"Očekujem boljeg Novaka, RF je bio umoran u Haleu…"

Ryan Pierse, Getty Images

Nekadašnji je četvrti teniser sveta i dvostruki polufinalista Vimbldona (2003, 2004), a sada je 40-godišnji Sebastijan Grožan u ulozi komentatora.

Francuz je bio poznat po atraktivnom, gracioznom stilu igre, a u karijeri je osvojio četiri titule. Bio je trener Rišara Gaskea, kratko je sarađivao i sa Nikom Kirjosom, a upravo je temperamentni Australijanac bio jedna od tema kojih smo se dotakli u intervjuu.

Osim toga, Grožan je za Sport klub govorio o Federeru, Đokoviću, Nadalu, kao i o tome šta je neophodno za uspeh na travi.

Ozmo: Pre svega, hvala vam, i kažite mi ko su najveći favoriti na predstojećem Vimbldonu?

Grožan: Mislim da je prvi favorit i dalje Rodžer jer je branilac titule, osvojio je ovde osam trofeja, a sada je osvojio Štutgart i igrao je finale u Haleu. Prvi je nosilac ovde, čak i ako nije prvi na svetu ove nedelje. Posle njega ima nekoliko momaka koji igraju sjajno na travi poput Marina Čilića, a i Novak se vraća, što je dobro za samu igru i naravno za njega. Fokusiraniji je, igra bolje – uprkos tome što nije pobedio na Kvinsu, imao je meč loptu, njegove igre su dobar znak.

Julian Finney Getty Images Sport

Ozmo: Šta mislite o Rodžerovom nivou igre – jeste igrao finale u Haleu, ali tokom cele nedelje činilo se da nije u najboljem izdanju?

Grožan: Mislim da je Rodžer u Haleu bio pomalo umoran, ne sećam se kada je poslednji put igrao dva turnira u nizu. Imao je devet mečeva u 13 dana, što je mnogo, ali sada je imao nedelju dana da se odmori i da se spremi za Vimbldon. Čak i uprkos tome što nije bio na najvišem nivou, uspeo je da dođe do finala i za mene je favorit ovde.

Ozmo: Kada govorimo o Novaku, šta smatrate da je potrebno kako bi on ponovo 100% bio onaj stari?

Grožan: Pobede su potrebne, naravno, možda bi da je uzeo titulu na Kvinsu ovde došao sa drugačijim pristupom i sa mnogo više samopouzdanja. Na pravom je putu ka vrhu ponovo. Mislim da je način na koji je izgubio na Rolan Garosu bio veoma bolan, ali napravio je dobar rezultat na Kvinsu, pobedio neke dobre igrače. Samopouzdanje mu je bolje, ali potrebno je vreme – očekujem da sada na Vimbldonu, kao i kasnije tokom leta, dodatno poveća nivo igre i da dobije na samopouzdanju. Kreće se u pravom smeru.

Ozmo: Vidite li ga možda u finalu ovde?

Grožan: Da, sve može da se dogodi. Takvi šampioni kada pobede u nekoliko mečeva, samopouzdanje se povećava, a onda to prati i igra. Već je osvojio ovde titulu nekoliko puta i naravno da ima šansu da ponovo napravi zapažen rezultat?

Ozmo: Kako biste ocenili Nadalove šanse – nije imao dobre rezultate u bližoj prošlosti, ali ipak je dvostruki šampion Vimbldona?

Grožan: Da, osim te dve titule, još nekoliko puta je došao do finala. Za njega je početak turnira uvek težak kada je trava još svežan, a on se onda poboljšava kako turnir odmiče. Zavisiće i od toga u kakvom je fizičkom stanju jer je njemu uvek nešto teže na travi, ali on je svetski broj jedan i naravno da ima šansu. Prošle godine je izgubio od Žila Milera u neverovatnom meču u pet setova. Biće interesantno kako će Nadal igrati u ranoj fazi turnira jer mu je ovo prvi turnir na travi ove godine.

Getty Image Michael Steele / Staff

Ozmo: Svojevremeno ste bili odličan igrač na travi – šta biste rekli da su ključni aspekti igre za uspeh na toj podlozi?

Grožan: Izdvojio bih kretanje jer je ono znatno drugačije nego na šljaci i betonu. Dalje, igra na travi je malo drugačija jer igrač stalno teži tome da lopticu drži nisko, kao i tome da bude malo agresivniji. Ja sam nizak, a nekada na travi nije loše biti nizak čak iako visoki igrači imaju sjajne servise. Ali kretanje je najvažnije.

Ozmo: I za kraj, Nika Kirjosa mnogi vide kao čoveka koji može daleko da dogura, šta vi kažete?

Grožan: On će uvek imati šansu da bude dobar na travi ukoliko je fizički spreman. Posle Australije, mučio se na betonu i na šljaci, ali stigao je do polufinala na dva turnira na travi i verujem da ovde može daleko, on to i želi.