Bjorkman za SK: Rodžera već dugo otpisujemo…

Saša Ozmo 12. jul 20189:00
sport klub

Nekadašnji je četvrti teniser sveta i polufinalista US opena (1997) i Vimbldona (2006), a bio je i trener Endija Marija i Marina Čilića.

U dublu je Jonas Bjorkman osvojio devet Gren slem titula, a sada važi za jednog od najzahvalnijih sagovornika u svetu tenisa i zato smo sa 46-godišnjim Šveđaninom razgovarali o tekućem Vimbldonu, igri na travi, Mariju, mladoj generaciji…

Rekli ste maločas da je lepo videti da se Đoković vraća. Šta ste to videli u Novakovoj igri što vas navodi da kažete da se vratio na stari nivo?

Mislim da mu se kretanje vratilo i čini mi se jačim nego ranije. Takođe, imao je problema ranije sa kontaktom sa loptom, pogotovo sa bekhend strane, što se nije dešavalo kada je bio u zenitu. Samopouzdanje mu se vraća i sa novim pobedama sve će izgledati bolje i bolje.

Koliko još dugo mislite da će Federer igrati – neverovatno je da će uskoro napuniti 37 godina, a da igra na tako visokom nivou?

Da, stvarno jeste neverovatno. Otpisujemo ga već dugo, a on i dalje dokazuje da je kao lepa flaša vina – što je stariji, to je bolji. Zato je sada teško predvideti to i samo on zna koliko dugo još želi da nastavi da igra.

Julian Finney, Getty Images

Zapravo je ista stvar sa Nadalom – kada je bio mlađi, mnogi od nas mislili su da će se povući do 30. godine, a on osvaja Slemove sa 32 godine…

Nastavljaju vredno da rade, brinu se o svojim telima i pravi su profesionalci. Uspeli su da ostanu zdravi i spremni, a to je u današnjem tenisu najvažnije.

Velika trojka Nadal-Federer-Đoković, recite mi koliko će oni osvojenih Slemova imati na kraju svojih karijera?

Teško je reći, ali kako se sada čini, Rodžer i Rafa su osvojili nekoliko ‘dodatnih’, ako tako mogu da kažem, i dominiraju u poslednjih godinu i po dana. Mislim da je pred njima još po nekoliko titula, a i Novak se definitivno vraća i takođe mislim da će osvojiti još nekoliko u budućnosti.

Dakle, nema brojeva, pravi ste diplomata.

Ha-ha, jeste, pravi diplomata.

Kažite mi šta čini travu tako specifičnom podlogom – koji segmenti igre su ovde naglašeni u odnosu na beton i šljaku?

Mislim da na betonu svako može i ume da se kreće. Šljaka je posebna jer je sve u tajmingu, u tome kako proklizavaš i kakav kontakt ostvariš sa loptom… Neki to ne mogu da nauče, a slično je i sa travom – tu igrač mora da bude lak na nogama i da se saginje nisko, što nije lako. Neki to savladaju, neki se uvek muče, tako da bih rekao da je kretanje najvažnije i zbog toga je Rodžer toliko jedinstven, glatko se kreće.

Matthew Stockman /Allsport/Getty Images

Radili ste sa Endijem Marijem neko vreme, mislite li da će on uspeti da se vrati i da ponovo osvaja Gren slem titule?

Siguran sam u to, on je veliki potencijal i može još da osvaja Slemove. Nažalost, sada je bio povređen, ali vraća se. Biće mu potrebno vreme, ali verujem da sada pametno postupa i da se sili da igra na tri dobijena seta – dugo je odsustvovao i najvažnije je da bude zdrav narednih godina. Uveren sam da će se vratiti i osvojiti neke Slemove.

Gledajući mlađe igrače, koji mislite će biti sledeći prvi osvajač Gren slem titule?

Teško je to predvideti. Mislim da mnogi imaju potencijal, ali mentalni nisu niti jaki niti konstantni kao Federer i ostali koji su već godinama superiorni. To pravi razliku i to vidimo iz nedelje u nedelju – uvek igraju dobro, uvek se čini da su tu, ali na kraju ipak nisu dovoljno konstantni. Zato mi je teško da kažem ko će napraviti taj dodatni iskorak, ali nadam se da neko hoće jer imam utisak da previše respektuju one najbolje – odigraju možda jedan dobar set i posle toga se predaju. Nadam se da će neko izrasti u pravog izazivača za Rodžera, Rafu i Novaka.

Možda Zverev ili Kirjos?

Da, svi imaju potencijal, ali dug je put i velika je razlike igrati dobro na turnirima koji traju jednu nedelju u poređenju sa Slemovima koji traju dve.