Hoće li Zvezda gurnuti Valensiju u provaliju?

Turkish Airlines EuroLeague

Sezonu je Valensija počela iznad svih očekivanja, sa tri pobede i jednim porazom. Potom je trebalo pokazati da su ti uspesi više posledica njihovog kvaliteta nego lošeg momenta rivala, ali povrede, nešto teži raspored i tri neizvesne završnice donele su sedam uzastopnih evroligaških poraza.

U prošlom kolu protiv Makabija trojku za produžetak promašio je Grin, nedavno u Bavarskoj su poraženi 83:82 od Bamberga posle +16 i neshvatljivim faulom Plajsa na Hikmenu na šutu za tri poena na 2,1 sekundu do kraja, a od Armanija kod kuće poraženi su posle dva produžetka 103:98 u duelu u kojem su takođe imali +16.

Još tri ubedljiva poraza (Fenerbahče, CSKA i Barselona) i eto Valensije u donjem delu tabele sa skorom 3-8. Osećaju da zaslužuju više, pogotovo zato što su se dobro držali uprkos povredama koje su im poremetile ritam, a pogled na tabelu Endesa lige (8-3) diže im veru u sopstvene mogućnosti uprkos tome što i tu dozvoljavaju previše primljenih poena.

Latavijus Vilijams već duže je van terena, na početku sezone bio je povređen San Emeterio, Diou ostaje još mesec-dva pauze, Sastre je sada blizu povratka, a za sudar sa Crvenom zvezdom u tim bi trebalo da se vrate Abalde i Bojan Dubljević.

Snažni crnogorski centar u Valensiji je od 2012. godine, tu se oseća svoj na svome, mada ove sezone u Evroligi nije uvek igrao kako ume. Sada se vraća posle pauze od tri nedelje – to nije dovoljno da “zarđa“, ali jeste dovoljno da sa dodatnom svežinom i motivacijom zaigra u meču koji je važan za njegov tim.

Lopta se često spušta na niski post Dubljeviću, a u njegovom odsustvu još više se istakaoTibor Plajs, koji je tokom karijere uglavnom poentirao u pik-en-rolu, mada ponekad može solidno da odigra i leđima ka košu.

Turkish Airlines EuroLeague

Prvi strelac ekipe je Erik Grin, koji je u Valensiji dobio sva prava i koristi ih sa promenljivim uspehom – često igra jedan na jedan, diže se na šut posle pika, a i iz teških pozicija. Ubacuje 17,4 poena po meču, uz 48% šuta iz igre, dakle igra veoma dobro, ali dugoročno dati Grinu da odlučuje u tolikoj meri nije baš najmudrije. Gledano striktno za predstojeći meč, crveno-beli imaju dovoljno defanzivnih specijalista, Lazić će želeti da natera Grina da potroši što veći broj lopti kako bi došao do svoje mere, ali mora da se pazi faulova koje Amerikanac umešno iznuđuje.

Plejmejkerske dužnosti uglavnom dele Sem van Rosom, koji može da pogodi za tri poena i iz pika, ne samo iz mesta, a prvi asistent tima je Gijem Vives – 24-godišnjak igra solidno, ali od njega su se ipak očekivale bolje igre. Nekada su i zajedno na terenu, kada Vidoreta želi veću kontrolu – generalno Valensija, slično Zvezdi, nije tim koji gubi mnogo lopti.

U domaćem prvenstvu blista Fernando San Emeterio (33), a uglavnom je veoma dobar i u Evroligi – kao i tokom cele karijere, lepo čita igru i može razvnovrsno da napadne, u zavisnosti od toga ko ga čuva. Uz njega, tu je i dve godine stariji Rafa Martines, koji ne može da igra mnogo kao ranije, ali i dalje je u stanju da svojim brzim izbačajem pogađa trojke.

Turkish Airlines EuroLeague

Dornekampa je trener Ćus Vidoreta doveo sa sobom iz Tenerifa, ali Holanđanin za sada ne uspeva da na višem nivou ponovi partije iz prošle sezone, za nijansu je bolji Vil Tomas, a dovođenje Damjana Rudeža za sada nije mnogo pomoglo, ipak je hrvatski internacionalac tri godine uglavnom sedeo na klupi za rezerve u NBA.

I Valensija i Zvezda timovi su koji mnogo šutiraju za tri poena i kojima je napad jači od odbrane, pa bi trebalo očekivati meč na veliki broj poena.

Valensija svojim rivalima dozvoljava 38% pogodaka za tri poena na 20,8 šuteva, a poslednja dva meča u Evroligi crveno-beli su dobili najviše zahvaljujući preciznom šutu za tri. Ipak, španski tim biće motivisan da pred svojim navijačima prekine seriju poraza i Zvezda ne sme da dozvoli rivalu da se razmaše, pa je neophodno da i energija u odbrani bude na nivou iz prvih poluvremena mečeva sa Efesom i Barselonom.

Crveno-beli su uhvatili ritam i dobili na samopouzdanju, a Valensija je sada u situaciji u kojoj je Zvezda bila pre meča sa Realom. Na koju stranu će se okrenuti vodenica posle meča u dvorani Fuente San Luis?

Sastav Valensije:
0 Vil Tomas krilni centar, 203cm, 1986. godište
3 Đozep Puerto krilo, 200cm, 1999.
6 Alberto Abalde krilo, 202cm, 1995.
8 Antoan Dio plej, 193cm, 1989.
9 Sem van Rosom plej/bek, 188cm, 1986.
10 Damjan Rudež krilo, 203cm, 1986.
14 Bojan Dubljević centar, 295cm, 1991.
16 Gijem Vives plej, 192cm, 1993.
17 Rafa Martines plej/bek, 190cm, 1982.
19 Fernando San Emeterio krilo, 199cm, 1984.
21 Tibor Plajs centar, 218cm, 1989.
22 Latavijus Vilijams centar, 203cm, 1989.
30 Đoan Sastre krilo, 201cm, 1991.
32 Erik Grin bek, 190cm, 1992.
42 Aron Dornekamp krilni centar, 201cm, 1985.
51 Trigvi Hlinason centar, 215cm, 1997.
trener: Ćus Vidoreta