U koga još gledati na Zapadu?

Skener 16. okt 201719:00 > 19:54
Layne Murdoch, Getty images

Početak NBA lige sve je bliži, na Sport klubu mogli ste da čitate detaljna predstavljanja po osam ekipa iz svake konferencije, a sada je red da se pozabavimo i “ostalima“.

Harry How/Getty Images

Dok je na Istoku ta razlika očiglednija i timovi su generalno slabiji, na Zapadu je situacija sasvim drugačija. Ko će se umešati u borbu za plej-of?

Juta Džez

Posle odlaska Gordona Hejvorda u Seltikse, Džez će postati tim koji će još više igru bazirati na odbrani. I dalje u Kvinu Snajderu imaju dobrog trenera i možemo da očekujemo da će Juta ponovo igrati bolje nego što bismo na papiru pretpostavili. Sada će centralni deo slagalice biti Rudi Gober, koji je predvodnik odbrane koja je prošle sezone bila treća po defanzivnom rejtingu u celoj ligi, iza Sparsa i Voriorsa.

Još jedna veoma važna pozicija dogodila se na poziciji plejmejkera, a i ona ide u korist defanzivnog mentaliteta – prvi plej umesto Džordža Hila biće Riki Rubio, dosadašnji ljubimac navijača Vulvsa. On se trudi i jeste poboljšao šut, ali odbrana i asistencije ostaju njegov zaštitni znak.

Donovan Mičel je ruki za kojeg se u Džezu nadaju da bi mogao da bude hit sezone, doveden je Sefološa koji se kao polivalentan defanzivac uklapa u filozofiju tima, Judo se vratio u NBA sa mnogo više samopouzdanja i veštine, a ostatak tima ostao je netaknut – Burks, Ingls, Fejvors, Hud… Jutu je zadesio i veliki peh, ponovo se teže povredio Dante Egzum i rotacija na mestu organizatora igre je skraćena.

Nema mnogo pametovanja, Juta mora da pronađe način da nadoknadi gubitak dvojice prvih strelaca i za to će im biti potrebno da neko napravi kvalitativni iskorak – Rodni Hud prošlu sezonu nije odigrao kako se očekivalo, možda je on taj. Džo Džonson je i dalje tu kao jedan od retkih koji može sebi da kreira šut, ali Džez će se mučiti da stvori prostor u napadu i da daje poene.

Odbrana, sistem, tim, to su tri stuba za koje se Juta nada da će biti dovoljni za plasman u plej-of, što bi u datim okolnostima bio ogroman uspeh, ali teško je očekivati novu sezonu sa 50+ pobeda.

Getty images/Christian Petersen

Portland Trejlblejzers

Prošle sezone sve se promenilo dolaskom Jusufa Nurkića, Blejzersi su ušli u odličnu seriju i na kraju su izborili plej-of na štetu Nagetsa. Iako košarkašu iz BiH nije sada ponuđen novi ugovor, on je i dalje u dugoročnim planovima Portlanda, a ove sezone očekuje se da nastavi gde je stao prošle.

Demijan Lilard i Si Džej Mekolum i dalje će biti motor tima, ljudi koji u igri jedan na jedan mogu da zasipaju protivnički koš u kontinuitetu, ali zbog trošenja prethodnih leta, Blejzersi nisu bili u situaciju da se ovoga dodatno pojačaju i to će sigurno predstavljati problem.

Osnova Lilard-Mekolum-Nurkić nema oko sebe mnogo igrača koji važe za vrhunsko pomoćno osoblje, trejdovan je i Alan Kreb, koji je donosio energiju i poene sa klupe, a nužno će biti i da se napravi iskorak u odbrani, pošto je tim iz Oregona bio 25. po defanzivnom rejtingu prošle sezone.

Mnogo je igrača koji jednu ili dve stvari rade dobro, ali su za ostatak i ispodprosečni – Aminu, Harkles, Vonli, stigao je i Evan Tarner, tu je i streč petica Mejers Lenard, kao i rukiji Kejleb Svonigan i Zek Kolins.

Ozbiljan posao čeka trenera Terija Stotsa jer će mnogo toga zavisiti od toga kako on podeli uloge i koliko uspe da igru napravi tako da vrline tih mahom nekompletnih igrača budu više u prvom planu od nedostataka.

Blejzersi se nadaju da će Nurkić biti zdrav i da će im pomoći da se ponovo nađu u doigravanju.

