Samo Mari priča i dobija, kad dečko "snima" rivalku…

Skener 22. jan 201821:00 > 22:28
Getty Images/Vince Caligiuri

Medison Kiz tiho je došla do četvrtfinala i igra sve bolje, jedna je od retkih Amerikanki koji će ovogodišnji Ozi open pamtiti po dobrom.

“Kada sam videla kako mi prijateljice gube, bila sam nervozna pred prvu rundu. Onda me je Lindzi (Devenport) pozvala i rekla mi da prestanem da gledam TV“, nasmejano je objasnila 22-godišnjakinja.

Ona će igrati sa Anđelik Kerber, pobedio je i Federer, ali dragi moji, ništa od toga nisam imao priliku da gledam jer danas bio taj čuveni dan kada novinarima omogućuju razgovor sa legendama/bivšim igračima. U Parizu je to definitivno najgore jer nas strpaju u tako mali prostor da ne može da se diše, ali u Melburnu je bolje, iako sam se sa kolegom iz Britanije šalio da nas gone kao stoku do odredišta.

“Ti si već treći koji je to rekao“, smejao se Tumani. Pratite ga na Tviteru, razume tenis i duhovit je. To okupljanje jeste dobra, jedina takva prilika zapravo da se uzmu izjave, ali je toliko haotično da čovek ne zna na koju stranu će pre. Da ne kažem što se sagovornici zamore posle nekog vremena (bilo nas je sigurno stotinak u sobi) i nisu u stanju da ponude smislene odgovore kao na startu. Dosadi i njima, logično je. Zato uvek sa malom dozom gorčine napustim takve masovne priredbe, ali dobro, da ne džangrizam, uspeo sam da uhvatim nekoliko lepih izjava koje ćete čitati narednih dana, počev od “ludog“ Lekonta kojem nikad nije dosadno i koji je u stanju da pravi šou kadgod.

Kako mi je ovo deseti Slem, a uglavnom su ista lica među bivšim teniserima, već sam im proučio navike, šta se sme, a šta ne sme. Enkvit je uvek pristupačan i daje argumentovane odgovore, Santoro “onako“, Ivanišević je strpljiv i sigurno će dati dobar naslov jer uvek kaže ono što mu je na umu, Filipusis zavisi od raspoloženja, Johanson isto…

Chris Marković

Srpski junior Marko Miladinović pobedio je Amerikanca Bojera u smušenom meču u kojem je bio veoma nervozan.

“Moj problem je što ja konstantno pričam. Baš mi je Dirk Hordorf rekao da je Endi Mari jedini čovek na svetu koji može tako da priča i da igra. Emotivan sam i mislim da želim to previše… Moram da radim na tome, ali popravljam se već – nije perfektno, ali nije loše“, objasnio je Marko šta stoji iza toga.

Ni okolnosti mu nisu išle na ruku, u prvom setu mu je pukla pertla (“šta se meni događa!“), a posle meča rekao nam je da ne zna šta će da radi jer nema druge patike. Snaći će se sigurno, ali nije to bila jedina neprijatnost – u trećem setu Marko je “poludeo“ na glavnog sudiju: “Auh brate, da li je moguće, nemoj me zaj…..ti?“

Šta se dogodilo? Rival je odservirao as, tako se činilo, Marko je digao ruke uvis u znak protesta misleći da je aut, a linijski sudija se ispravio i ipak proglasio loptu autom.

“Glavni sudija ništa nije video, nije se javio ceo meč. Linijski nije ništa odsudio, ja sam reagovao, a posle dve sekunde se linijski ispravio i viknuo ‘aut’. Onda mi je glavni sudija rekao da je to možda učinio pod mojim pritiskom i izgubio sam poen“, objasnio je Miladinović neobičnu situaciju

Robert Cianflone/Getty Images

A Nina Stojanović izgubila je u trećem kolu u dublu i posle duela nam je rekla da planira da se koncentriše više na singl, da je u tu svrhu mnogo radila na kondiciji i na servisu. Imala je i probleme sa trenerom jer nije dugo putovao sa njom, ali to su sada izgladili, da bi na kraju razgovora priznala da joj nije bilo svejedno što je igrala na velikom stadionu kao što je Margaret Kort arena.

