Karolina Voznijacki – pitanje koje je izgubilo smisao

Skener 27. jan 20188:20 > 8:24
Clive Brunskill Getty Images

Provela je 67 nedelja na prvom mestu WTA liste. Svake od tih nedelja morala je da odgovara na neku verziju pitanja “da li je u redu što si prva ako nemaš Gren slem titulu?“ Od ponedeljka će ponovo biti prva na svetu. Pitanje je 27. januara 2018. izgubilo smisao.

Quinn Rooney, Getty Images

Devet godina posle svog prvog Gren slem finala, Karolina Voznijacki napokon je osvojila jednu od titula o kojoj mašta svako dete kada kroči na teniski teren. Kao što je i ona maštala kada je sa ocem Pjotrom počela da igra sa sedam godina. U finalu Australijan opena, u briljantnom okršaju koji neće skoro biti zaboravljen, ako ikada, pobedila je Simonu Halep sa 7:6 (7-2), 3:6, 6:4.

“Nikada mi više niko neće postaviti pitanje o tome što sam bila prva na svetu bez osvojenog Slema. To je jedna od najpozitivnijih stvari iz svega ovoga. Sada čekam da me pitate za drugu“, mora da je bilo oslobađajuće za Karolinu dok je to konstatovala uz širok osmeh.

Pre US opena 2016. godine pala je na 74. mesto na listi, a u medijima se sve glasnije govorilo o njenom povlačenju. Polufinale u Njujorku utišalo je te spekulacije, ali je u očima većine teniskih fanova Karolina ostala osrednja teniserka uprkos tome što je do tada osvojila 25 titula i što je na prvom mestu na svetu provela duže nego Venus Vilijams, Klajsters, Kaprijati, Sančes-Vikario, Mugursa i Ivon Gulagong zajedno.

Ni 2017. nije bila posebno uspešna na Slemovima, trijumf u Singapuru dao joj je vetar u leđa, ali jedra je ozbiljno pretila da pocepa Jana Fet – Hrvatica je u meču trećeg kola vodila 5:1 i 40:15, ali Karolina je čudesno preokrenula i udahnula sebi novi život.

I došla je do finala. Svoje jutrošnje stanje opisala je kao “nervozna olupina“, ali na terenu se to nije moglo videti, pogotovo ne u prvom setu. Povela je sa 3:0 poenom koji neće završiti ni na jednoj špici, ali koji ilustruje esenciju njene igre kada je na vrhuncu – kratka bekhend dijagonala pola metra od linije, otvoren teren, idealno nameštanje na udarac, a onda duboka forhend dijagonala u visokom lûku, u ugao, ali dovoljno daleko i od bočne i od osnovne linije. Rizik nije bio veliki, a viner je napravljen i to je ono što mnogi propuštaju da uvide u Karolininoj igri, elegantan način na koji gradi poene.

“Hajde, Simona“, čulo se skoro između svakog poena – rumunski navijači bili su glasniji, a plavo-žuto-crvene zastave šarale su tribine Rod Lejver arene. Sa druge strane stajala je Simona Halep, devojka koja je prošla minsko polje – povreda skočnog zgloba u prvoj rundi, zatim spasene tri vezane meč lopte i trijumf 15:13 u trećoj, pa spasene još dve meč lopte i pobeda 9:7 u polufinalu.

Samo finale već je dokaz da se tenis ne svodi samo na snagu, igrale su dve teniserke čiji se kotači u mozgu najbrže okreću i skoro nikada ne usporavaju.

Voznijacki je crtala po terenu bekhend paralelom, poboljšani servis dolazio je do izražaja, ali je Simona polako i sigurno ulazila u meč, počela bolje da se namešta na udarce i da diktira više poena. Pa ipak, to ništa nije vredelo dok Karolina nije primenila čin autodestrukcije – kada je servirala za set, odjednom su počeli da joj smetaju rumunski navijači, bez ikakvog razloga komunicirala je sa glavnim sudijom Marijanom Veljović i odjednom je na semaforu stajalo 5:5.

