Ljubav Jelene Dokić, Nik nije umišljen i "mala" od 15

Skener 15. jan 201813:41 > 13:43
Scott Barbour/Getty Images

“Ma, da li je moguće“, šokirao sam se više puta tokom dana, i ne samo ja – garantujem da ne postoji brže proticanje vremena nego što je novinarsko prvih dana Gren slem turnira. I koliko god je viđeno/urađeno/napisano, nije dovoljno jer događaja ima za deset dana, a ne za jedan.

Jaimi Chisholm, Getty images

Počelo je relativno mirno, neatraktivni prvi mečevi odveli su me na Hajsens, baš da vidim kako igra preporođena Julija Gerges, koja je uzela tri turnira u nizu. Iznenadila me je, bila je sve što inače nije – staložena, precizna u kontinuitetu i mudra pri donošenju odluka.

Spustih se niz stepenice i prvo što sam čuo beše “Dudi Sela, you are the love of my life, Dudi Sela, I’ll let you shag my wife“. Nije bilo gde da se sedne, a ni da se stane da se posmatra meč Sele sa Herisonom – manje zbog samog meča, a više zbog te grupe od tridesetak Izraelaca koja je zabavljala prisutne i bila simpatična svima. Dobro, svima osim Herisonu, koji je u jednom trenutku pogledao ka sudiji: “What the f…“. Kod “f“ se ipak zaustavio, a na kraju je i pobedio u pet setova.

Usledio je Đokovićev trening, koji je zaslužio posebnu priču, a zatim i odlazak na meč Aleksandre Krunić. Najviše volim terene na samom kraju Melburn parka – šćućureni, njih tri-četiri, takvi da i u prolazu možeš da baciš pogled na tenis, ali i da se zavališ i uživaš.

Ali Aleks, uprkos tome što je imala znatno veću podršku publike, nije uživala. Bila je negativna čak i kada je vodila u prvom setu, a nije joj stran bio ni komplet nama dobro znanih i uvek rado korišćenih psovki. Ništa protiv psovki, naravno, ali samo ako utiču pozitivno. Kontavejt je izuzetno servirala i uglavnom kontrolisala poene, pa je Krunićeva morala da pruži ruku i da čestita.

I upravo u tom trenutku na mreži počinje njena, meni uvek facinantna transformacija posle meča. Postaje analitična, pozitivna, strpljiva, razložna i dalje u istom smeru. Nasmejana je i došla pred novinare, davala prave odgovore i raslojavala uzroke poraza i svog stava, a stigli smo da se dotaknemo i autobiografije Jelene Dokić. Uzdahnula je Aleks i počela.

“Knjiga je izvanredna, nadam se da će je neko prevesti na srpski. Fascinantno mi je da je ona, uprkos svemu što joj se dešavalo, bila sposobna da igra tenis i da ga nije zamrzela. Ne možete da zamislite šta je u knjizi, šta joj je sve otac radio… Neverovatno mi je da WTA nije uradio ništa po tom pitanju. Ignorisali su celu situaciju, sve igračice su znale i videle šta se događa, redovno je bila u modricama, ali niko ništa nije preduzeo“, kaže Aleksandra i dodaje:

“Juče sam ručala s njom, impresionirana sam količinom ljubavi koja je i dalje u njoj i njenom željom za životom. Pričali smo o WTA turu, spomenuli smo njen životni put malo kroz šalu… Svako od nas ima neku priču, neko kao ona ekstremnu, i iz njene knjige će ljudi shvatiti da nije sve crno ili belo – postoji uzrok ponašanja određenih ljudi, problemi koje ne vidimo“.

Scott Barbour/Getty Images

A Troicki je, kao što sam i mogao ruku u vatru da stavim, izgubio prva dva seta od Australijanca Bolta. A onda sam mogao i drugu ruku da stavim u istu tu vatru da će da preokrene. Ostadoh ja čitav, baš se tako zbilo. Govorio je posle Viktor i o meču i o Gren slem nagradnim fondovima, ali je i odlučno negirao da je Nik Kirjos, njegov naredni protivnik, loš momak kakvim ga mediji slikaju.

“Dobri smo drugari – kad se vidimo, uvek se ispričamo. Zgotivio sam ga čim je došao na Tur, odmah sam video da je drugačiji. Naše novine loše pišu o njemu, skandal-majstor i slično, ali nije, dečko samo nekad na terenu ume da se zeza – takav je, ali nije zlonameran i nije loš. Veoma je prijatan u komunikaciji – i u svlačionici i kad treniramo. Nije umišljen, priča i sa mlađima i sa starijim navijačima, druželjubiv je. Neki put se ne ponaša u skladu sa onim što se možda podrazumeva pod teniserom, kao Federer npr, ali jedinstven je i zbog toga mi se i dopada“, objasnio je Viktor.

Dušanu Lajoviću plakalo se posle poraza od Švarcmana 11:9 u petom setu. I stvarno jeste za plač, imao ga je Duci na konopcima, propustio je mnogo prilika i, kao što je i sâm rekao, na kraju je to bila lutrija u kojoj je Argentinac u ruci držao dobitnu kombinaciju.

