Andrea za SK: Mogla sam da budem spona između Ane i JJ

Saša Ozmo 2. jun. 20188:30
Podeli:
Cameron Spencer/Getty Images

Sada se u Parizu prvi put od US opena 2015. godine plasirala u treće kolo nekog od Gren slem turnira, a tamo je čeka Simona Halep.

Nekada je Andrea Petković bila deveta teniserka sveta, igrala je polufinale Rolan Garosa 2014, kao i još dva Gren slem četvrtfinala. Posle su je zadesile povrede i nikada se nije vratila na tadašnji nivo – zato je prvo pitanje u intervjuu koji je dala Sport klubu bilo upravo u vezi sa time, kako je pronašla motivaciju da dalje igra?

“Mislim da je kod mene to više osećaj u pitanju nego bilo šta drugo. Nije da nešto svesno znam, uvek sam se oslanjala na taj osećaj i sada mi je on govorio: ‘Još nije to to, još ova priča nije gotova za mene’. To me je teralo da nastavljam kada je bilo teško. Ja mnogo volim da treniram, to je moj stil i uvek mi se dešavalo da preteram, tako da nisu te povrede bile božja kazna za nešto, nego se ja nisam dovoljno odmarala i pauzirala. Sada sam pametnija, tu lekciju sam naučila i sa tim znanjem sada bolje mogu da se štitim kako bih ostala zdrava“, počinje priču za Sport klub devojka rođena u Tuzli, koja se sa roditeljima posle samo šest meseci preselila u Nemačku, pod čijom zastavom nastupa.

Andrea je harizmatična osoba i odličan sagovornik, zato je i uradila pet-šest intervjua toga dana pre nego što je Sport klub došao na red, a otvorena je i na društvenim mrežama. Tako je pre nekoliko dana na Tviteru napisala sledeće: Niste sigurni u vezi sa nekom osobom? Stavite je na teniski teren i to će vam reći sve što treba da znate.

“Mi smo profesionalci, pa smo naučili i navikli smo da imamo pokeraški izraz lica, ali ljudima koji nikad nisu igrali tenis i daš im reket… Jako je težak sport i onda sve izađe iz osobe – ono pravo, ljudsko. Neko se naljuti, neko se preda, neko hoće da savlada… Mnogo može da se nauči o čoveku kada ga vidiš kako se ponaša kad prvi put uzme reket u ruke“.

A i teniseri i teniserke, kao i svi, imaju nekoliko različitih lica – Andrea je veoma otvorena, ali i kod njenih kolega i kod nje primetna je razlika u ponašanju pred medijima navijačima u poređenju sa komfornom atmosferom u restoranu za igrače.

„Igrači su oprezni kada komuniciraju s medijima jer znaju da će osvanuti naslov kakav ne treba ukoliko nešto pogrešno kažu. Pogotovo kada dođeš odmah posle meča, ljut si i nervozan, onda se povećava verovatnoća da se to desi. U tim prostorijama za igrače jeste opuštena atmosfera, možeš sa svakim da popričaš, jedino ne biraj nekoga ko je baš neposredno pre toga izgubio”, smeje se Andrea, “Ne znam kakva je Jelena Janković sa vama medijima, ali meni je ona toliko zabavna, sa njom bih stalno mogla da umirem od smeha. Stvarno ima takvih super likova, drugačije je nekad od onoga što vidite”.

Andrea kaže da “definitivno“ oseća identitetsku dvojnost jer je Srpkinja koja je ceo život u Nemačkoj, kao i da je oseća i danas.

