Efes je nov, a Zvezda je u usponu – šta će se desiti?

Turkish Airlines EuroLeague

Prvi meč ove sezone Crvena zvezda i Efes odigrali su pre nešto više od mesec dana. Bio je to prvi veliki ispit za tim crveno-belih koji je bio u naletu.

Posle velike pobede nad Realom u Madridu, očekivanja su podignuta i stvorena je atmosfera u kojem se neočekivani brejk u gostima kod kralja mora materijalizovati pred punom dvoranom Pionir. Alimpijevićev tim položio je ispit sa desetkom, tačnije sa stotkom u protivničkom košu, 14 trojki iz 28 pokušaja, samo šest izgubljenih lopti, a poslednji put na jednocifrenom zaostatku gosti su bili u finišu trećeg perioda. Na kraju – 100:81.

Od tada je u Zvezdi bilo promeno. Džejms Feldin počeo je da igra na nivou nosioca igre evroligaškog tima (ne računajući poslednja dva meča), došao je Enis, Davidovac se etablirao kao neko ko doprinosi pobedama, a ceo tim deluje još sigurnije. Zvezda je u usponu, ne onom euforičnom posle kojeg obično sledi grubi pad, već postepenom i stabilnom. I ova generacija izgradila je ime na strani, pobedila je u Valensiji i u Milanu, pa se sigurno neće uplašiti ni Istanbula.

I u Efesu se dešavaju promene, ali ne dobre. Kao i toliko puta u 21. veku, pribegao rekonstrukciji usred sezone i sva je prilika da će se to završiti kao i obično – loše. Prošle sezone Pivari su došli do plej-ofa, a sada imaju samo četiri pobede u 16 mečeva.

Boris Streubel/Bongarts/Getty Images

Otpušten je trener Perasović, koji je napravio malo čudo sa Baskonijom – u ranoj fazi sezone Efes nije imao sreće u nekim završnicama, bilo je i povreda, a ni hrvatski stručnjak nije uspeo da dovede većinu igrača koje je želeo. Uz njega, cenu loših rezultata platili su Džoš Adams i Riki Lido, nešto ranije i Edo Murić, a došao je njegov zemljak Zoran Dragić, sada i Toni Daglas, koji će debi u evropskoj košarci imati baš u meču sa crveno-belima.

Ataman je zamenio Perasovića, a ključ tima ostao je u rukama Mekoluma, sa kojim je Ataman već sarađivao u Galatasaraju. Mekolum je prvi strelac tima sa 15 poena po utakmici, brzo menja pravac i teško ga je čuvari kada ga krene – ipak, sklon je neracionalnim potezima i nekada ne reaguje dobro na grublju odbranu.

Pitanje je koliko će Daglas i igrati na debiju, pa iz spoljne linije najveća opasnost preti od Krunoslava Simona, sekundardnog plejmejkera i čoveka kod kojeg je lopta najčešće u rukama kada se meč lomi. Zoran Dragić je u Pioniru bio jedan od retkih koji je imao svoje veče, Zvezda se mučila sa njegovim prodorima.

Christian Petersen Getty Images Sport

Ostali igrači iz spoljne linije uglavnom su epizodisti i/ili defanzivni specijalisti, a najveća razlika u odnosu na prvu utakmicu možda je oporavljeni Derik Braun. Levorukom krilnom centru beogradski okršaj bio je prvi posle duge pauze, a sada polako ulazi u formu – Bambergu je pre dva kola ubacio 21 poen. Dobro trči kontre, raznovrstan je napadač, a Bjelica ni u napadu neće lako izlaziti na kraj sa njime.

Braunovim povratakom i dolaskom Atamana malo se smanjila uloga Vladimira Štimca, ali on i dalje igra sezonu karijere – daje poene, skače (3,5 uhvaćene lopte u napadu u proseku), skuplja otpatke… Defanzivni stožer jeste Brajant Danston, koji do većine poena dolazi iz pik-en-rola ili posle ofanzivnog skoka. Motum za sada igra mnogo lošije nego u Žalgirisu, ali ne treba ga zanemariti.

Efes je u donjem domu i po ofanzivnom i po defanzivnom rejtingu, ali stvari idu nabolje. Ne brzo, ali idu – u prilog tome idu i pobede nad Darušafakom i Gazijantepom u domaćem šampionatu, spomenuti trijumf nad Bambergom. Ipak, Efes je u ovom trenutku nepoznanica za sve, pa i za same sebe – jesu nosioci ostali isti, ali odnosi u ekipi se menjaju i uloge se ponovo dele.

Takva situacija može da ode na obe strane u ovom trenutku, ali može se reći da samopouzdanje Atamanovom timu u ovom trenutku nije na potrebnom nivou. Zato Zvezda od starta mora pristupom da pokaže da je došla da pobedi, da bude mudra i spremna na fizički kontakt. U suprotnom, individualni kvalitet igrača Efesa lakše će doći do izražaja.

Sastav Efesa:
3 Erik Mekolum plej, 188cm, 1988.
4 Doguš Balbaj bek, 185cm, 1989.
5 Derik Braun krilni centar, 203cm, 1987.
6 Jigitdžan Sajbir krilo, 198cm, 1999.
8 Birkan Batuk krilo, 196cm, 1990.
10 Onuralp Bitim bek, 196cm, 1999.
11 Berk Demir krilni centar, 204cm, 1995.
12 Brok Motum krilni centar, 208cm, 1990.
15 Vladimir Štimac centar, 210cm, 1987.
22 Muhajmin Mustafa bek, 196cm, 1999.
23 Toni Daglas plej/bek, 188cm, 1986.
30 Zoran Dragić bek/krilo, 196cm, 1989.
42 Brajant Danston centar, 203cm, 1986.
44 Krunoslav Simon krilo 197cm, 1985.
trener Ergin Ataman