Strašna Barsa u nevreme u Pioniru

Turkish Airlines EuroLeague

Komplikovan i zgusnut raspored realnost je svih evroligaških ekipa i zato su sastavi mnogo dublji ove sezone nego u premijernom izdanju novog formata sa 16 klubova.

Naročito ozbiljno taj zadatak shvatila je Barselona, kojoj su povrede prošle sezone upropastile sezonu, “ostarile“ trenera Barcokasa barem za pet godina i uticale da potpuno ispusti kormilo tima i na kraju dobije otkaz.

Na klupi ga je zamenio Sito Alonso, koji nastavlja svoj razvojni put od španskih klubova srednjeg nivoa, preko izvanredne prošle sezone sa Baskonijom do klupe jednog od dva najveća tima u zemlji.

Napravljen je moćan tim sa po nekoliko kvalitetnih igrača na svim pozicijama i to se već isplaćuje, pošto Barsa igra u odličnoj formi – u ACB ligi je dobila sva četiri meča, uključujući i Baskoniju u prvoj rundi, a u poslednja dva kola Burgos i Kompostelu dobili su zbirno sa +74.

Možda ta dva tima nisu pravi reper, ali Katalonci su na startu Evrolige deklasirali Panatinaikos sa 98:71. Zelene mnogi smatraju najboljom defanzivnom ekipom u Evropi, ali Barsa je sve vreme držala konce igre, imala odličan protok lopte i uglavnom bila pokretljiva u odbrani pri tom dozvolivši samo pet ofanzivnih skokova suparničkom timu..

Dva pojačanja na ključnim mestima u timu naročito su se istakla. Fil Presi je pokazao da se njegov ratnički stil igre lako “prevodi“ na evropsku košarku, maestralno kontroliše tempo utakmice i lakim probijanjem prve linije pokretao je veliki broj akcija svog tima. U reketu je Kevin Serafan razgrtao atletski veoma nadarenu centarsku liniju Panatinaikosa, poentirao i sa niskog posta i iz pika, uz odličnu igru i u defanzivi.

Centarska linija Zvezde imaće velikih problema sa Serafanom, pogotovo što na pleju Barsa ima i pik-en-rol specijalistu Tomasa Ertela, a odbrana od pika bolno je mesto u odbrani crveno-belih, videlo se to na svim utakmicama do sada, uključujući i poraz od Budućnosti u ABA ligi.

Dodatnu čvrstinu u reketu donosi Moerman svojim postavljanjem i stabilnim težištem, a protiv Panatinaikosa je uhvatio 11 lopti. Solidnim šutom za tri Francuz može i da raširi igru, a šut za tri još je veće oružje pojačanja iz Valensije Pjera Oriole. U formu se posle povrede polako vraća Ante Tomić, tu je i Viktor Klaver, tako da Barsa zaista ima zastrašujuću rotaciju u reketu.

Ništa slabija situacija nije ni na spoljnim pozicijama – Aleksandar Vezenkov je odličan šuter za tri poena koji igra i na poziciji četiri, Adam Hanga je najbolji defanzivac Evrolige iz prošle sezone i dobro se razume sa trenerom Alonsom. Vrlo je moguće da će on vršiti pritisak na Tejloru Ročestiju, mada i Presi može da odigra ulogu defanzivnog buldoga.

Raznovrsni napadački arsenal trebalo bi da donosi i Rakim Senders, mada on za sada nije u prvom planu, što dovoljno ilustruje koliko Barsa ima kvalitetnih igrača na raspolaganju. Na poziciji dvojke su starosedeoci Ribas i Koponen, koji mogu da se ponašaju i kao klasični šuteri i da igraju bez lopte, ali mogu i da preuzmu organizaciju napada.

Utisak je da je Barselona trenutno tim u najboljoj formi u celoj Evropi, a klupski mentalitet je takav da je snažan start sada imperativ posle očajne prošle sezone i Katalonci neće igrati u prvoj ili drugoj brzini, kao što je trenutno slučaj sa nekim drugim velikanima.

Turkish Airlines EuroLeague

Jasno je da su u predstojećem okršaju (hala Aleksandar Nikolić, 19.00) šanse Crvene zvezde veoma male. Pritisak na spoljnu liniju, na koji Zvezda želi da se oslanja, biće otežan velikim brojem igrača u Barseloni koji mogu da igraju s loptom, pa će se odsustvo Dangubića još više osetiti.

Pero Antić za sada igra i više nego što se očekivalo, takav trend verovatno će se nastaviti, a Lesor i strana pomoći moraju mnogo harmoničnije da funkcionišu kako Barselona ne bi prelako dolazila do poena iz pika.

Pune tribine na otvaranju beogradske evroligaške sezone mogle bi da donesu koju trojku, kontru i dobru odbranu više, crveno-beli moraju što duže da ostanu u egalu i da uskom i pokretljivom defanzivom učine da se oseti veliki broj novih košarkaša u redovima Barselone jer se ipak očekuje da negde to izađe na videlo.

Samo tako Zvezda može da se nada senzaciji.

Sastav Barselone
1 Kevin Serafan centar, 208cm, 1989. god.
5 Pau Ribas bek, 194cm, 1987.
6 Mark Garsija bek, 196cm, 1996.
8 Fil Presi plejmejker, 180cm, 1991.
9 Adam Hanga krilo, 201cm, 1989.
11 Huan Karlos Navaro bek, 192cm, 1980.
13 Tomas Ertel plejmejker, 189cm, 1989.
14 Alesandar Vezenkov krilo/krilni centar, 206cm, 1995.
17 Rodions Kurucs krilo, 206cm, 1998.
18 Pjer Oriola centar, 208cm, 1992. god.
21 Rakim Senders krilo 196cm, 1989.
25 Peteri Koponen bek, 194cm, 1988.
30 Viktor Klaver krilni center, 207cm, 1988.
44 Ante Tomić centar, 217cm, 1987.
45 Adrijen Moerman krilni centar, 201cm, 1988.
trener Sito Alonso