“Nemci su hladniji, nisu toliko široki sa emocijama i ne reaguju toliko brzo na neke stvari kao Srbi. Onda osetim razliku – npr. ja se brzo iznerviram, brzo i zaboravim, dok Nemcu treba mnogo duže da se iznervira, ali onda ne zaboravlja tako lako. Osećala sam da sam tu drukčija. Generalno mislim da su Srbi skloniji zezanju, priči, druženju… Nemci nisu toliko, ali su izuzetno lojalni – kada su jednom tvoji prijatelji, onda ih imaš za ceo život, dali bi levu ruku za tebe, ali nije toliko opušten odnos kao sa našima. Možda grešim, ali to je moj doživljaj“.

Darrian Traynor/Getty Images

Postojala je mogućnost da Andrea zaigra za Srbiju, bila je to još jedna od dilema koju nosi život u inostranstvu – na kraju se odlučila za Nemačku, ali uvek postoji ono “ali“.

“Sa 13-14 godina sam dobila nemački pasoš i Teniska federacija me je pozvala da igram za Nemačku. Sećam se da sam pričala sa tatom: ‘Šta je sa Srbijom, mogla bih da igram za Srbiju?’ Uvek mi je bilo teško da prelomim, a na kraju je odlučio pragmatizam jer sam bila u Nemačkoj, oni su mi dosta pomogli, bila sam u svim ekipama i to je bilo to. Da mogu, rado bih igrala za obe ekipe”, kaže 30-godišnja Petkovićeva i dodaje:

“Zamislite kakva bi to ekipa bila sa Anom i Jelenom, mislim da bismo imale veliku šansu da osvojimo FED kup. Mislim da bih bila prava spona, ‘konektor’ između njih dve i da bismo napravili super ekipu. Jednom sam baš pričala sa Jelenom o tome, sve tri smo bile u Top 10 istovremenom, s Anom sam u dublu u Majamiju dogurala do polufinala, a dve nedelje kasnije sam i s Jelenom napravila zapažen rezultat. Onda smo pričale: ‘Ju, da smo sve tri u istom timu, sve bismo pobedili’, ali tako je kad si mlad, ne znaš… Ipak, i sa nemačkom ekipom smo imali i imamo veliku šansu da osvojimo”.

Petkovićeva je uveliko postala koleginica, a rad u medijima nešto je čemu će se verovatno posvetiti kada završi profesionalnu tenisku karijeru.

“Da, da, pišem za ‘Racquet’ magazin, sada su me poslali na turneju sa jednim bendom i pisala sam reportažu. Bend se zove ‘Tenis’, ali nemaju veze sa tenisom. Takođe, imam i kolumnu u jednim nemačkim novinama. Novinarstvo je nešto što me veoma interesuje, volela bih malo da odem u Njujork i da radim nešto što nema veze s tenisom, uvek sam bila u tenisu i red bi bio da izađem malo iz komforne zone, mislim da bi mi to pomoglo da se dodatno razvijem kao ličnost. Ne bih bila sportski novinar, samo dve-tri godine želim da se odvojim od tenisa, ali onda ću mu se vratiti jer ne zamišljam svoj život skroz bez njega. Radila sam mnogo za TV u Nemačkoj, to mi leži i mislim da to mogu da radim, sad je i pisanje krenulo kako treba, tako da se vidim u medijima posle karijere, a ne kao teniski trener“.

https://www.instagram.com/p/BdlsE6pnpk_/

Za kraj, Andrea naglašava da je radoznalost jedna od njenih najizraženijih osobina i da odatle potiču njena brojna interesovanja.

“Trenutno čitam biografiju Baraka Obame i jednu knjigu Rika Mura, pisca iz Njujorka, sličan je Dejvidu Fosteru Volasu. Uvek istovremeno čitam jednu knjigu koja je fikcija i drugu koja nije. Volim razne filmove, ali posebno mi se dopadaju francuski, sviđa mi se kako režiseri naprave da to izgleda, često mi se više od radnje filma dopada kako je nešto urađeno. Volim umetnost, u takvim krugovima se i krećem, to sve mi taman i posluži da se opustim malo, da ne razmišljam sve vreme o tenisu”, zaključila je Petkovićeva za Sport klub.