Filipusis za SK: GS titule? Rodžer 20-21, Đoković 15-16

Saša Ozmo 26. jan. 20188:43 > 8:46
Podeli:
Clive Brunskill, Getty Images

Igrao je finale US opena 1998. i Vimbldona 2003. godine, a povrede su ga sprečile da napravi još bolju karijeru.

Charlie Crowhurst/Getty Images

Za razliku od brojnih kolega, Mark Filipusis nije odabrao da postane trener jer nije želeo više toliko da putuje. Ipak, i dalje je na Slemovima, igra turnire legendi i lepo se zabavlja, a u razgovoru za Sport klub dotakao se sadašnje blistave generacije i budućnosti tenisa.

Na startu smo Marka pitali kako vidi Top 5 i borbu za broj jedan za četiri godine.

“Uf, to je teško pitanje. Moramo da računamo sa time da Federer neće biti tu, možda će i Nadal biti blizu povlačenja, a moramo da se zapitamo i koliko će Đoković i Mari još dugo biti tu, uzevši u obzir fizičke probleme. Dakle, tada će se u Top 5 boriti Zverev, Dimitrov, možda Čilić, zatim Kirjos i Čung, koji me je impresionirao svojom snagom. Svi navedeni momci narednih godina imaće veliku priliku da se dokopaju prvog mesta na svetu. Oni koji su sada u vrhu moraće kad-tad da završe i biće to prilika da se iskristališe novi poredak”, počinje 41-godišnji Filipusis za Sport klub.

Federer je čudo prirode i teško da će iko ikada ponoviti sve što je on uradio, ali i Nadal i Đoković iza sebe već imaju duge i veoma uspešne karijere.

“Mislim da je ključ u njihovim telima, obojica igraju stilom koji se umnogome oslanja na besprekornu fizičku spremu. Dobra stvar kod Nadala jeste što, kada učestvuje na nekom turniru, znaš da je 100% spreman, pošto u suprotnom ne bi ni igrao. Ne 90-95%, nego 100. I Đoković i Mari su fizički sjajni, ali vidimo da je to ipak ostavilo traga”, ističe Australijanac u dodaje:

“Stvar sa Federerom jeste što, uprkos tome što se odlično kreće, igra raznovrsnije i može da skrati poene, da promeni ritam, da izađe na mrežu. Zato je Federer uspeo da produži karijeru i mislim da će to biti veoma važno za buduće tenisere – jeste tenis postao fizička igra, ali igra na mreži mora da posluži da se ne radi tako naporno za svaki poen”.

Velika trojka osvojila je najveći broj Slemova u 21. veku – Rodžer je trenutno na 19, Rafa na 16, a Novak na 12 titula. Koliko će ko imati na kraju karijere?

“Federer će sigurno završiti barem sa 20-21 titulom. Rafa je sada na 16, verujem da može da osvoji još dva i da dođe do 18, a mislim da će i Đoković osvojiti još nekoliko Slemova ako bude fizički kako treba. Mislim da će, ako to bude slučaj, srediti servis i dao bih mu ukupno 15-16. Kada pričamo o ovome, vidimo koliko smo srećni jer živimo u eri u kojoj igraju neki od najboljih tenisera svih vremena”.

Nik Kirjos ispao je u četvrtom kolu od Grigora Dimitrova, ali odigrao je veoma dobro i, posle titule u Brizbejnu i pobede nad Congom, deluje kao da kontroverzni momak iz Kanbere napokon ozbiljno shvata tenis.

“Kirjos ima igru da u svojoi biografiji ima više Gren slem titula, to je sigurno. Stvar je u mentalnoj i fizičkoj snazi, ali talenat je tu, u to nema sumnje. Osim njega, verujem da će Zverev u budućnosti osvajati Gren slem titule, baš kao i Dimitrov i Čung”, zaključio je Filipusis za Sport klub