Godina u kojoj Proces počinje da se isplaćuje

Jamie Squire/Getty Images

Najveće zvezde NBA lige ponovo su spojile u istim ekipama, sada i u Rokitsima (Pol-Harden) i u Tanderu (Vestbruk-Entoni-Džordž), Kajri Irving otišao je od Džejmsa u Boston, a Vulvsi su uspeli da dovedu Džimija Batlera i da oforme svoju veliku trojku.

Pored takvih vesti, teško je izboriti se za svetla pozornice, međutim, jedan tim biće pod posebnim radarom i praćen sa dodatnom znatiželjom – Filadelfija Seventisiksersi. Sem Hinki, idejni tvorac Procesa, više nije u organizaciji, ali plodovi njegove genijalne/lude ideje sada su zreli da se uberu. Ako ne baš da se uberu, ono bar da ove sezone počnu da sazrevaju.

Stožer ekipe jeste Džoel Embid. Propustio je prve dve sezone, prošle je odigrao samo 31 utakmicu i te činjenice jasno ukazuju šta je najveći cilj za kamerunskog centra – ostati zdrav. Prošle sezone je briljirao u tim utakmicama koje je mogao da igra – napadački je svestran jer napada i leđima ka košu i licem ka košu, može da pogodi šut sa poludistance od table, a ima domet i na liniji za tri poena.

Bilo je naivno izgubljenih lopti, ali to bi trebalo da se smanji iskustvom i činjenicom da sada oko sebe ima bolje saigrače. Međutim, ono što Embida čini centralnim delom slagalice Siksersa jeste njegova defanziva – imao je 2,5 rampe po meču za 25,4 minuta, pokretan je, ima osećaj kada treba da pomogne, kad da iskoči, kad da se vrati. Uostalom, statistika je jasna, Siksersi su sa njime na terenu primali 99,1 poen na 100 poseda, što bi bio najbolji defanzivni rejting u ligi – naravno, ta brojka bi se pogoršala sa više minuta i na većem uzorku, ali je svejedno veoma ilustrativna.

Siksersi će na parketu imati i prve pikove sa dva prethodna drafta – potencijalni plafon je veoma visok, ali stoji da u ovom trenutku niko tačno ne može da pretpostavi koliko može Ben Simons i koliko će se on uklopiti sa Markelom Fulcom. Na prvi pogled, trebalo bi da su kompatibilni i da mogu mnogo vremena da provode zajedno na terenu – Fulc ponekad može da igra i bez lopte, poseduje mnogo bolji šut, a Simons će povremeno preuzimati organizaciju igre i raditi sve što je potrebno, taj momak konstantno bi trebalo da flertuje sa tripl-dablom.

Jesse D. Garrabrant/Getty Images

Veština ne bi trebalo da je upitna, ali Fulc bi i konstitucijom trebalo da odmah može da odgovori zahtevima NBA lige. Ipak, navijače Siksersa jeza je podilazila od njegove izmenjene mehanika šuta zbog povrede ramena – iako u organizaciji uveravaju da problem nije ozbiljan, već imaju istoriju nekompletnog informisanja glede povreda… Mučilo ga je i desno koleno, a to je ono što Siksersima najmanje treba – čak i više od rezultata ove sezone, imperativ im je da svi budu zdravi.

Rezeva na plejmejkeru jeste Ti-Džej Mekonel, koji je Ćaću Rodrigesu prošle sezone preoteo mesto startnog pleja i za kojeg mnoge kolege kažu da je potcenjen.

Prošle sezone Siksersi su bili tek na 25. mestu po procentu šuta za tri poena, a to bi ove sezone trebalo da se promeni – prevashodno, doveden je Džej-Džej Redik na jednogodišnji ugovor i on bi trebalo da garantuje petanestak poena svake večeri, Bejles se oporavio, Stauskas će dobiti više čistih situacija, Korkmaz je u predsezoni oduševio i Redika i ostale, a očekuje se i da Robert Kovington poboljša i procenat šuta i selekciju, te da postane pravi 3&D igrač.

Za tri mogu da pogode i Dario Šarić i Amir Džonson, kao i spomenuti Embid, tako da bi Siksersi u tom segmentu trebalo vidno da napreduju i da stvore još više prostora za prodore i za unutrašnju igru.

Posle godina gubljenja, trener Bret Braun je zaslužio priliku da tim Siksera povede i ka pobedama – i dalje će se igrati u vrlo brzom ritmu, biće zabavno, ali biće i više pik-en-rola jer Braun sada ima prave ljude da takvu igru sprovedu u delo. Siksersi moraju da smanje i broj izgubljenih lopti, što s mladom ekipom nikada nije jednostavno.

Issac Baldizon/Getty Images

Redik i Džonson trebalo bi da budu pozitivan primer i veteransko prisustvo u izuzetno mladoj svlačionici, a Braun će kako sezona odmiče sve više definisati uloge i rotacije. Siksersi u perspektivi mogu da budu tim koji igra sjajnu odbranu jer većina igrača može da preuzima i malo koja ekipa ima Embida, a napadački bi napredak trebalo da bude zagarantovan.

Prošle sezone i Rišon Holms je znao fino da iskoristi minute, Amir Džonson voli da obavlja “prljavi posao“ i biće prava zamena Embidu, mada ćemo ih možda videti i uparene, a Džalil Okafor verovatno ispada iz planova uprkos tome što je vredno radio tokom leta.

Najveći znak pitanja jeste zdravlje – ukoliko svi budu spremni i ne bude bilo većih potresa u tom smislu, Siksersi mogu da se plasiraju u plej-of na slabom Istoku.

Prošle sezone upisali su 28 pobeda, sada 40+ trijumfa deluje dostižno. Ipak, koliko puta je u Filiju sve prošlo u skladu sa planovima?

Plejmejkeri: Markel Fulc – Ti Džej Mekonel – Džerid Bejles
Bekovi: Džej-Džej Redik – Nik Stauskas – Timote Luvavu – Furkan Korkmaz
Krila: Robert Kovington – Džastin Anderson
Krilni centri: Ben Simons – Dario Šarić – Amir Džonson – Rišon Holms
Centri: Džoel Embid – Džalil Okafor

Prognoza: 7-9. mesta