Kent Smith/Getty Images

Dalas Meveriks

Možda borba za plej-of, nije realnost, ali biće razloga da se ove sezone gledaju utakmice Meveriksa. Prvi je taj što veliki Dirk Novicki igra svoju 20, možda i poslednju sezonu u karijeri i tražićemo da vidimo još koji trenutak magije koja je doduše sada sve ređa.

Drugi, mnogo se govori o Denisu Smitu junioru, devetom piku sa drafta kojeg mnogi vide kao kandidata za novajliju godine iz drugog plana. Za sada oduševljava i saigrače i rivale, uz Bareu i Devina Herisa imaće od koga da uči, a sasvim je izvesno da će kod Rika Karlajla dobiti prostor da se iskaže.

Herison Barns neće postati zvezda prvog ešalona NBA lige, ali je prošle sezone ubacivao 19,2 poena po utakmici, a i njegove igre bile bi bolje ako tim ostane zdrav i ako se bolje složi. Kada kažemo zdravlje, gledamo kao Vesliju Metjuzu, koji bi u tom slučaju odbranom i šutom za tri podigao rejting Mevsa.

Defanzivno je pretnja i Nerlens Noel, koji će se boriti za ugovor i davati sve od sebe, a već nekoliko puta izjavljivao je da je naučio da se pametnije brani, tj. da ne ide svaki put na rampu ili na ukradenu loptu, nego da bude strpljiviji i da više razmišlja. On bi trebalo da pomogne i u skoku, što je bila takođe jedna od rana prošle sezone.

Ono što je Dalasu prošle sezone ipak bio najveći problem jeste napad – povreda Seta Karija neće pomoći u saniranju tog gorućeg problema, a u Teksasu se nadaju i da će Novicki biti zdraviji kroz celu sezonu.

Plej-of je teško dostižan, Mevsi su na ivici potpunog renoviranja, ono je već počelo ispod radara i nastaviće se narednih sezone.

Getty Images/Frederick Breedon

Memfis Grizlis

Serija Grizlisa i Sparsa u prvoj rundi prošlosezonskog plej-ofa bila je među najboljim serijama prošle sezone. Memfis je čvrst, jasno definisan tim koji dobro vodi Dejv Fizdejl, sa njime na klupi nastaviće da bude takav, mada su Grizlisi izgubili dvojicu veterana koji su bili osnova “grit ‘n’ grind’ identiteta – Tonija Alena i Zeka Rendolfa, a otišao je i Vins Karter.

Sve bolji Majk Konli nastaviće da bude potcenjen, ali će ponovo donositi poene i i biti adut za možda i nešto bržu igru Grizlisa nego što smo navikli, barem je tako najavljeno. Tu je i Mark Gasol, na čije odlične partije u kontinuitetu se već godinama može računati – biće ponovo i sekundarni kreator sa visokog posta, a biće potrebno i da bude malo agresivniji ka košu.

Šta Memfis ima osim njih dvojice? Ne baš mnogo, previše je igrača koji traže novu priliku ili su još nedokazani ili se vraćaju posle povrede. Doveden je Meklemor kao dobar šuter za tri poena, kao i Tajrik Evans, odlučeno je da će Čendler Parsons početi sezonu sa klupe, mada je kao i uvek pitanje koliko će on biti spreman, a Grizlisi moraju da računaju na ozbiljan napredak nekog među ostatkom tima – Džamajkl Grin je kandidat za tako nešto u razmišljanjima mnogih, a tu su i Selden, Enis, Brendan Rajt, dok ćemo videti hoće li se Rade Zagorac izboriti za minute.

Ne deluje baš ohrabrujuće i ako stvari krenu po zlu, možda i tokom sezone vidimo neki trejd koji će odvesti Memfis u izgradnju od nule, Gasol je već davao neke izjave u tom smeru.

Nju Orleans Pelikans

Entoni Dejvis i Demarkus Kazins jesu među najboljim igračima u ligi, ostanak Džrua Holideja garantuje pomoć i saradnju sa spoljnom linijom, ali Alvin Džentri će imati vrlo težak posao da sklopi koherentu ekipu.

Već se spekulisalo o njegovom otkazu i to će se verovatno i dogoditi ako ne krene kako treba ove sezone, ne ide mu na ruku ni što se Ražon Rondo povredio i što neće pomoći timu u prvih mesec-mesec i po dana, baš kao ni Solomon Hil.

