Sudbina je dužna, sada jednoj mora da se osmehne

Skener 25. jan 20189:36 > 9:37
Clive Brunskill, Getty Images

“Poslednji put kada sam igrala polufinale u Melburnu, imala sam meč loptu protiv Li Na. Izgubila sam. To me i danas progoni“, izjavila je Karolina Voznijacki pred okršaj sa Eliz Mertens.

Clive Brunskill, Getty Images

Učinila je sve da se istorija ne ponovi. Znala je da je mnogo iskusnija od svoje rivalke, 22-godišnje Belgijanke koja je do ovog turnira dobila dva meča na Gren slemovima u karijeri, i od starta je pritisnula bekhendom i eksploatisala slabiji rad nogu Mertens.

Sa druge strane, Belgijanka nije imala dobro definisan plan igre, a brojne lopte završile su joj u mreži, što je bila posledica toga što ju je i trema malo “ukopala“. Sa druge strane, Voznijacki je izvrsno servirala, u prvom setu napravila je čak i 13 vinera i na semaforu je stajalo 6:3, 5:4.

Karolina je do tada morala da se suoči samo sa jednom brejk loptom i ceo meč bio je ravna linija ostavljajući utisak da je rezultat mnogo ubedljiviji u korist Dankinje. Deseti gem počela je sa 30:0, a uspavana publika (stadion nije ni bio pun) samo je čekala kraj. I 2011. godine, u bukvalno istom trenutku, pri vođstvu 6:3, 5:4 protiv Li Na, nešto je krenulo naopako. I sada su Karolini, po sopstvenom priznanju, počele da se tresu noge, odservirala je dve krupne duple greške i udahnula je novi život suparnici.

Belgijanka se budi iz hibernacije, počinje da trčkara u pauzama i da glasno proslavlja osvojene poene, a bilo ih je deset u nizu. Došla je do 15:40 i dve vezane set lopte, Karolina je promašila prvi servis i neuspešno zatražila čelendž. Još jedna dupla greška visila je u vazduhu. Umesto toga, savršen slajs servis na liniju za 30:40, pa forhend viner u drugom udarcu u poenu za izjednačenje.

Alarm se polako mogao stišati, taj brejk je bio samo formalnost i pred Karo je nova prilika da ispuni san i skine ogroman teret sa leđa. Devojka je 67 nedelja bila prva na svetu, ali tokom cele karijere sluša kako nema Gren slem titulu.

U subotu će dobiti treću priliku, posle US opena 2009. i 2014. godine, ali sada prvi put na drugoj strani neće biti Serene Vilijams.

Umesto nje, preko puta će, posle golgote koju je prošla u jednom od najboljih mečeva na turniru, biti Simona Halep. Sedim pred kompjuterom i smišljam kako da vam najefektnije dočaram ono što se događalo na Rod Lejver areni – kako god da krenem zvuči mi nedostatno.

Ono što vam garantujem jeste da tokom trećeg seta niko nije pogledao u mobilni telefon, niko nije išao do toaleta, niko nije sedeo zavaljen u stolicu, a treptalo se samo kad se baš moralo. Eto, takav spektakl priredile su nam Halepova i Anđelik Kerber.

A počelo je razočaravajuće i delovalo je da nas čeka još jedan duel koji će biti “jednosmerna ulica“, kao i nekoliko prethodnih za koje smo najavljivali drame. Za 13 minuta Halep je povela 5:0 i dobila je set sa 6:3, a odigrano je šest poena više nego što je minimum za devet gemova. Rečju, dosadno.

Postepeno se dizao kvalitet, počeli su duži poeni, Halep je ispustila brejk viška, ali je na 4:3 ponovo došla do brejk lopti. I tada se uspostavio trend koji je važio do kraja okršaja – kada god bi bile leđima uza zid, i Simona i Anđelik pucale su odlučno i precizno. Tada je Nemica, koja je veći deo meča provela trčeći na lopte protivnice, “zategla“ dve neodbranjive forhend paralele.