Michael Dodge, Getty Images Sport

Nije Voznijacki ipak toliko pala u igri koliko se Halepova podigla, razmene su bile ubitačne, takve da neke neiznuđene greške izvesno ne bi trebalo da se računaju kao “neiznuđene“. Podsećalo je na okršaje Đokovića i Marija, s tim što bi se obe menjale u ulogama čas jednog, čas drugog.

Taj brejk Voznijacki je odigrala doktorski – dve forhend paralele, dve bekhend paralele, dva servis vinera.

Simona nije mogla ništa osim da pokaže srce, što je i učinila – posle gema za 2:1 u drugom setu, u kojem je spasla četiri brejk lopte, gestikulirala je svom timu u stilu “ne mogu više“, a na sledećoj pauzi pozvala je fizioterapeuta. Izmerili su joj pritisak, a uslovi nisu bili nimalo laki – 31 stepen, ali uz veliku vlažnost vazduha koja je otežavala disanje svima osim upornim i bučnim galebovima koji su dobili besplatne karte na vrhu stadiona.

Za dve teniserke koje navodno pucaju pod pritiskom, prilično su se dobro držale, ali Karolina je samo malo više grešila i Simona se već navikla na njen šablon sa nešto većim brojem udaraca po paraleli. Zato je i došla do brejka divnom forhend paralelom za 5:3, a onda je bio red na nju da pokaže petlju. Na 15:40 hrabro je odservirala, zatim napravila direktni poen uprkos odličnom riternu Voznijacki i ubrzo je na semaforu stajalo 1-1 u setovima.

Clive Brunskill, Getty Images

Usledila je desetominutna pauza zbog teških uslova, a kada su se vratile na teren, prestao je tenis, a počeo je rat. Dve taktički izrazito obučene teniserke odjednom su zanemarile šablone i igra se svela na instinkt i puko preživljavanje. Ali nemojte da mislite da je zato bila lošija, samo je dobila crtu nepredvidljivosti jer nijedan udarac nije slušao u kontinuitetu, a opet je svaki mogao da donese ključni poen.

Rukavice su skinute, stenjanje je pojačano, a meč je nekoliko puta visio na ivici za obe. Prva tri gema trajala su 34 minuta – obe su na momente gubile snagu, samo da bi se već u sledećem poenu rastrčale kao da su tek izašle na teren. Iako je Simona povela 4:3, Karolina se nije dala i tada je počela da se oseća golgota koju je Rumunka prošla tokom turnira, kao i to što joj je to bio treći meč u poslednja četiri dana.

“Plakala sam, ali sada se smejem. Ponovo sam bila blizu, ali ostala sam bez energije. Kada sam servirala na 5:3, gasa je u meni nestalo“, izjavila je Simona.

I videlo se to posle nekoliko udaraca koji su završili u mreži, a ta mreža mirovala je u nekim trenucima više nego na fudbalskoj utakmici, toliko su obe bile koncentrisane.

Umor da, ali u inače kompletnoj igri Simone Halep krije se jedna rupa koja naročito dolazi do izražaja u duelima sa igračicama profila Voznijacki. Na 4:5 i 30:30 Halepova je imala inicijativu, nekoliko prilika da završi poen na mreži, ali umesto toga se završilo nestvarnom bekhend dijagonalom Karoline.

Clive Brunskill Getty Images

U udarcima na meč lopti utelovio se sav stres i sva stegnutost koju je nosio ulog Gren slem finala, ali ponovo je Halepova imala inicijativu i priliku da izađe napred. Nije to učinila, lopta je završila u mreži.

“Čekala sam toliko dugo… Glas mi se trese, nikada ne plačem, ali ovo je tako emotivan trenutak“, jedva se suzdržavala Karolina na ceremoniji.

Koji minut ranije, Simona je bila dostojanstvena uprkos tome što je izgubila i treće Slem finale. Za razliku od prethodna dva, sada je brzo pronašla pozitivnu notu, nije zaboravila ni da pozdravi svoje navijače kod kuće, a trenutno nema čoveka koji misli da Halepova do kraja karijere neće osvojiti Gren slem titulu.

https://youtube.com/watch?v=4a18x8wKFIk

Ipak, njeno čekanje nije završeno i sve dok konačno ne bude držala titulu, zebnja će postojati i osporavanja će imati podlogu, kakvu-takvu. Niko to ne zna bolje od Karoline Voznijacki, koja se pred novinarima pojavila nasmejana od uha do uha, sa trofejom u jednoj i čašom šampanjca u drugoj ruci.

