Zvezda u Podmoskovlju: Minusi i plusevi

Turkish Airlines EuroLeague

Pet minuta na početku treće četvrtine bili su dovoljni da Himki prelomi utakmicu sa Crvenom zvezdom, pet minuta sa propustima gostiju i pet minuta u kojima je Barcokasov tim pokazao naznake svoje ofanzivne moći.

U drugoj četvrtini Zvezda je na pravi način gradila i nije dozvoljavala ofanzivne skokove, a upravo je tako početa serija 17:2 kojom je Himki prelomio. Usledile su dve trojke u tranziciji, crveno-beli nisu sekli faulovima, a povezana odbrana iz prvog poluvremena bila je na konopcima.

Ukupno, crveno-beli su u drugom poluvremenu primili poen manje (42 u prvom, 43 u drugom), ali su u nastavku igrali slabiju odbrani. U prvom nisu imali sreće – u tri navrata su bili na ivici ukradene lopte i primali su poene, Himki je na čist individualni kvalitet pogodio neke šuteve preko ruke, ali u reketu nije bilo promaje i pik je solidno branjen.

U nastavku to nije bio slučaj u ključnim delovima meča, nekoliko lobova je prošlo, a posle pika se ispadalo na prvoj ili drugoj rotaciji, što je vodilo do otvorenih pozicija, najprimetnije za Andersona u uglu. Generalno, manje je bilo pritiska na dodavanjima i povremeno bi Himki i pretrčao crveno-bele.

Iako su crveno-beli u završnici prišli na -4 (78:74), tok utakmice bio je takav da se osećalo da pobeda Himkija ne dolazi u pitanje. Naravno, to ne znači da Zvezda ne zaslužuje pohvale za to što se nije predala nijednog trenutka i to je jedna od ohrabrujućih stvari iz meča u Podmoskovlju.

Bjelica je udvajan kada primi loptu na niskom postu, ali je svejedno pronašao način da dođe do 15 poena, mada uz čak četiri promašaja sa linije penala, dva u završnici. Radičević je pokazao znake života sa nekoliko prodora i lepih proigravanja, mada je ponovo bilo trenutaka dekoncentracije, a Jovanović je fino iskoristio minute na parketu na poziciji četvorke.

Posle 12 poena u prvoj četvrtini, Feldin je potpuno nestao u nastavku meča, ne računajući dve izvrsne odbrane na startu poslednjeg perioda. U stvari nije nestao, nego je ušao u seriju promašaja od kojih je malo koji bio blizu toga da uđe u koš. Amerikanac ne poseduje raznovrstan arsenal u napadu – igraće i on bolje kako tim bude rastao, ali ovoj Zvezdi je potreban neko ko u kontinuitetu može da daje poene i da ih izmišlja kada ekipi ne ide.

Za sada tu ulogu, uz Bjelicu, najbolje obavlja Ročesti, koji je i sada bio solidan, mada se uklopio u očajno izvođenje penala (2-5). Zvezda je timski ubacila 10 od 19 bacanja, a možda je za veću brigu od toga činjenica da je u drugom poluvremenu šutnula samo dva penala, što ilustruje nedostatak agresivnosti.

Lesor je odigrao veoma dobru utakmicu, uz nekoliko standardnih propusta u odbrani, Branko Lazić još traži idealnu verziju sebe posle leta sa reprezentacijom i povrede od koje se nedavno oporavio, dok se od Antića ne može očekivati da u kontinuitetu blista u defanzivi.

Janković još ne uspeva da “probije“, Dobrić igra promenljivo, mada primetno sa više samopouzdanja, a šansu je sada dobio i Davidovac – promašio je oba šuta, ali su iza oba stajale prave odluke i od njega se mogu očekivati dobre partije ako dobije minute.

Naročito u prvom poluvremenu Zvezda je ostvarila odličan protok lopte, a bilo je tokom cele utakmice i nekoliko situacija u kojima je izgrađena prava pozicija, ali je izostala realizacija, npr. kod promašenih trojki Bjelice i Radičevića. Himki je imao i blago domaćinsko suđenje, ali daleko od toga da je to presudilo meč, presudio ga je spomenuti period početkom trećeg perioda i individualni kvalitet domaćih igrača.

Posle dva teška gostovanja, Zvezda se vraća kući, a utisak je da u duelu sa Himkijem emotivno nije potrošeno previše energije i da će tim Dušana Alimpijevića u tom smislu biti spreman za Beogradsku arenu i sudar sa Makabijem. Valjalo bi da se što pre vrati Dangubić jer je neophodan ovakvom timu Zvezde, pogotovo u sudaru sa Ponosom Izraela koji umnogome zavisi od ubojitosti bekova.