Desila se na tom meču sa sudijama jedna neviđena situacija – i to ne u prenesenom značenju, bukvalno situacija koja do sad nije viđena. Kako je bilo mnogo sadržaja tokom noći i dana, dogovor sa dragim mi kolegama jeste da to “ide posle“, kako volimo da kažemo, a međ’ nama novinarima “solidarnost“ je reč važna skoro kao što je nekad bila Valensi i njegovim drugovima (he-he, drugovima).

Radivoje Mackovich/Sport klub

Ne zamerite, mili moji, ubi me ova avionska noga, što kaže u šali moj teča, a bolje malo na tastaturi da poludim nego ovde u pres-centru, pa da posle nema ko da vam piše. Je l’ da?

Laslo Đere imao je set loptu u meču sa Karlovićem i utisak je da konačni rezultat nije realan (7:6, 6:3, 7:6) i da je srpski teniser zaslužio makar set, ali ako Ivo nečega ima, onda je to iskustvo – uskoro će napuniti 39 godina i kapa dole za ono što radi.

A Ivana Jorović je poslednja završila, izgubila je od Svitoline, ali je došla pred novinare nasmejana – s razlogom, izborila je prvi plasman u glavni žreb nekog od Gren slem turnira. “Samo ne Svitolinu“, prepričala nam je razgovor sa agentom, ali sreća je nije pogledala. Ništa zato, Ivana se nada da će uskoro postati redovna na najvećim turnirima, a izdržala je i naše “rešetanje“ posle meča i mogu vam reći da je sa te strane potpuno spremna.

Iz kuta već polako bije ovaj sahat, novi doduše, tako da se plašim da ću zakasniti na poslednji voz, opasno se bliži 23.00. Pakujem opremu i krećem ka kući, odakle ću vam okačiti blog.

Dođoh, okačih, a za kraj, como siempre…

Crtice iz Melburna

– “O, moj Bože!“, uskliknula je kada je videla malu, ali punu sobu za intervjue. S obzirom na to kako igra, ne bi trebalo da se čudi. Ukrajinki je 15 godina, aktuelna je juniorska šampionka Australijan opena, a sada je prošla tri kola kvalifikacija i zatim dobila 25. nosioca Šuai Peng 6:2, 6:2. Najmlađa teniserka koja je ostvarila pobedu u glavnom žrebu Ozi opena još od Martine Hingis 1996. godine. Zapamtite – ime je Marta Kostjuk.

– Kad može Vlada da ima svoj “muzički kutak”, mogu i ja da dam poneku preporuku. Put do Melburna trajao je 23 sata, više nego dovoljno da se pročita Remarkov “Povratak”. Topla preporuka za apsolutno sve što je taj čovek napisao. A bilo je vremena i za neku besmisleno-površnu, a ipak zabavnu seriju, pa sam gledao “Suits”.

– Rafa Nadal je u meču sa Burgosom izgubio ukupno tri gema i, taman kada smo mislili da ništa s tog meča ne može da bude vredno reči, desilo se ovo:

– Poznat po tome da nema dlake na jeziku, Žil Simon nije mogao tek tako da tu dlaku stvori. Odlučio se za drugo rešenje, da jezik zaveže. U gunguli koja se podigla u vezi sa povećanjem nagradnih fondova, koja je počela od teksta britanskih medija o Novaku Đokoviću, Francuz nije hteo da učestvuje.

“Imam ja mnogo mišljenja, ali srećom po vas, prestao sam da ih dajem. Francuski mediji to već znaju i mrze me zbog toga“, uz osmeh je rekao Simon britanskom novinaru. Nisu ni Britanci naivni, upakovali su isto pitanje u pet različitih celofana, ali Žil se nije dao. Ali jeste odgovorio na to zašto je prestao da daje mišljenja?

“Razočarao sam se… Ovako štedim vreme i energiju, mirniji sam“. Pošteno, vala nam se on nadavao dobrih izjava za karijere.

– U poslednjih 20 godina, od Australijan opena 1998. godine, ovo je tek treći Slem na kojem nema nijedne od sestara Vilijams u drugom kolu – na prethodna dva nisu učestvovale (US open 2003, Rolan Garos 2011), a sada je Venus ispala od Belinde Benčič, rekoh vam da će taj meč biti dragulj. Belindu su iz lože gledali i roditelji Rodžera Federera. “Baš sam srećna što su došli“, rekla je Belinda, koja nije uspevala da skine osmeh sa lica. Još je dodala da joj je i dalje nestvarno da poznaje Rodžera i da igra sa njime.

– Edmund, Istomin, Basilašvili, Bemelmans, Nišioka, Sepi, Karlović, Sugita. Posle ispadanja Andersona, Soka i Puja, neko od navedenih igraće u četvrtfinalu.

Toliko za sada, sve vesti sa Australijan opena čitajte OVDE, a ja vam šaljem pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)