Kazins kaže da je u odličnoj fizičkoj formi, Dejvis napokon mora da ostane zdrav u kontinuitetu, a rezultati Pelikansa umnogome će zavisiti od hemije između njih. Doveden je veteran Toni Alen da malo zategne u odbrani, iz Evrope se vraća Darijus Miler, dok dvostruki šampion sa Voriorsima Ian Klark traži veću ulogu i dobiće priliku da pokaže da joj je dorastao.

To se prevashodno odnosi na šut za tri poena, koji je Pelikansima očajnički potreban kako bi Bugi i Obrva imali dovoljno prostora u napadu. Tu su i Ituan Mur i Džordan Kraford i bez ičije stvarne pomoći u šutu teško će Nju Orleans do plej-ofa.

Atmosfera u menadžmentu i oko tima je sumnjiva, mnogo je više scenarija u kojima će se ovi Pelikansi brzo raspasti, ali ko zna, možda nas iznenade.

Michael Gonzales/Getty Images

Finiks Sans

Na 50-godišnjicu organizacije Sansi nemaju mnogo čemu da se nadaju u pogledu rezultata. Osnovni zadatak ovog tima jeste da počne da se razvija u pravom smeru i da Devinu Bukeru kao predvodniku nove generacije dovedu i/ili stvore potrebnu pomoć.

Nekoliko veterana i dalje je tu, menadžment neće statajti na putu Čendleru i Dadliju ukoliko zatraže trejd u ekipu koja se bori za plej-of, a upitno je hoće li u timu ostati i Erik Bledso, koji je prošle sezone imao 21,1 poen po utakmici.

Mnogo se očekuje od Džoša Džeksona, četvrtog pika sa drafta koji deluje spremno da odmah dobije minute, a Sansi se nadaju da će se dalje razvijati i Markiz Kris, Ti Džej Voren, Aleks len i Dragan Bender.

Trener Erl Votson i cela franšiza moraju da budu strpljivi, ali ne previše – niko ne očekuje mnogo pobeda (pitanje je koliko ih i žele), ali igrački napredak, timski i individualni, mora da bude očigledan na parketu ove sezone.

Ethan Miller Getty Images Sport

Sakramento Kings

Trejdovanjem Demarkusa Kazinsa u Pelikanse, Kingsi su otpočeli izgradnju od nule. Sada imaju gomilu mladih igrača i dvojicu veterana koji treba da pomognu ostalima da brže sazru – Džordža Hila, Zeka Rendolfa i Vinsa Kartera.

Naročito će Hil biti koristan u razvoju Di’Erona Foksa, kojeg mnogi već sada porede sa Džonom Volom – u skladu sa time, šut mu nije baš oružje i osnovni je preduslov da ga popravi ako želi da bude vrhunski igrač.

Karter će biti mentor Badiju Hildu, ljubimcu vlasnika Kingsa, koji prošle sezone jeste došao sebi kada je otišao iz učmalosti Nju Orleansa. Sakrameno ima i dvojicu modernih igrača u reketu – duge ruke, veliki odraz, solidna brzina, to su Koli-Stajn i Labisije, koji su pokazali znake da bi mogli da postanu relevantni NBA igrači.

Uz Foksa, Kingsi su na draftu dobili i Herija Džajla, koji se doduše već (ponovo) povredio, zatim Džastina Džeksona i Frenka Mejsona III koji je bio dobar u predsezoni, što se može reći i za Papajanisa, kojem će zemljak Kufos olakšati prilagođavanje. Bogdan Bogdanović trebalo bi da bude kombinacija sadašnjosti i budućnosti za Kingse, budućnosti koja će mnogo zavisiti od toga kako Dejvid Jerger uspe da razvije barem nekoliko od gorespomenutih igrača.

Predstavljanja:

Vulvsi će sigurno igrati plej-of, mogu li i više? (Saša Ozmo)
Lejkersi imaju novog vođu, blagoslovio ga je Medžik (Nikola Novaković)
Ko je najvažniji čovek u Oklahoma Sitiju? (Saša Ozmo)
Teo i Lob siti – priča koja može da postane bajka (Saša Ozmo)
Golden Stejt – svi bi da budu kao oni (Darko Plavšić)
Majstori košarke mogu do 50 pobeda zatvorenih očiju (Nikola Novaković)
Hoće li Pol i Harden funkcionisati zajedno? (Saša Ozmo)
Jokić će voditi Nagetse do plej-ofa (Saša Ozmo)