Nadal za SK: Španija može do finala, Lopetegi je pravi

Henri Szwarc/Getty Images

Migel Anhel Nadal proveo je osam godina u dresu Barselone, pre i posle je nosio dres Majorke, a za reprezentaciju Španije odigrao je 62 utakmice i postigao tri gola.

Bio je učesnik tri šampionata sveta (1994, 1998, 2002), tako da je više nego pozvan da govori o predstojećem Mundijalu u Rusiji. Migel Anhel bio je u Parizu i podržao je svog bratanca Rafaela na putu ka 11. tituli na Rolan Garosu, a mi smo to iskoristili za kratak razgovor.

Furija prvi meč na SP igra sa Portugalom, a u grupi su još sa Marokom i Iranom.

“Španija ima izuzetno dobar tim, ali Mundijal je komplikovano takmičenje i zato je prva utakmica od posebne važnosti. Tu treba da dobijemo na samopouzdanju, prvi cilj jeste proći u drugi krug”, počinje Nadal za Sport klub i dodaje:

“Naravno da je Španija jedan od kandidata za titulu, ali potrebno je da se poklope brojne stvari kako bi se osvojila titula prvaka sveta. Iz ove perspektive verujem da možemo do finala”.

Na klupi sedi Đulen Lopetegi, koji nema toliko zvučnu trenersku biografiju kao njegovi prethodnici. Ipak, vodio je mlađe reprezentativne selekcije i u Španiji mu veruju.

“Mislim da je Đulen uspeo da oformi pravu grupu igrača i uveo je nekoliko promena. Došao je posle jedne veoma uspešne epohe za španski fudbal i, uprkos promenama koje sam spomenuo, rekao bih da je zadržao istu osnovnu filozofiju. Španija je igrala veoma dobro u kvalifikacijama i mislim da je on u stanju da motiviše igrače, kao i da navijači imaju realnog osnova da budu uzbuđeni“.

Ben Radford/Getty Images

Na pitanje ko je najveća zvezda u selekciji Furije, Nadal odgovara:

“Imamo mnogo veoma dobrih pojedinaca, ali ne mislim da je bilo koji iznad ostalih, nije naša snaga u tome. I branimo se i napadamo kao tim, imamo pravi sistem, to nas gura napred, a ne individualci”.

Prema Nadalovom mišljenju, “dežurni krivci” i ovoga puta pitaće se o tituli.

“Favorit ne može da bude samo jedan, a u najuži krug svrstao bih, uz Španiju, Nemačku i Brazil. Osim njih, dopada mi se i selekcija Belgije, imaju vrlo jak tim“.

Za kraj razgovora, Nadal je poželeo sreću reprezentaciji Srbije, ali rekao je da ne poznaje dovoljno tim da bi mogao da ga analizira.

Mundijal u Rusiji na programu je od 14. juna do 15. jula.