Ima li pokriće optimizam Vizardsa?

Podeli:
Ned Dishman/NBAE via Getty Images

Džon Vol kaže da je on trenutno najbolji plejmejker na Istoku. Iako bi Ajzea Tomas i naročito Kajri Irving sigurno znali kako da uzvrate tim povodom, Volov zaključak nije bez osnova uzevši u obzir koliko dobro igra u oba smera i kako je u potpunosti sazreo prošle sezone.

Bredli Bil rekao je da su Vizardsi najbolji tim na Istoku, da su “team to beat“. Ta konstatacija već malo ozbiljnije visi u vazduhu, ali i jedna i druga izjava adekvatno ilustruju sa kolikim ambicijama tim iz glavnog grada ulazi u predstojeću sezonu.

Vizardsi nisu bili u finalu konferencije još od 1979. godine, a prošle sezone imali su 49 pobeda, najviše upravo od tada. Ipak, finale Istoka izmaklo im je u sedmoj utakmici sa Seltiksima i upravo u tom meču najbolnije očigledan bio je osnovni nedostatak Vašingtona – kratka klupa. Nisu pomogli ni Bogdanović ni Dženings, Vol je u potpunosti ostao bez snage kada je trebalo najviše da povuče, a da udarac bude još dublji, Vizardsima je presudila klupa Bostona i partija karijere Kelija Olinika.

Startna postava Vašingtona provela je zajedno na terenu 1.347 minuta, 467 više od bilo koje druge postave u ligi. To govori o dve stvari – o slaboj klupi i o tome koliko su prošle sezone bili spremni inače hronično povređeni Čarobnjaci.

Na žalost svih u Di-Siju, prva stvar ostaje nepromenjena, a druga zavisi dobrim delom i od sreće. Nije počelo baš blistavo jer će Markif Moris zbog hernije propustiti prvih mesec dana sezone. Zavisnost Vašingtona od tandema Vol-Bil očitava se i u statistikama, a vidljiva je i golim okom, u seriji sa Seltiksima bez njih nisu mogli da prežive ni nekoliko minuta, a trener Bruks spaljivan je na lomači uz pitanja: “Zašto barem jedan ne igra uvek?“ u retkim prilikama kada je postava tako izgledala.

Probleme u međusobnom odnosu na terenu su rešili, Bil je izrastao u vrhunskog strelca i čoveka koji se ne boji da preuzme odgovornost, a Vol konstantno radi na svom šutu iz daljine, uz sve ono što znamo da može da ponudi na obe strane parketa – eksplozivnost u prodoru i izvrstan pregled igre u napadu, brze ruke i istančan osećaj u odbrani. Najvažnije od svega, obojica su bili zdravi i, ako Vašington ičemu višem želi da se nada, nužno je da ostane tako.

Ned Dishman/NBAE via Getty Images

Oto Porter istakao se kao izvanredan šuter za tri poena i kompetentna treća opcija u napadu Vizardsa, Moris je konstantno isticao da je “power“, a ne “stretch“ četvorka, što je stavom i borbom i potvrđivao, dok je Gortat radio ono što najbolje zna – pravio blokove i skakao, mada mu odbrana obruča nije najveće oružje.

U najboljem slučaju Vašington može da računa na dodatni iskorak Portera, da se nada da Gortat može da ostane na istom nivou (u februaru puni 34 godine) i da će Keli Ubre, koji je postao defanzivni faktor, izrasti u još boljeg igrača i na drugoj strani parketa.

Za razliku od Seltiksa i Kavsa, Vizardsi su sačuvali jezgro tima i uigrani su, što jeste velika prednost, ali upravo očuvavši gro tima istovremeno nisu rešili osnovni problem – kratku klupu. Osim unutrašnjeg rasta sa Ubreom, Vizardsi računaju na Džejsona Smita, kao i zdravijeg Mahinmija i njegovu verziju iz poslednje sezone u Indijani, što bi rasteretilo Gortata.

Ipak, nije im ostalo sredstava da pojure ozbiljna pojačanja za drugu postavu – stigli su Tim Frejžer, Džodi Miks i Majk Skot.

Frejžer je prošle sezone bio starter na 35 utakmica za Pelikanse i imaće važan zadatak da odmeni Vola bolje nego što je to Dženings radio i tako Džonu omogući više odmora. Takođe, videćemo može li Tomaš Satoranski da se izbori za mesto pod suncem posle loše ruki sezone, mada izveštaji iz SAD kažu da ga Bruks ne vidi striktno kao plejmejkera.

Ned Dishman/NBAE via Getty Images

Sa Miksom su Vizardsi dobili još jednog šutera za tri poena koji može dobro da se uklopi u rezervnu postavu pod uslovom da bude zdrav, dok je Skotova karijera u padu i Vašington je shvatio da sa njim ne može mnogo da izgubi, a možda može nešto da dobije.

Uz kratku klupu, postoje određeni upitnici i u timskoj odbrani i na skoku, tako da postoji mnogo smerova u kojima bi sezona mogla da krene naopako za Vašington. Ipak, ako zdravlje ne bude problem, na Istoku će biti interesantna i druga runda plej-ofa.

Plejmejkeri: Džon Vol – Tim Frejžer – Tomaš Satoranski – Donald Sloun
Bekovi: Bredli Bil – Džodi Miks – Šeldon Mek
Krila: Oto Porter jr – Keli Ubre jr
Krilni centri: Džejson Smit – Markif Moris – Kris Mekalok – Majk Skot
Centri: Marćin Gortat – Iah Mahinmi – Danijel Očefu

Prognoza: 3-5. mesta

NAPOMENA: Narednih dana, sve do početka NBA lige, čekaju vas tekstovi kojima ćemo najaviti najjače košarkaško takmičenje na svetu. Ostanite uz Sport klub.