale, a ni tu neće biti autsajderi.

Predstavljanje:

Kako će izgledati “nova“ Đorđevićeva Srbija? (Saša Ozmo)
Hoće li Bogdanović i Šarić skinuti atinsku kletvu? (Saša Ozmo)