Ko je najvažniji čovek u Oklahoma Sitiju?

Saša Ozmo 13. okt 201712:00
Podeli:
Garrett Ellwood/Getty images

Posle sezone u kojoj se više gledalo da li će Rasel Vestbruk zabeležiti tripl-dabl nego konačni rezultat na semaforu, generalni menadžer Sem Presti iz svog magičnog šešira izvukao je tim sa trojicom zvezda i sa jasnom željom da pobeđuje na veliko sada i odmah. Koliko je to realno?

Vestbruk, Pol Džordž i Karmelo Entoni igraće u istom timu i od toga koliko se oni potrude da budu komplementarni na parketu zavisiće i uspeh Tandera, toliko je jednostavno. Ovo je i dalje Vestbrukov tim, ali on sada ne mora i nadamo se da neće “silovati“ po svaku cenu, već će se ponekad zadovoljiti i zadnjim sedištem i prepustiti ostalima važne šuteve.

Kada su u Tanderu igrali Vestbruk i Durent, igra je prečesto delovala bez plana, pogotovo u nekim važnim mečevima – naizmenično bi jedan i drugi uzimali loptu, igrali jedan na jedan ili pozivali pik, pa iz toga šta se izrodi.

Donovan mora da osmisli strategiju u kojoj će maksimizovati potencijal onoga što ima na terenu – skupljanje na Vesrbruku više neće moći da bude višestruko i da se vrši bez ikakve griže savesti jer će napolju čekati Džordž i Entoni, u nižim postavama i Patrik Paterson. To će Rasu omogućiti više prostora za prodore i generalno više opcija celom timu.

Džordž i Entoni trebalo bi da dobiju više šuteva iz mesta, a očekuje se i da će Džordž više igrati s loptom, kreirati za sebe, a neprocenjivo je i što je u odbrani mnogo pouzdaniji od Vestbruka i Entonija.

Od Melovog mentaliteta mnogo će zavisiti – celu karijeru sve se vrtelo oko njega, ali ukoliko konačno želi da ostvari i timski veliki rezultat, moraće da ignoriše ego, da se više potrudi u odbrani i da ne računa na 20+ šuteva svako veče. Dobar znak je što je bez zatezanja pristao da sklizne na četvorku, u 34. je godini života i ako je već pristao da dođe u ovakav Tander, morao je da zna šta ga čeka. Uloga treće opcije, ako je shvati pravilno, bila bi gozba za njega, bio bi mnogo efektniji i njegov doprinos bio bi veliki sa manjom potrošnjom.

Vestbruk je produžio ugovor i omogućio sigurnost Tanderu da će biti koliko-toliko relevantni narednih godina, ali Džordž i Entoni već posle ove sezone mogu da napuste malo tržište Oklahome. Vrhunski rezultat verovatno bi ih sprečio u tome, a ko će im pomoći da ga ostvare?

Matthew Stockman Getty Images Sport

Spomenuti Paterson dobro je došlo pojačanje, Džerami Grant pokazao je prošle sezone da mu je plafon viši nego što su mnogi mislili, a Rejmond Felton je iskusna, namazana rezerva Vestbruku, čovek koji je dugo u ligi i koji može da donese kvalitetne minute. Stiven Adams je jedini pravi centar, uz Dakarija Džonsona – džin sa Novog Zelanda tući će u odbrani i poentiraće skoro isključivo iz pika ili posle ofanzivnih skokova, ali to što je on jedini pravi centar znači da ćemo gledati i transformacije u stilu igre i postavama Tandera. Imaju oružje za brzu igru, to je jasno, ali više neće biti tako jalovi ni u pozicionom napadu.

Odbrana je znak pitanja – s obzirom na to da će mu napadaćki teret ove sezone biti manji, Vestbruk bi trebalo da nastoji da barem ne bude labilnost u odbrani, Entoni će morati da bude pokrivan, ali defanzivni specijalista Roberson, Adams i Džordž trebalo bi da garantuju barem solidnu timsku odbranu.

I klupa je sa tog aspekta problematična – Abrines, Singler, ruki Ferguson, moraće Donovan dobro da kombinuje minute kako ne bi ostavio ekipu suviše ranjivom ni u jednom trenutku.

Ofanzivni talenat trebalo bi da znači 50 pobeda u sezoni, Džordž je već govorio o “bratstvu u svlačionici“, ali možda najznačajniji čovek ove sezone biće Bili Donovan – fizionomija tima je promenjena iz korena i on mora da pronađe način da ekipa funkcioniše na oba kraja parketa.

Plejmejkeri: Rasel Vestbruk – Rejmond Felton – Semaž Kriston – Ajzea Kenan
Bekovi: Andre Roberson – Aleks Abrines – Terans Ferguson
Krila: Pol Džordž – Kajl Singler – Džoš Huestis
Krilni centri: Karmelo Entoni – Patrik Paterson – Džerami Grent – Nik Kolison
Centri: Stiven Adams – Dakari Džonson

Prognoza: 3-5. mesta