Goga Bitadze za SK – upoznajte novi Megin NBA dragulj

Mega Bemax

Mega Bemaks i on prirodan su spoj. Došao je u klub kao 16-godišnjak, trenutno igra prvu punu seniorsku sezonu u karijeri i pokazuje da ne samo da može da se nosi sa rivalima u ABA ligi, već i da bude među najboljima u celom takmičenju.

Centar Goga Bitadze (211 cm), momak rođen 1999. godine u mestu Sagarejo u Gruziji, novi je dragulj Mege i u prvih sedam utakmica regionalnog takmičenja prosečno beleži 13,3 poena, 8,7 skokova (drugi u ligi) i 2,8 rampi (prvi u ligi).

Od njega se očekuje da nastavi niz igrača Mege u NBA ligi – Dejan Milojević preporodio je Bobana Marjanovića, mnogo uticao na razvojni put Nikole Jokića, a sada je red na 18-godišnjeg Gruzina.

Budući NBA igrač nam je u komšiluku, prijatan momak koji je fokusiran isključivo na košarku i na ono što treba da radi kako bi napredovao kao igrač. U intervjuu za Sport klub Bitadze je govorio o svojim počecima, radu sa Milojevićem, načinu na koji radi na sebi, timskim ambicijama, gruzijskoj košarci…

“Počeo sam zbog porodice da se bavim košarkom. Moj otac je bio profesionalni košarkaš za Dinamo Tbilisi, ali je teško povredio koleno i rano je morao da okonča karijeru. Zapravo su jedino želeli da se bavim sportom i upisali su me na košarku kada mi je bilo šest godina. Prvih nekoliko meseci nije mi se dopadalo jer je bilo previše trčanja, ali posle toga mi je prirasla srcu. Zatim se sve odvijalo brzo, napredovao sam, a dobri timovi došli su po mene“, počinje Bitadze za Sport klub i dodaje:

“Prvih nekoliko godina bio sam samo visok i niko nije mogao sa sigurnošću da tvrdi hoću li biti dobar igrač. Posle dve-tri godine sam počeo još više da rastem, prešao sam u drugi klub po imenu Hjundai i oni su mi mnogo pomogli da napredujem. Igrao sam VTB ligu sa gruzijskim klubom i agent mi je pokazao Meginu pozivnicu – znao sam da je Jokić iz Mege otišao u NBA, znam da je Srbija košarkaška zemlja i naravno da sam došao. Gledao sam Srbiju kako igra na velikim takmičenjima, već sam znao mnogo igrača i znao sam kakva je sportska kultura, tako da izbor nije bio težak“.

Iako nije lako otići od kuće sa nepunih 16 godina, Goga pred sobom ima jasne ciljeve i uradiće sve što je potrebno kako bi ih ostvario.

“Bilo mi je teško prvih nekoliko nedelja, ali onda sam se navikao. Koncentrisao sam se maksimalno na treninge i to mi je olakšalo. Mojoj porodici jeste bilo teško što me neće viđati po nekoliko meseci, ali neke žrtve moraju da se podnesu ako želim da budem uspešan. Mama mi je bila ovde nekoliko meseci i mnogo mi je pomogla. Dopalo se i njoj, a i meni, ljudi su slični i kod kuće i u Srbiji – postoji toplina među ljudima, svi su spremni da pomognu“.

Lice mu se ozarilo i razvio je širok osmeh kada smo ga pitali za njegov Tbilisi, grad u kojem je proveo detinjstvo i koji uvek jedva čeka da ponovo vidi.

“Za mene je to najlepši grad, dobro je i za život. Oko grada su divne planine, tu može da se skija, a imamo i more, tako da je tokom cele godine živahno. Ima i mnogo kulturnih dešavanja, narodne igre koje datiraju vekovima unazad, lepe crkve… Kada je reč o sportu, rvanje i ragbi su veoma popularni, ali radi se i na fudbalu i na košarci – biće sve bolje, vidite i sami po rezultatima naše košarkaške reprezentacije“.

Srpski trener Igor Kokoškov sedam godina je vodio reprezentaciju Gruzije, koja je učestvovala na četiri uzastopna evropska šampionata i već neko vreme važi za nezgodnog rivala.

“Za nekoliko godina možemo još da napredujemo i da budemo blizu vrha. Košarkaški savez radi sjajan posao i obezbeđuje deci optimalne uslove – izgrađene su košarkaške akademije, dovedeni su prvoklasni treneri i to se vidi. Nadam se da će domaća liga ojačati još kako bismo lakše dolazili do kvalitetnih igrača, sve više dece počinje da se bavi košarkom zbog rezultata reprezentacije“.

Prati pažljivo i NBA i Evroligu, a kada bi mogao da bira, ipak bi voleo da direktno ode preko Atlantika.