“Počinjala sam da sumnjam, pogotovo kada sam bila povređena, ali već godinu i po dana dokazujem da mogu da pobedim svakoga. Posle zagrevanja nisam bila nervozna, znala sam samo da ću se boriti i da ću biti ponosna na svoj trud, pa šta bude. Ovo je san“.

San koji je krvavim radom pretvoren u javu. Bravo.

Crtice iz Melburna

Michael Dodge, Getty Images Sport

– “Bila sam suviše nervozna da gledam, ali sam se probudila i vidim da je Karolina novi broj jedan i šampion Australijan opena. Strava. Tako sam srećna. Jesu li to suze? Da, jesu. Toliko sam ponosna na svoju prijateljicu, bukvalno ne mogu da spavam sada“, napisala je na Tviteru Serena Vilijams.

Kada se ona vrati, svima ostalima život će postati komplikovaniji.

– Sela je za klavir u jednoj radnji i počela da svira. Ljudi su se okupljali oko starije gospođe, naizgled beskućnice, koja je umešno milovala dirke. Nekima je pošla i poneka suza na oči…

Tako nam je situaciju opisala Marijana Veljović i preporučila je za crticu. “Žena je svirala neverovatno bez obzira na godine i okoštale ruke. Bio je to jako lep doživljaj, desi se da stare ponekad zanemarimo, a ona je sada oduševila sve obzira na okolnosti“, rekla nam je Marijana. Poslušajte:

– Baš kao što je Marko Miladinović i prognozirao, Sebastijan Korda osvojio je titulu među juniorima, i to dvadeset godina pošto je njegov otac Petr slavio u seniorskoj konkurenciji. “Gledao sam njegovo finale često na Jutubu, jednom mesečno“, nasmejao se i rekao da mu je dodatni motiv bio taj da tati za 50. rođendan pokloni trofej.

Sebastijan igra za SAD, sa roditeljima govori na češkom, a sa sestrama uglavnom na engleskom.

“Ponekad je definitivno teško to što mi je otac trener, ali on zna sve o tenisu, nema mnogo svađe s njim“.

– Mnogi su kritikovali Hjeona Čunga što se povukao u polufinalnom meču sa Federerom, a jedan od mojih kolega čak je prilično glasno tvrdio da je trebalo da bude kažnjen. Međutim, i sâm Rodžer objasnio je koliko je nezgodno igrati sa žuljevima koji se otrgnu kontroli, a i Korejac je kasnije postavio fotografiju na Instagram:

https://www.instagram.com/p/BeahCqcBaem/

– Pre tačno deset godina Novak Đoković osvojio je svoju prvu Gren slem titulu. Na putu do nje pobedio je Bekera, Bolelija, Kverija, Hjuita, Ferera i Federera bez izgubljenog seta, da bi u finalu bio bolji od Žo-Vilfreda Conge 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (7-2). Prvi od šest trofeja u Melburnu i prva od 12 Gren slem titula. Mnogo smo se radovali u deceniji za nama…

– Dilan Alkot četvrti put u nizu osvojio je Australijan open za osobe sa invaliditetom. Osvojio je i jedan US opena, a ima i četiri medalje sa paraolimpijskih igara – dve u košarci, dve u tenisu.

“Kao klinca su me maltretirali, ali da me sada pitate da li bih išao na neku operaciju ili nešto sa istraživanjem matičnih ćelija, nema tog novca kojim biste mogli da me naterate jer mi je moj hendikep ponudio deo prilike koju sam dobio u životu. Ponosan sam na to“, rekao je Alkot, koji je paraplegičar praktično od samog rođenja.

Privilegija je slušati tog čoveka kako govori, od njega bi svašta moglo da se nauči o stavu prema životu. Uz to, kao što sam više puta pisao na ovim stranicama, dajte šansu tenisu za ljude u kolicima kada budete imali priliku – veština će vas iznenaditi i biće vam zabavno, garantujem.

– Pročitajte intervju sa Kasperom Rudom, jednom od NextGen nada, a u toku dana očekuje vas još jedan eksluzivni intervju.

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)