Ekspresivna, emotivna Zvezda, ali i Zvezda sa planom

Skener 3. mar 20189:09 > 9:10
Turkish Airlines EuroLeague

Već tokom prve četvrtine meča sa Unikahom predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović ustao je sa svog mesta, bodrio tim i nervirao se, Lazić i Lesor su agresivno izlazili i na centru zaradili lične greške, a trener Dušan Alimpijević je u drugom periodu dobio tehničku grešku.

Iako je takmičarski svakako daleko od najvažnije utakmice u sezoni, mada crveno-beli još imaju šanse za plasman u plej-of, na licima svakog od igrača videlo se koliko bi im značila pobeda posle poraza u Kupu od Partizana, mlake igre u Bambergu i spekulacija o lošijim odnosima u timu.

Takav pristup doneo je izvanrednu odbranu i na kraju je doneo pobedu nad Unikahom 80:76 pred skoro 5.000 gledalaca u dvorani “Aleksandar Nikolić“.

Jedan od igrača koji je izašao na teren sa posebnim motivom da se dokaže jeste Tejlor Ročesti, koji je u poslednje vreme u slaboj formi. Pogodio je dve trojke već na startu, treća mu je izašla iz koša, a u drugoj četvrtini bio je ključan u seriji u kojoj se Zvezda prvi put odlepila na +5 – trojka, ofanzivni skok i asistencija za kucanje Lazića.

Ročesti je sve vreme delovao gladno i željno da pokaže da u njemu ima vatre i da on nije ušao u problem sa faulovima, verovatno bi Zvezda lakše došla do pobede, ali je svakako levoruki plej meč završio sa 21 poenom i 4 asistencije pogađajući svaki put kada je bilo bitno.

Bilo je to veče za povratak vere u soptvene mogućnosti pred najvažnije bitke. Džejms Feldin je posle nekoliko utakmica ponovo startovao meč, rekao je da mu to donosi više samopouzdanja, iz igračke kome probudio se rampom na Ogastinu sa strane pomoći, da bi zatim vezao osam poena u prvom periodu. Nije to bio idealan meč za Amerikanca, ali i sâm je rekao da se više fokusirao na odbranu.

Već neko vreme u lošoj formi je i Milko Bjelica, ali se sada probudio u trećoj četvrtini u kojoj je ubacio osam poena, upravo tada je Zvezda prvi put stekla dvocifrenu prednost (+10).

Turkish Airlines EuroLeague

Zvezda je bila veoma dobra u odbrani još u prvom poluvremenu, ali je na odmor otišla samo sa tri poena prednosti – delom zbog neujednačenog sudijskog kriterijuma (na Davidovcu nije svirana nesportka, Jankoviću nije sviran faul pri prodoru, a na drugoj strani su se slične stvari sankcionisale faulovima), ali više zato što Zvezda nije dobro branila reket i što su posle svakog od pet ofanzivnih skokova gosti poentirali.

Crveno-beli na startu drugog poluvremena nisu primili koš tri minuta, ispostavila se dobrom odluka Alimpijevića da u nastavku počne sa Davidovcem umesto Feldina, ali je domaćin onda ponovo primio pet poena posle ofanzivnih skokova.

Na kraju je Unikaha završila sa čak 15 skokova u napadu, što ilustruje da centarska linija crveno-belih nije briljirala. Lesor, koji je u poslednje vreme najkonstantniji, imao je nekoliko propusta u građenju ili je pomagao kada nije bilo potrebe, u napadu je promašio zicere, možda delom i zbog treme zbog prisustva roditelja, Antić je još daleko od prave forme, a Omić je delovao nesigurno u tri minuta koje je proveo na terenu.

Bila je to utakmica atipična za Zvezdu ove sezone, odbrana je uglavnom bila na visokom nivou, a u takvim okolnostima logično je da se istakne Branko Lazić. Osim defanzive, kapiten je dao 10 poena i nekarakteristično glasno vodio je svoj tim – i Bjelica i on su posle ubačenih važnih trojki bili znantno ekspresivniji nego inače iako je atmosfera bila daleko od vrele, što takođe pokazuje da je meč imao dodatnu emotivnu notu za Zvezdu.

Crveno-beli jesu zadržali staloženost u napadu u završnici, ali ipak se video nedostatak samopouzdanja jer je prelako ispušteno +10 sa starta poslednjeg perioda, iako je Unikaha igrala bez svog najboljeg igrača Nemanje Nedovića. Zvezda je zato do kraja strepela, gosti su pogodili i neke teške šuteve iz reketa, a utisak je bio da je Alimpijevićev tim zaslužio da reši meč i ranije.

U igri Zvezde ponovo su se videli volja i plan – trojke su uglavnom šutirane posle lepog protoka lopte, znalo se kada se spušta na niski post, a čak i kada je bilo gusto, igrane su akcije, nije se sve svodilo na individualna rešenja (dobar primer je akcija u finišu posle koje je Davidovac zakucao). Statistički podatak na koji Zvezda treba da bude najponosnija jesu samo četiri izgubljene lopte.

Sve navedeno može da raduje navijače pred odlučujuće bitke u ABA lige. Tamo će doduše i pritisak biti veći, pa duel sa Unikahom treba da bude samo početak podizanja forme, dok energetski više ne sme da se oscilira.