“Ne igram baš svaki dan na takvom stadionu, malo sam bila stegnuta. Neko neće da prizna, kažu ‘ma nije mi ništa’, ali ja sam se stvarno osećala drugačije, nije mi bilo prijatno – bila bih opuštenija da smo igrale na manjem terenu, iako sam se radovala Margaret Kortu“, rekla nam je Nina.

Znam da Kirjos nije igrao sada, ali njegov meč sa Dimitrovom bio je spektakularan. Ako Nik tako nastavi, biće ozbiljna pretnja na Vimbldonu i na svakom drugom turniru koji bude igrao. A Grigor je pokazao ponovo da mu prija vazduh Melburna, fenomenalno se kreće i deluje kao da je u glavi potpuno sazreo za najveća dela. “Veruj u sebe“, poručio mu je Kirjos na mreži, a Grigoru ostaje samo da posluša i da nam do kraja turnira podari još jedan klasik.

Crtice iz Melburna

Getty Image/ Scott Barbour

– Dobro, Federer je pobedio 80. tenisera sveta Martona, ne Badera (sećate li se vedete Solnoka i legende ABA lige?), nego Fuksoviča, to smo znali. Jedan podatak, koliko god bio očekivan, ipak je impresivan – Federer je od rivala na ATP nivou pobedio u 1.107 mečeva više. Pritom je Marton nosio patike iz Federerove linije. I još jedna informacija, Federer je 2002. u Melburnu dobio Atilu Savolta, koji je sada Fuksovičev trener.

– U svakom trenutku je ogroman red za ulazak u zvaničnu radnju Australijan opena. Peškir, onaj koji koriste igrači, uvek je najtraženija, ali i najskuplja roba – košta 60 australijskih dolara, tj. oko 40 evra. Plišane koale su slatke, a zreo za otkaz je onaj ko je osmislio kengura jer na kengura ne liči. Ima još zanimljivih stvari – šolje sa logom Ozi opena (13 dolara), slanici (20), majice i duksevi (40-50 dolara), šeširi i kape (po 30), lepeze, hemijske olovke, loptice…

– Na današnji dan pre 16 godina legendarni Pit Sampras odigrao je svoj poslednji meč na Australijan openu, u duelu osmine finala izgubio je od Marata Safina 6:2, 6:4, 6:7, 7:6. Od svojih 14 Gren slem titula, tada je delovalo teško dostižnih, Pistol Pit dve je osvojio u Melburnu – u finalu 1994. godine pobedio je Toda Martina, a tri godine kasnije Karlosa Moju.

Getty Image/Darrian Traynor

– Da li si imala poseban plan za nju ili si samo igrala svoju igru, pitali su Su-Vei Hsije posle poraza od Anđelik Kerber u tri seta.

“Nemam plan. Zapravo, moj dečko je gledao njene snimke jutros. Zaboravila sam da ga pitam kako igra, tako da nisam imala neki plan pre izlaska na teren“.

Prilično ozbiljan pristup meču osmine finala Gren slem turnira sa dvostrukom Gren slem šampionkom, meču koji je mogao da donese još 200.000 australijskih dolara.

– Na juniorskom turniru isprobavaju se nova pravila – sat koji odbrojava 25 sekundi između poena, a nema ni neca. “Sat mi nije problem, već sam igrao s njim na US openu i pravim pauzu 10-15 sekundi. Nec je malo snalaženje, ali mislim da je dobro, mi smo već navikli. Baš sam gledao Dimitrov – Kirjos, bude nec i ja se čudim što su prekinuli poen, cimnem se malo“, smeje se Marko Miladinović.

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)