Novakov povratak: Dobar znak – da, euforija – (još) ne

Saša Ozmo 16. jan 20189:35 > 9:37
Podeli:
Clive Brunskill, Getty Images

Nad mirnim i vedrim nebom Melburna odjednom se začulo brujanje. Podigli smo glave. “Proveri samo. Gde ide, šta radi ovaj helikopter“, uz smeh smo prokomentarisali crveni vazduhoplov.

Michael Dodge, Getty Images Sport

Moglo se i našaliti, što da ne, Novak Đoković brzo je odagnao svaku zebnju u to kako će izgledati njegov prvi meč posle šestomesečne pauze i brzo se došlo do faze u kojoj većina gledalaca ne prati zbivanja sa punom pažnjom. Dakle, uobičajeno prvo kolo za Novaka (pobeda 6:1, 6:2, 6:4 nad Jangom).

Od samog starta videlo se da je šestostruki šampion naoštren – anticipirao je tačno svaki naredni potez rivala, dvaput divno iz punog trka napravio viner, izveo dva lepa loba, od toga jedan posle smeča…

Među svim potezima koji su dizali publiku na noge, a bilo ih je, dva se aspekta ipak izdvajaju. Prvo, tajming je bio savršen pri svakom udarcu, a na toj sposobnosti Đoković je i sagradio svoju tenisku imperiju. Drugo, uprkos oscilacijama, prvi servis nije bio spor kao u danima kada ga je lakat najviše mučio – prosečna brzina bila je 184 km/h. Poređenja radi, kada je 2016. godine osvojio titulu, servirao je 186 km/h. Šta je suština promenjenog pokreta pri servisu?

“Da, možda sam samo oscilirao na prvom servisu – dosta sam bolje servirao na treninzima pre meča i to mi daje samopouzdanje i snagu za naredni period jer tačno znam šta treba da radim kako bi mi servis bio još bolji. Drugi servis je sada funkcionisao odlično – duboko u kocki, sa različitim rotacijama. Samo jedna dupla greška, a često sam bio i agresivniji“, analizira Novak

“Svestan sam da ne mogu da serviram brzo kao Kirjos ili Raonić – voleo bih da mi bude malo brži servis, ali više stavljam akcenat na preciznost. To me je oduvek krasilo, tako želim i da ostane, na taj način sam dobijao mnogo lakih lopti iz riterna posle kojih mogu da završim poen ili da otvorim teren“.

Michael Dodge Getty Images Sport

I publika ga se uželela – bilo je mnogo srpskih zastava, jedan naročito glasan momak u dresu Crvene zvezde i njegov otac, dok su najmlađi vriskali “Nole, volimo te“ čim im se ukaže prilika.

Novak je ponudio prvi dobar znak, ali ne treba upadati u euforiju. Još je dug put pred njim, a prošlogodišnje iskustvo uči nas da budemo oprezni. Na sva tri Slema Novak je odlično igrao prvi meč – u Melburnu sa Verdaskom, u Parizu sa Granoljersom i na Vimbldonu prvi puni meč u drugom kolu sa Pavlašekom. Iz različitih razloga svaki od tih turnira završio se neslavno i treba biti pažljiv, pogotovo što je Gael Monfis izuzetno težak suparnik za drugo kolo.

Sa druge strane, kontekst je drugačiji, Đoković deluje kao da je na novom medenom mesecu sa tenisom i sada jedini znak pitanja ostaje lakat.

“Posle šest meseci se nikad ne zna, ali bilo je dobro. Imao sam snažnu emociju, bio sam zahvalan na šansi da zaigram, pošto do pre manje od mesec dana nisam bio siguran ni da ću igrati uopšte. Sada igram sa podnošljivim bolom, još nisam na 100%, ali tako je kod sportista, prolazimo kroz različite nivoe bola svakog dana – to treba prihvatiti i igrati“, rekao je Đoković.

