Novak Đoković – ogledalo i magla budućnosti

Skener 22. jan 201815:29 > 15:35
Cameron Spencer/Getty Images

Gubio je Novak Đoković sa 2-0 u setovima od Hjeona Čunga, u trećem je bilo 4:4 u gemovima. U fantastičnom poenu srpski teniser došao je do 0:30 na servis Korejca i obema rukama je dizao publiku na noge. Svi su ustali, buka je bila zaglušujuća, preokret se osećao u vazduhu.

Cameron Spencer/Getty Images

Ipak, bila je to samo jedna od brojnih iskri koje je Đoković pokrenuo, ali nijedna nije razgorela, nijedna se nije rasplamsala. Tako je bilo već od drugog gema kada je propustio da vrati brejk, tako je bilo kada je u važnim poenima birao da uhvati rivala na pogrešnoj nozi (promašen zicer na brejk lopti na 3:3 u trećem setu) ili kada je bezbroj puta već prvu loptu posle riterna poslao daleko u aut.

Novak je ukupno izgubio samo deset poena manje (128-138), ali je poražen u tri seta – 7:6 (7-4), 7:5, 7:6 (7-3). Iskoristio je samo pet od 19 brejk lopti i njegovo iskustvo u odnosu na 21-godišnjeg rivala ni u jednom trenutku nije došlo do izražaja, iako je u svakom od setova uspevao da nadoknadi zaostatak.

Dosađivao sam vam Čungom u prošlosti i sada vam je jasno zašto – Đoković je igrao proriv svoje kopije, momka koji frustrira suparnike time što vraća nemoguće lopte. I ne samo vraća, već pretvara u poene. Zvuči poznato, zar ne? Dva su poena posebno bila “novakovska“.

Prvi, poslednji na 5:5 u drugom setu – iz punog “streča“ Čung je vratio loptu tako da je ona jedva prešla preko mreže, zatim ispravno anticipirao gde će ići napad i munjevitu vratio strelu koju je Đoković mogao samo pogledmo da isprati. Drugi, nedugo zatim na set lopti, Novak je poslao dve vrlo precizne bekhend paralele koje bi u većini slučajeva bile dovoljne da se osvoji poen. Ne i sada, Đokoviću je ostao navodno lakši deo posla, dijagonala posle lopte u sredini igrališta, ali pod pritiskom ju je smestio u mrežu. Koliko je samo puta Novak tako slamao svoje protivnike?

“Jeste, igramo veoma slično. Fizički je znatno napredovao, disciplinovan je i radan, igra sa više samopouzdanja, a sada u odlučujućim trenucima nijednom nije pokazao slabost“, dobio je Čung priznanje od svog uzora.

https://youtube.com/watch?v=r_zZCrwGkrE

Ne samo dve navedene konkretne situacije, Čung je na Đokovića podsetio i produženim periodima bez grešaka, kao na kraju prvog i u ranoj fazi drugog seta, kao i konstantnom dubinom udaraca.

“Čung radi Novaku ono što je Novak radio svima u prethodnih pet godina“, napisao je Džejmi Mari na Tviteru i bio potpuno u pravu, Đoković je u ogledalu sa druge strane terena gledao snažniju i mlađu verziju sebe.

Ipak, tenis je “zero sum“ igra i mnogo od tog laserskog goriva koje se našlo u Čungovom rezervoaru doneo mu je lično Đoković. Četiri uzastopne duple servis greške kojima je iskopao rupu na startu meča i pomogao Hjeonu da prevaziđe početnu tremu, nebrojen broj izbačenih prvih lopti posle riterna, i to ne tako dubokih, u važnim trenucima, pa već na kraju drugog seta imao je 41 neiznuđenu grešku Novak.

Nije to bilo pitanje stava, čak je Đoković u finišu prvog seta, nalik Sereni, vikao i bodrio se posle tri uzastopna poena, još nekoliko puta bio je glasan u situacijama u kojima inače ne bi, bio je to pokušaj da umom nadvlada ono što ga je u telu morilo. Lakat ga je boleo još više od finiša prvog seta i apsolutno nikakvu prednost pri servisu nije stvarao, tako da nije pomogla ni podrška publike: „Come on, Novak, this is your court!“

“Dosta je to uticalo na celokupnu igru. Teško je to opisati… Ako niste na terenu i niste igrali na tom nivou, ne možete u potpunosti da razumete. Ako je jedan udarac u igri kompromitovan, pritom je servis možda i najvažniji, onda je cela igra kompromitovana, počev od kretanja. Imate bubicu u glavi koja vas stalno podseća na to“, rekao nam je Novak posle meča u emotivnom obraćanju.

Ta bubica je posejala seme nesigurnosti po celoj Đokovićevoj igri, a za tako nešto nema ilustrativnijeg primera od poena na 5:5 i 15:30 u trećem setu. Čung je ubacio plitak drugi servis brzinom od 128 km/h, zicer za Novakovu ne najbolju, nego i osrednju verziju. Ispustio je Đoković krik kao da će odlučno da napadne, to je verovatno i planirao, ali ruka se skratila i samo je prebacio loptu usred polja. Pritom je to ritern, udarac na koji je mogao da se osloni i kada mu ništa drugo ne ide…

Prošle godine, kada je izgubio od Istomina, mnogo više od konkretnog poraza brinulo me je to što Đokoviću kao da je bilo svejedno da li je pobedio ili nije. Sada to uopšte nije bio slučaj, samo profesionalizam koji je usvojio kao normu tokom svih ovih godina držao ga je pribranim, ali bilo je bolno vidljivo koliko je frustriran. Skretao je i spuštao pogled što vrlo retko radi, odmahivao glavom i svojim tonom stavljao je do znanja koliko mu je teško.

“Kada je reč o psihi, ne osećam da je tenis iz mene izvukao sve, svu tu motivaciju, životnu, da se tako izrazim. Naprotiv, tenis je meni platforma za razvoj kao čoveka, moja ljubav, strast i nešto što me čini srećnim. Ako je samo to u pitanju, nema dileme, nastaviću da igram“, objasnio je, a gledajući ga sada, jamčim da je tako.

Cameron Spencer/Getty Images

Međutim, nešto drugo je sada problem i zato je bliža budućnost u magli. Nikada više puta pred novinarima Novak nije ponovio reč “ne znam“, a to je zato što je bio iskren. Ne zna koji su sledeći koraci, ne zna sledi li mu duga pauza, ne zna hoće li možda morati na operaciju. Jedino što zna jeste da ponovo mora kod doktora i ponovo mora da donese odluku. Rekao nam je da operacija nije bila “na stolu“ jer su ga stručnjaci uveravali da nije potrebna, ali sada nije u potpunosti isključio tu opciju.

Ono što zapravo najviše frustrira jeste što svi vide da je igra tu, udarci su tu i, ako uspe da se oporavi u dogledno vreme, Novak Đoković opet će konkurisati za najveće titule, u to budite sigurni.

Nažalost, to “ako“ je u ovom trenutku nešto zlokobnije i opasnije, ali ako Đokovićev odnos prema tenisu bude kao što je slučaj sada, prebrodiće i tu prepreku, pre ili kasnije.