"Srećni smo što živimo u eri RF, Nole će opet osvajati"

Saša Ozmo 23. jan 201814:00 > 14:01
Podeli:
Chris Hyde/Getty Images

U karijeri je osvojio 19 ATP titula, igrao je finale Australijan opena 1999, a najbolji plasman mu je četvrto mesto. Danas je Tomas Enkvist selektor Dejvis kup tima Švedske i redovan je na turnirima legendi na Gren slem takmičenjima.

Cameron Spencer/Getty Images

Kao i uvek, 43-godišnji Šveđanin rado se odazvao pozivu za intervju, a u razgovoru za Sport klub dotakli smo se brojnih tema – Federera i Đokovića, posla trenera, sledeće generacije, najboljih u istoriji…

Ko vas je do sada najviše iznenadio na ovogodišnjem Australijan openu?

Možda me je Kerber najviše iznenadila. Ne zato što ne mislim da je odlična teniserka, nego zato što je prošla godina bila izuzetno teška za nju. Bila je prva na svetu, već osvojila dve Gren slem titule i nije čudo što igra dobro, ali lepo je videti da se u potpunosti vratila – mislim da ima veliku šansu da dogura do kraja.

Po vašem mišljenju, može li neko da zaustavi Rodžera Federera na putu do 20. Gren slem titule?

Nadal ima šansu da ga ugrozi, ali mislim da je Federer i dalje favorit. Pre svega, tokom celog turnira servira izvanredno. Neverovatno mi je da i dalje može da igra tako dobro, da drži tako visok nivo iz godine u godinu – svaki put kada ga vidiš, pomisliš da izgleda još oštrije, još brže. Mislim da je ključ što on istinski voli tenis i sve oko njega, mnogo to voli. Ta strast ga uvek gura i, koliko god da je vrhunski teniser, bez te strasti ne bi mogao toliko dugo da traje na samom vrhu. Srećni smo što živimo u njegovoj eri.

Mislite li da Novak Đoković može ponovo da konkuriše za najveće trofeje ove sezone?

Ako Novak bude zdrav i ako ga telo bude slušalo, apsolutno sam siguran da će se ponovo umešati u borbu za najveće titule. To je definitivno. U prva tri kola je pobeđivao relativno lako, a svi smo govorili da nije ni blizu svog najboljeg izdanja jer znamo koliko on u stvari može. Neverovatno je dobar i, kažem, čim se oporavi, vratiće se u trku i pred njim je još Gren slem titula.

Šta biste rekli da je najveća promena u tenisu, van samog terena, u odnosu na period kada ste vi igrali?

Osnovno je to što tenis kao sport postaje sve veći, postao je globalan – u bilo kojem delu sveta da ste, tenis je među najvećim sportovima. Takođe, igrači su sada mnogo profesionalniji, vode računa o svemu i konkurencija je veoma jaka, što sport čini još zabavnijim.

Trenutno ste selektor Dejvis kup tima Švedske, a da li biste voleli da se oprobate i kao trener nekog pojedinca?

Sve zavisi od toga ko bi me pozvao. Biti trener je fantastično, ali treba da osećaš da zaista možeš da pomogneš igraču. To je na neki način kao veza – kao bivši igrač očigledno je da znam ponešto o tenisu, ali glavno je da se desi ‘klik’ sa onim čiji si trener. Mislim da je osnovno to da igrač veruje da trener može da mu pomogne, a onda je mnogo načina da se utiče – način treninga, vrsta pristupa samoj igri, stil igre… Samo igrač može da oseti da li je neki trener pravi za njega.

Cameron Spencer/Getty Images

Da li ste vi pravili neke greške tokom karijere na koje biste budućem svom igraču skrenuli pažnju?

O, da, naravno. Mislim da nemamo vremena da prolazimo kroz sve moje greške. Definitivno je mnogo lakše kada se čovek nekako odalji i stekne perspektivu, onda vidi da su donete neke pogrešne odluke. Ipak, kada si u tome skroz, to ne vidiš, i uvek mogu da kažem da sam u tim trenucima činio sve što je u mojoj moći, a greške se dešavaju.

Ko će biti prvi iz generacije mlađih tenisera koji će osvojiti Gren slem trofej?

Skoro sam 100% siguran da će Zverev osvojiti Gren slem titulu. Sudeći po onome što sam video od Dimitrova na ovom turniru, on je definitivno spreman za najveću titulu (razgovarali smo pre Grigorovog poraza, prim. aut) – uvek je bio talentovan da može da odigra vrhunski meč, ali sada je napredovao i fizički i mentalno. Uprkos tome, mislim da će Zverev prvi stići do tog cilja.

Za kraj, kojih pet tenisera biste izdvojili kao najbolje u istoriji?

Teško pitanje, ali daću vam jasan odgovor: Rodžer Federer, Rafael Nadal, Bjorn Borg, Rod Lejver iii… Stvarno je teško jer ima mnogo fenomenalnih igrača, ali neka bude Džon Mekinro.