Kristijano Đoković, RF i Rusi, a da li ću gledati W?

Saša Ozmo 1. jul. 201816:01 > 16:03
Podeli:
sport klub

Tri meseca, desetine mejlova i nije bilo pomoći – Vimbldon se i dalje drži svoje česte politike koja se jezgrovito opisuje sloganom “zašto jednostavno kad može komplikovano?“

Prethodne tri godine akreditovan sam kao “pisani novinar“, što de facto i jesam jer se u pisanju sastoji najveći deo mog posla. Međutim, s obzirom na to da Sport klub prenosi Vimbldon, ove godine rešili su da me stave pod “broadcaster“ akreditaciju. Pa šta, pitate se, kakve veze ima?

Ima velike veze jer mi sada nije garantovan pristup terenima kako bih gledao mečeve, nego pre svakoga dana moram da odem do jednog pulta i da zatražim “tag“ za taj dan/stadion/meč, još ni meni nije do kraja jasno, videću u ponedeljak ujutru… A to je samo jedna od promena koja otežava moj posao kao “pisanog novinara“. Uzalud sam objašnjavao da se veći deo tog mog posla ovde sastoji upravo u “lutanju“ po terenima, prenošenju atmosfere sa njih i tekstovima o samim mečevima. Uz najljubazniji izraz lica, rečeno mi je da “znaju i razumeju situaciju, ali da je rešeno da svi iz medija koji prenose Vimbldon idu pod istu, ‘zelenu’ akreditaciju“. Pisani su braon…

Izašli su mi u susret tako što su mi obezbedili sto na kojem sada mogu da vam kucam, ali pravo da vam kažem, nisam ni sâm siguran kako će to izgledati narednih dana. Novinarstvo, pogotovo na velikim događajima, iziskuje snalažljivost i inovativnost, ove godine moraću da se služim njima više nego inače. Ali ‘ajde dobro, dodatno uzbuđenje, biće valjda sa srećnim krajem, a vi me pratite i saznajte.

Jedna od (retkih) prednosti zelene akreditacije jeste što može duže da se ostaje u okviru Orangi parka, dela kompleksa Vimbldona namenjenom za treninge u kojem nije dozvoljen pristup posetiocima. Na ulazu, gde su do prošle godine bili tereni za trening jedan i dva, sada leži krovna konstrukcija namenjena Terenu 1 koji će imati krov od 2019, dok je ostalo sve kako je i bilo. Kako turnir još nije počeo, i novinari i fotografi sjatili su se tamo.

Viktorija Azarenka čekala je svoj termin za trening i u međuvremenu je jurcala za sinom Leom koji se silno zabavljao nekim kamiončićem. Dok sam gledao trening Stivens i Kvitove, iza leđa sam čuo: “Here we go, Colombia“, zezao je Nik Kirjos jednog Engleza pred meč osmine finala Mundijala.

Bio je Nik lepo raspoložen, posle je svratio do treninga svoje devojke Ajle Tomljanović, a i tokom svog treninga bio je vedar, nešto je dobacivao “susedima“ i terao ih na smeh. Brzo od nasmejanog pređe u namrgođenog, ali kolege uglavnom vole Nika, barem koliko sam ja uspeo da uhvatim za mog života na Slemovima.

Markos Bagdatis ofarbao se u plavo, čekajte samo to da vidite, dok je Karen Hačanov poslao zakucao jednu loptu u ogradu pošto je napravio grešku tokom sparinga sa Aleksanderom Zverevom. Novak je trenirao sa Ivom Karlovićem, ali na terenu broj 11, koji je u desnom uglu Orangi parka, skrajnut tako da novinari tek ponekad mogu da vide gornji deo tela igrača.

Naleteo sam i na Andreasa Sepija i na Veru Zvonarjovu, nekadašnju finalistkinju, na oboje već drugi put tog dana jer su odseli u istom hotelu kao i mi. Stivens i Kiz potom su provele dobrih petnaestak minuta u razgovoru, a ja sam rešio da sednem na klupu posle dobrih pedesetak minuta na nogama.

Ustajem posle pet minuta i sreće mi se pogled sa Šafaržovom. To su te kretenske situacije u kojima se ne prvi put nalazim… Radio sam dvaput intervju s njom, vidim joj u očima da me prepoznaje, ali to je klasična “lose-lose“ situacija – ako se ne javiš, nekulturan si, a ako se javiš, šta koji đavo gnjaviš teniserku/tenisera koji ide na trening. Ne volim da budem nepristojan, pa sam je pozdravio, a ona je odgovorila i klimanjem glave kao da mi je stavila do znanja da razume moju dilemu. Poželeo sam joj sreću, a ona je otišla na teren posle kraćeg zurenja u telefon.

Fudbal, barem prvu utakmicu, nismo gledali tako glamurozno kao u subotu, ali s debelim razlogom – na terasi ispred jedne od pres-soba, skoro istovremeno su izjave davali Novak Đoković i Rodžer Federer. Ne samo da su davali izjave, već su igrali i kroket (ko nije siguran šta je to tačno, neka pogleda snimak).

“Izgleda lako, ali uopšte nije toliko“, prokomentarisao je uz osmeh Federer, kojeg je novinar zvaničnog Vimbldon kanala “terao“ da izgovara kombinacije imena fudbalera i tenisera, tako sam načuo Kristijano Đoković npr.

Rodžer je bio lepo raspoložen („bilo je zabavno“) i bio je u elegantnoj kombinaciji, kao što i vidite na fotki.

I Rodžer i Novak solidno su se snašli u kroketu, dok je Višku propadao tiket jer je za isplatu čekao samo Španiju X-2, ali su se Rusi pokazivali tvrđim nego što su mnogi mislili.

“Navijam da Hrvatska osvoji Mundijal“, rekao je Đoković u razgovoru za Sport klub. Stigli smo poslednji na red, ali je Novak pokrio dosta tema – teniskih naravno, ali je i priznao da ga je naš Baki pobedio u mini golfu pre “nekih 17 godina“. Prava kombinacija zabave i ozbiljne priče, halal ti ćufta Baki, a vi ćete taj intervju uskoro gledati na TV i sajtu Sport kluba. Odličan kao novinar bio je i Dušan Lajović, gledaćete njegov intervju sa Damirom Džumhurom – kad završi karijeru, Duci dolazi da nam uzme ‘leba…

Zaboravili smo da odigramo internu kladžu za prvi meč, ali su prognoze već aktuelne za meč Hrvatska – Danska. Obavestiću vas kako je prošlo, pogotovo ako ja pobedim.

Ako još niste, pročitajte koje mečeve smo preporučili u prvom kolu, a od sutra (ponedeljka) kreće ludnica. Četiri dana kao u košnici, vežite se – polećemo.

Pozdrav,

Saša (@ozmo_sasa)

P. S. Kole, Baki i Viško u ovim trenucima montiraju i šalju sav materijal, ja sam za stolom i kačim ovaj blog. Istovremeno, Akinfejev objašnjava De Hei neke stvari i Rusija ide u četvrtfinale! A kakvim su ih go..ima svi gađali, da neće ni grupu proći… Sport! A crni Sesk Fabregas ostade bez reči u BBC studiju…

P. P. S. Nadam se da Hrvate i Dance gledamo uz pivo.