Ubrzo je Kerber izjednačila u setovima, ali to je tek bila ekspozicija – brzo se stiglo do zapleta, kulminacija je bila produžena, peripetije brojne, a epilog nagao, kako to obično biva u teniskim dramama.

Anđelik je napravila brejk u prvom gemu u poenu koji je trajao dugo kao večnost i posle kojeg je delovalo da će se obe srušiti. Srušile se nisu, ali je usledilo desetak minuta grešaka i haosa – Kerber je završila nekoliko puta na podu, a Halepova je kao popravljala jezik na patikama dok je zapravo u tom položaju pokušavala lakše da dođe do vazduha.

Simona je povela 5:3 i nije uspela da odservira za meč, a onda je došla do dve vezane meč lopte u sledećem gemu. Kerber, koja je do tada uglavnom bila pasivna, naročito u ranoj fazi razmena koje su postajale sve duže, sada je odlučnim forhendom spasla prvu meč loptu, a onda su se nervi poigrali Halepovom i uskoro je bilo 5:5.

Mark Kolbe/Getty Images

Tenzija je bila takva da se mogla i fizički osetiti, čak je i nekoliko beba zaplakalo kao da su instinktivno znale da je napeto, a kraj je ponovo vrlo brzo bio na vidiku – 6:5 za Kerber i 40:15, publika u ekstazi na nogama, čak i oni koji inače samo sede i jedu i piju. Tada je red bio na Simonu da pokaže zver u sebi – njen divni bekhend nije je izneverio, odigrala je u nestvarnom poenu i volej padajući unazad skoro na osnovnoj liniji, pa je ubrzo bilo 6:6.

Nije zakon, ali jeste pravilnost da u ovakvim mečevima obično pobeđuje teniser/teniserka koji diktira više poena – to je u ovom slučaju bila Halepova. U 16. gemu Kerber je ponovo napravila viner u drugom udarcu u poenu na meč loptu, ali Simona je došla do još jedne i konačno je dočekala grešku rivalke – 6:3, 4:6, 9:7.

“Tresem se sada. Mnogo sam emotivna i drago mi je što sam uspela da odolim svemu. Zapravo sam veoma ponosna na sebe“, rekla je Simona u intervjuu na terenu.

Ko kaže da je Simona “gubitnica“ i da često ustukne od prave borbe, one u kojoj se rukavice skidaju? To jednostavno nije istina. U prvom kolu iskrenula je skočni zglob, u trećem je spasla tri vezane meč lopte u meču sa Loren Dejvis, i sada još dve.

“Posle te povrede Daren (Kejhil, trener) i ja smo rekli da ću se do kraja turnira boriti za svaki poen, a da ću se posle odmarati“.

Čeka je još jedan, najteži korak, sudar sa Voznijacki, koja je takođe spasla meč lopte, dve vezane na servis Jane Fet u drugom kolu, i to pri vođstvu Hrvatice 5:1.

Ulog je ogroman – prvo mesto na svetu i, još važnije, prva Gren slem titula. I Simona, baš kao i Karolina, ima iza sebe dva poraza – herojsku borbu sa Šarapovom u Parizu 2014, a onda i poraz od Jelene Ostapenko posle vođstva 6:3, 3:0 na istom mestu tri godine kasnije.

I Simoni i Karolini sudbina je dužna. Jednoj će u subotu morati da se osmehne.

Milan Ninović

A srpski junior Marko Miladinović pokušava da upravlja svojom sudbinom i dobro mu ide. Igrao je sa Igoom Gastonom, levorukim momkom zanimljive igre koja uključuje češće izlaske na mrežu. “Moja baba da je došla, pobedila bi sa 4:1 i dva brejka“, grdio je sebe Marko posle propuštene ogromne prilike u trećem setu.

Iskopao je sebi rupu, gubio 4:5 i 0:30, ali je na 15:30 odigrao divan volej, vratio se u život i uspeo da pobedi sa 7:5 u trećem setu. Uprkos oscilacijama, mnogo mi se svidelo ono što sam video – Marko ima potencijal da igru razgrana u različitim smerovima.