“NBA je ipak najbolja liga na svetu i u njoj mogu brže da napredujem. Nemam omiljeni tim ni u Evropi ni u NBA, ali gledam apsolutno svaku utakmicu koju mogu. Trudim se da posebnu pažnju obratim na Baskoniju zbog zemljaka Tornikea Šengelija, neverovatno mi je koliku strast on ima prema košarci i kako je u stanju da sa nesmanjenom energijom prilazi svakom meču. Upoznao sam ga u reprezentaciji, sjajan je momak, nadam se da ću što češće igrati s njime jer me je uvek motivisao, ‘gurao‘ na treninzima i vodio je računa o meni“, kaže 18-godišnjak i dodaje:

“Na mojoj poziciji mi se dopada Jokić jer igra veoma pametno i raznovrstan je igrač – ne znam mogu li da budem na njegovom nivou, ali trudiću se. Sviđa mi se i Karl-Entoni Tauns, izuzetno je brz za svoju poziciju. Zaista mnogo gledam košarku i trudim se da uočim detalje koji mogu da mi pomognu“.

Mega Bemax

Sa Megom je 2016. godine bio kadetski šampion Srbije, a sa juniorima drugi u Evropi – tada je posle petonedeljne pauze i sa samo tri dana treninga uspeo da se nađe u idealnoj petorci finalnog turnira. Dakle, jeste Goga “eksplodirao“ u juniorskoj konkurenciji, ali malo ko je očekivao da takve partije tako brzo ponavlja na seniorskom nivou. Svestan je svojih vrlina, ali i nedostataka na kojima treba da radi.

“Vredno sam radio. Ne znam jesam li očekivao takve brojke… Možda jesam, ali u svakom slučaju mislim da mogu još bolje, kao i ceo tim. Mislim da će tako i biti kako sezona odmiče. Generalno sam dobar u odbrani, mogu da dođem do rampi, to mi je i najdraži potez jer dodatno motiviše i saigrače i mene. U napadu sam jak u ofanzivnom skoku i pogađam otvorene šuteve. Svejedno mi je na koji način dolazim do koša – pik-en-rol, niski post, pa i pik-en-pop, mada ove sezone još nisam pokazao da i u popu mogu da budem efektan. Treneri mi veruju, kažu da šutiram za tri poena i mislim da će sve biti u redu pošto trenutno mnogo radim na tome. Ipak, daleko od toga da je to jedino što treba da popravim, moram da napredujem u svakom segmentu igre – osećam da se to događa jer su treneri izvanredni. Potrebno je da nabacim još malo mišića kako bih bio čvršći“.

Na pitanje kako izgleda njegov radni dan, Bitadze odgovara:

“Svakog dana radim na eksplozivnosti i sa tegovima – verujte mi, radimo sve moguće vežbe. Mislim da se to i vidi, jesmo mladi, ali smo atletski među najmoćnijim timovima u ligi. Ujutru prvo imamo košarkaški trening od oko dva sata, onda idemo u teretanu na sat do sat i po, a popodne se ponovo bavimo košarkom oko dva sata“.

Dejan Milojević bio je pametan i lukav igrač, a kao trener je već izgradio reputaciju eksperta za rad sa mladim igračima – plodove rada sa njime već ubira i Bitadze.

“Imamo odličan odnos, svakog dana radi sa mnom – on se već dokazao, pogotovo u radu sa centrima, nadam se da ću ja biti sledeći u tom nizu. Pokazuje mi mnogo poteza, pokušava da koriguje neke moje pogrešne navike, a ja mu verujem 100 i trudim se da što brže usvojim to što mi govori. Razgovaramo pre svake utakmice, govori nam šta smo uradili dobro, a gde smo pogrešili i kako to da popravimo. Trener želi da budem čvrst u blokovima, odlučan u igri jedan na jedan, da dobro trčim i da budem aktivan u skoku. Nekoliko puta nedeljno imamo i individualne treninge gde radimo na igri na postu i u pik-en-rolu, već mi je mnogo toga pokazao“.

https://youtube.com/watch?v=J733B-5Lces

Postavljanje pravih i korisnih blokova potcenjena je osobina dobrih centara.

“Osnovni cilj jeste da se zaustavi odbrambeni igrač, blok otvara prostor i tebi i saigraču. Važni su i ugao i tajming, pravljenje blokova može da se unapredi treningom jer trening povećava i koncentraciju koja je presudna. Igramo pet na pet sve vreme, trener insistira na dobrim blokovima i često se zaustavlja igra kada se pogreši, tako da nije neobično ni da za kaznu dobijem da istrčim neke deonice“, smeje se Bitadze.

Pred utakmicu nema posebne rituale – samo sluša ono što mu trener kaže, a i muzika mu pomaže da se bolje koncentriše, sluša gruzijski folk i pop. A van parketa?

“Uglavnom sam na terenu, a van njega slušam muziku i mnogo spavam kako bih sačuvao energiju za treninge. Volim filmove i da odem do bioskopa, ponekad i čitam knjige, uglavnom o gruzijskoj istoriji. Stara smo nacija, bilo je mnogo ratova u našoj istoriji, mnogo toga smo preturili preko glave i želim da saznam što više detalja o tome“.

Za kraj, pitali smo Gogu može li Mega da se nađe u vrhu ABA lige ove sezone.

“ABA liga je vrlo jaka, ali verujem da ćemo biti sve bolji kako sezona odmiče i da možemo da se plasiramo u plej-ofu. Igramo brzo, agresivni smo u odbrani, u tom aspektu još moramo da napredujemo i mislim da će to biti ključ jer nam takva odbrana otvara igru u kontrama koju želimo“, zaključio je Bitadze za Sport klub.

Iskoristite priliku da gledate uživo ovog momka dok još možete, posle će biti kasno.