Kaunas je prvi test, gde je sada "nova" Zvezda?

Euroleague

Prvo kolo Evrolige doneće susret timova koje mnogi smatraju najslabijima na papiru i timova koji imaju neobičnu moć da iz sezone u sezonu igraju iznad obično im postavljenih “granica realnog kvaliteta“.

Timski duh i činjenica da dolaze iz zemalja sa bogatom košarkaškom tradicijom svakako doprinose tome, a jedan važan faktor jesu i navijači koji uvek ispune Pionir/Beogradsku arenu ili Žalgiris arenu.

Ovoga puta igra se u Kaunasu, biće više od 15 hiljada gledalaca, prigodan početak Evrolige i dobar test za novu ekipu Crvene zvezde.

Žalgiris u istoriji ima 20 titula prvaka Litvanije, pet puta je bio najbolji u SSSR, a 1999. godine u Minhenu su osvojili jedini trofej prvaka Evrope sa ekipom koju su činili Edni, Štombergas, Bouvi, dvojica Žukausasa, Zidek…

Ti dani su ipak davna prošlost i Žalgiris, iako uvek prkosan, sada ima znatno skromnije ambicije. Najveći uspeh u međusezoni jeste to što je zadržan Šarunas Jasikevičus na klupi – prošle sezone je Šaras pokazao da će biti vrhunski trener kao što je bio igrač, a i ove sezone od njega se očekuje da timska sinergija bude više od zbira individualnih kvaliteta.

Prošle sezone Žalgiris je igrao mnogo pik-en-rola, ali sada je otišao je tandem plejmejkera Vesterman-Lekavičus i tako ranjivom ostavio najosetljiviju poziciju. Zamene su Vasilije Micić i hitri Di Bost, oni će imati delikatan zadatak da odmene motor pređašnje ekipe Žalgirisa – biće im potrebno vremena da se uigraju, a to se dobro poklapa sa najvećom Zvezdinom snagom, odbranom na perimetru. Očekujte ponovo Dangubića na protivničkim organizatorima igre.

Loptu u rukama mnogi ima i Kevin Pengos, on je prva napadačka opcija i čovek koji takođe dobro igra sa loptom u rukama, pa će na njemu verovatno biti Branko Lazić dok bude mogao da izdrži tempo (i dalje se vraća u optimalno stanje posle povrede) i posle Lazarević i Dobrić. Prema poslednjim informacijama, Bost najverovatnije neće igrati, što Zvezdinu najveću šansu čini nešto izglednijom.

Euroleague

Kavalijauskas je prošle sezone eksplodirao u meču sa Zvezdom u Pioniru, odbrana od pika za sada je prilična slabost crveno-belih, a veoma mobilan i skočan je Brendon Dejvis, pojačanje iz Monaka gde je igrao sa Bostom prošle sezone. On će biti važan i u odbrani, pošto Zvezdin napad umnogome zavisi od pika koji igra Tejlor Ročesti, a Dejvis ima sposobnost i da iskoči i da se brzo vrati na početnu poziciju.

Zadržano je domaće jezgro, Milaknis je trojkaš koji je takođe zablistao prošle sezone u Pioniru, a Jankunas donosi sigurnost u skoku, dobro otvaranje u širinu i čvrstinu u odbrani, uz to je dobar “mečap“ za Bjelicu jer poznaje sve fazone i fore.

U Žalgirisu mnogo očekuju i od Ulanovasa, koji može da napadne koš na različite načine i crveno-beli ne smeju sebi da dopuste luksuz da im drugi odvrate pažnju od njega. U Evropu se vraća Aksel Tupan i biće interesantno videti kako će se uklopiti u sistem Žalgirisa, dok je tu i svestrani Eron Vajt, prošle sezone član Zenita.

Domaći su iskusniji od crveno-belih, cilj je da ponovo igraju čvrsto kao i prošle sezone, a na prvi pogled imaju osoblje za to.

Crveno-beli će morati da pronađu odgovor za agresivnu igru i da na drugoj strani odgovore istom merom, Žalgiris je idealan profil tima da vidimo koliko je ovaj sastav Zvezde daleko od ideala trenera Alimipijevića, ratničkog tima spremnog da igra čvrsto, usko i sve vreme koncentrisano u odbrani.

Propusti iz poslednja dva meča ABA lige ne bi smeli da se ponavljaju, crveno-beli treba da budu i pažljiviji prema lopti i da kontrolišu defanzivni skok (Dejvis-Lesor može da bude i ključni duel), a igranje u uzavreloj atmosferi u Kaunasu biće posebno teško ekipi koja ipak još traži svoj identitet.

Sastav Žalgirisa
0 Brendon Dejvis centar, 208cm, 26 god.
1 Di Bost plejmejker, 188cm, 28 god.
3 Kevin Pengos plej/bek, 188cm, 24 god.
6 Aksel Tupan krilo, 201cm, 25god.
13 Paulijus Jankunas krilni centar, 205cm, 33
19 Martinas Sajus centar, 208cm, 21 god.
20 Gitis Masijulis krilni centar, 206cm, 19 god.
21 Arturas Milaknis bek, 195cm, 31 god.
22 Vasilije Micić plej, 195cm, 23 god.
23 Martinas Arlauskas bek, 199cm, 17 god.
30 Eron Vajt krilni centar, 206cm, 25 god.
44 Antanas Kavalijauskas centar, 208cm, 33 god.
66 Paulijus Valinskas bek, 191cm, 21 god.
92 Edgaras Ulanovas krilo, 198cm, 25 god
trener Šarunas Jasikevičus