Sada je, npr, krajem drugog i početkom trećeg seta, tako lepo preuzeo kontrolu nad poenima, ušao u teren i sigurno napadao kraće lopte, što je promena u odnosu na dečka koji uglavnom igra pozadi i nastoji da iznudi grešku rivala. Bekhend mu je stabilan i tehnički odličan, to je već čvrsta polazna osnova, generalno je u najavi igrač koji će biti tvrd orah.

Razgovarali smo posle o meču, ali i o tome kakav je Miladinović van terena.

“Hiperaktivan sam, 200 na sat. Treniram od ponedeljka do petka, subotom i nedeljom imam slobodno, tako da tada nisam ni kod kuće, samo prespavam. Izlazim sa drugarima sa tenisa, malo budem po kraju, živim na Lionu ispod Olimpa i to mi prija. Volim da pogledam i poneki film, ali uglavnom sam napolju kada ne treniram“, kaže Marko.

Još mi se puls nije vratio u normalu posle meča Kerber i Halep… Uskoro kreće Čilić, a ja vas ostavljam uz…

Crtice iz Melburna

Quinn Rooney, Getty Images Sport

– Prvi Gren slem turnir kojeg se Hjeon Čung seća da je gledao na televiziji bio je Australijan open 2008. godine i finale Đoković – Conga. Potom je u dečjim igrama sa bratom on bio Đoković kada su igrali mini tenis na parkingu ispred kuće.

“Moj model je bio Novak, a moj brat je voleo Rafu jer je i on levoruk. Mislim da je tada Rafa više pobeđivao jer je Novak bio suviše mali“, smeje se Čung.

Pa da, on je imao samo tri godine kada je njegov budući protivnik u polufinalu (Rodžer Federer) debitovao na Australijan openu.

– Karolina Voznijacki je tokom turnira namučila oca Pjotra i verenika Dejvida Lija, ali tako je to kada vam se neko od bližnjih bavi tenisom. “Pre svega, izvinjavam se“, nasmejala se Karo tokom intervjua na terenu, “Kada sam počela da igram na WTA turu, otac mi je imao tamnu kosu, a sada je sav sed. Dejvid je i dalje plav, za sada, i izvini za ovih nekoliko sedih danas“.

– Posle razgovora sa srpskim novinarima, jedna gospođa iz ITF došla je i najavila Marku Miladinoviću neobična pitanja. Prvi put se srpski junior susretao sa tom vrstom “trivia“ pitanja, ali lepo se snašao.

Ima 12-godišnjeg labradora po imenu Lana, kao klinac je najviše voleo da se igra fudbalskom loptom, a tenisom je počeo da se bavi jer su ga njegovi roditelji iz zabave igrali jednom-dvaput nedeljno. “Zbog devojaka“ bi pre voleo da bude najpopularniji nego najpametniji na juniorskom turu, otkrio nam je i da ima simpatiju među teniserkama, ali to nećemo javno. Uvek može da jede rižu, pileće belo meso i hleb, od muzike sluša sve osim roka i džeza i kaže da dobro pleše.

Spomenuo je i jedan lep hotel koji je video u Melburnu. Na pitanje odseda li tu, odgovorio je: “Ne, nemam 500 dolara za noć“.

– Rodžer Federer u petak će igrati svoje 43. Gren slem polufinale, to je ubedljivo najviše u istoriji. Drugo mesto dele Novak Đoković i Džimi Konors sa po 31. Ako ste zaboravili tu impresivnu statistiku, u periodu od Rolan Garosa 2004. do Vimbldona 2013. Federer je na svakom Gren slem turniru igrao barem u četvrtfinalu, ukupno 36. Niz je prekinuo Sergej Stahovski.

– Pročitajte intervju sa Damirom Džumhurom, a popodne vas čeka jedno iznenađenje.

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)