Prethodnih dana mnogo se pisalo o famoznom sastanku igrača sa Novakom u glavnoj ulozi. Nisam hteo mnogo da vas trujem time dok se ne oglasi čovek koji je tu bio u glavnoj ulozi, hteo-ne hteo.

Sada se oglasio, bio je u stvari pod baražnom vatrom britanskih novinara, i negirao je većinu onoga što je napisao Dejli mejl – i navodnu priču o bojkotu, prisustvo advokata… Da je priča potekla iz nekog ozbiljnijeg izvora, možda bih joj sa više žara pristupio, ali Dejli mejlu nije prvi put da ima takve ispade… A Britanci su toliko navalili da niko nije uspeo Novaku da postavi pitanje u vezi sa narednim protivnikom, pa je o tome morao posle, u hodniku.

“Stigli ste momci, nije vas bilo u subotu“, rekao je Novak pred razgovor sa srpskim novinarima. Nismo ni mi blesavi, odgovorili smo mu da nam duguje kolače.

“Haha, da, za vas ide slavski kolač ili tako nešto“.

U popodnevnim časovima čitajte šta nam je Đoković interesantno otkrio u vezi sa svojom opremom, a pri izlasku iz sale kolega Vuk ga je pitao: “Ko te šiša?“ Novak se okrenuo i nasmejao se: “Što, da ni ne prođeš tom ulicom?“

Hvala Novaku što je posao završio brzo, ostavio mi je šansu da zapravo i pogledam malo tenisa uživo. Odoh, a vas ostavljam uz…

Crtice iz Melburna

Clive Brunskill, Getty Images

– Divim se mnogim osobinama Rafaela Nadala. Jedna od njih jeste sposobnost da sav svoj fokus usmeri na ono što je potrebno i da ne razmišlja ni o čemu drugom – toliko je to u stanju da mimikom nekada pokazuje da istinski ne razume šta novinari žele da odgovori. Tako je bilo i sa pitanjem o prvom Slemu bez strica Tonija u loži.

“Čudno ili ne? Ne mogu da razmišljam o tome ceo dan. Idem napred, srećan sam što je Karlos (Moja) sa mnom, kao i ostatak mog tima. Toni je najvažnija osoba u mojoj karijeri i nikada neću moći da mu se odužim za sve što je učinio za mene, ali on sada nije ovde“.

Klasičan rafizam.

– Tokom ovih desetak godina bavljenja sportskim novinarstvom malo šta me u profesionalnom smislu rastuži više nego kada sportista suštinski ne prati sport kojim se bavi. Zato me je oduševio tvit Belinde Benčič: Dolazak u hotel posle celodnevnog dana tenisa. Uđeš u sobu. Uključiš tenis na TV-u. Spustiš torbu. Legneš na krevet. Gledaš još tenisa“.

– Znate one situacije kada samo od intonacije zavisi kakav će utisak nešto ostaviti. U meču Đoković – Jang imali smo dva školska primera.

“Požuri, Nole, moram ić’ pivo da kupim“, čulo se prvo sa tribine. Iako po rečima sasvim benigan uzvik nije bio simpatičan, bliži je bio nekulturi. Nedugo zatim neko je uzviknuo “tišina“ na srpskom kada se Jang bodrio posle jedne greške – iako na papiru zvuči nekulturno, način na koji je rečeno izazvao je smeh, osećala se dobronamernost.

Jezik je moćna stvar.

– Dete je na tribinama zaplakalo dok se Aljaž Bedene spremao da servira. „Nije moje“, našalio se Federer i tako nam priuštio najbolji momenat tog meča. Posle ga je iz nekog razloga na terenu intervjuisao Vil Ferel i pitao ga da li bi pre bio veštica ili vampir. Hajde dobro…

– Za kraj, otkriću vam da vas jednog od narednih dana čeka intervju sa bivšom finalistkinjom Rolan Garosa i mojom sadašnjom favoritkinjom iz senke.

– Da, treba i ovo da vidite:

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)