Hoće li Pol i Harden funkcionisati zajedno?

David Dow/Getty Images

Prošle sezone imali su 55 pobeda, ali je Džejms Harden ostao bez gasa u završnici pete i u šestoj utakmici druge runde plej-ofa sa San Antonio Sparsima.

Odmah se poteglo pitanje pomoći Bradi, a kao i toliko puta do sada, generalni menadžer Deril Mori isporučio je traženo – u Teksas je stigao Kris Pol, jedan od najboljih plejmejkera u 21. veku.

Nije se Hjuston odrekao mnogo čega – Lu Vilijams jeste davao mnogo poena sa klupe, ali je Rokitsima sasvim dobro išlo i pre njegovog dolaska iz Lejkersa, dok se Sem Deker prošle sezone mučio sa povredom. Odlazak Patrika Beverlija biće udarac, on je vrhunski defanzivac, sve pouzdaniji šuter za tri poena, ljubimac navijača i momak koji je energijom dizao ceo tim, ali za igrača kao što je CP3 to nije velika cena.

Uprkos tome, mnoge su obrve bile podignute kada je Pol završio u Hjustonu i pitanje jeste logično – kako će se uklopiti dvojica igrača koji vole da drže loptu u svojim rukama i da komanduju napadom?

Tokom leta su igrali basket zajedno i gradili hemiju, u izjavama uglavnom ističu kako će zbog onog drugog imati više prostora i drugačije prilike na terenu, a na treneru Majku D’Antoniju delikatan je zadatak da ih obojicu drži zadovoljnima.

Najsigurniji način za to jesu pobede, a D’Antoni je već naglasio da želi još bržu igru nego prošle sezone, ako je to ikako moguće – statistike mu idu u prilog, Rokitsi su najefektniji kada završavaju napade u prvih šest ili od 6. do 12. sekunde napada.

Pol je izvanredan dodavač, odličan defanzivac, jedino što za D’Antonijev ukus previše voli šuteve sa distance, ali to neće biti problem – CP3 je majstor pik-en-rola i u Hjustonu će imati sasvim dovoljno prostora da to pokazuje iz večeri u veče. Prvo, skupljanje sa Hardena je nemoguće. Drugo, potencijal Klinta Kapele omogućiće mu da nastavi tradiciju Lob Sitija iz Klipersa. Treće, biće okružen izvrsnim trojkašima kao što su Erik Gordon, Trevor Ariza i Rajan Anderson.

Shane Bevel/Getty Images

Piše se i o novim ofanzivnim setovima, npr. kako će kod “rogova“, uz centra, u bloku biti Harden ili Pol, a da će u ćošku vrebati Rajan Anderson. Sa dvojicom dodavača i strelaca takvog profila, mogućnosti su zaista nepregledne, a D’Antoni će unutar okvirnih postavki verovati instinktu svojih zvezda.

Slično Vestbruku u Tanderu, Harden je prošle sezone dokazao da može da nosi tim na svojim ramenima i sada može da se koncentriše na ono što uvek ističe da mu je najvažnije – pobeđivanje. To će učiniti tako što će dobar deo tereta prepustiti Polu i tako što će čekati i dobiti više otvorenih situacija za šut, a isto važi i u obratnom smeru – obojica će morati da se odreknu dela privilegija i neprestanog igranja s loptom u rukama kako bi maksimizovali timski potencijal.

Dobar deo vremena provodiće zajedno na parketu i, slično kao sa Volom i Bilom u Vizardsima, biće jako retki intervali u kojima ni Pol ni Harden neće biti na igralištu.

Ofanzivno problema neće biti, Rokitsi su prošle sezone bili drugi napad lige, iza Golden Stejta, ali brz stil igre i razmišljanje isključivo o napadu dovodilo je do prevelikih fluktuacija – Hjuston je lako stizao zaostatke, ali isto tako lako i gubio velike zalihe. Potrebno je više čvrstine, naročito za plej-of, što se uostalom i videlo u seriji sa Sparsima, tipičnim primerom takmičarske plej-of košarke.

Ronald Martinez/Getty Images

Beverli više nije tu, ali Hjuston i dalje ima osoblje da igra solidnu odbranu – Trevor Ariza je izvrstan stoper na krilnim pozicijama, a Mori je doveo i Pi-Džeja Takera i Luka Mba a Mutea, dvojicu košarkaša koji mogu da čuvaju više pozicija i uneće “tuču“ potrebnu Rokitsima, naročito Taker. Oni bi, uz Andersona, mogli ponekad da donesu i “smol bol“ u Tojota centar.

Kapela je izvrstan bloker i iskusniji je za sezonu, Rokitsi računaju da će se još bolje postavljati, izbegavati probleme sa faulovima i efektnije štititi obruč, a Ilario doživljava drugu mladost u Hjustonu i prošle sezone je radio sve što je bilo potrebno. Rajan Anderson nije dobar atleta za NBA uslove, ali više puta ovog leta istakao je da mu je primarni cilj da poboljša odbranu, pa hajde da vidimo hoće li i od toga nešto biti.

Ne bi Rokitsima škodilo još malo dubine, ali nijedan tim nije savršen, ovo što imaju više je nego dovoljno za visoko mesto čak i na prejakom Zapadu.

Plejmejkeri: Kris Pol – Ajzea Tejlor – Bobi Braun
Bekovi: Džejms Harden – Erik Gordon – Tim Kvaretman
Krila: Trevor Ariza – Pi-Džej Taker – Luk Mba a Mute
Krilni centri: Rajan Anderson – Tarik Blek – Kameron Oliver
Centri: Klint Kapela – Nene Ilario – Činanu Onuaku – Džou Ći

Prognoza: 2-4. mesta

NAPOMENA: Narednih dana, sve do početka NBA lige, čekaju vas tekstovi kojima ćemo najaviti najjače košarkaško takmičenje na svetu. Ostanite uz Sport klub.