“Novak je najbolji svih vremena kada igra kako ume“

Clive Mason, Getty Images

Osvajač Vimbldona 1996. godine i dalje je rado viđen gost na terenima Ol Ingland Klaba. Bio je to njegov najveći uspeh u karijeri u kojoj je ukupno osvojio 17 titula i bio je treći igrač sveta.

sport klub

Ukupno je ostvario 44 pobede nad Top 10 igračima, a danas je Ričard Krajiček direktor turnira u Roterdamu.

U intervjuu za Sport klub 46-godišnji Holanđanin češkog porekla govorio je o prošlosti tenisa i svojoj karijeri, ali i onima koji vladaju belim sportom u proteklih desetak godina.

U jednoj epizodi našeg kviza bilo je pitanje: “Koji igrač, a da nije bio broj jedan, ima najviše pobeda protiv aktuelnih najboljih tenisera sveta“, a to ste vi.

OK, dobro, super… Ne znam da li bi trebalo da budem srećan zbog toga, ali u redu.

Koliko ste ponosni na to, ipak ste pobedili Pita Samprasa pet puta?

Da, bilo je lepo pobediti ga, ali nije lepo znati da nisam bio na prvom mestu na svetu. U tih osam godina Pit je izgubio samo jedan meč na Vimbldonu, bilo je to od mene. To je svakako dobar osećaj, a tada sam i osvojio titulu ovde, što celu stvar čini još boljom.

Stu Forster, Getty Images

Od te titule prošlo je 22 godine – da li su emocije i dalje jake ili su ipak malo izbledele?

Malo izbledi, da, ali naravno da je to poseban osećaj – to je moja jedina Gren slem titula i ona čini da se dobro osećam u vezi sa celom svojom karijerom. Nikada to neću zaboraviti, ali nije tako sveže u pamćenju kao što je bilo pre 22 godine.

Možete li molim vas da uporedite tenis tada i tenis sada – pogotovo ovde na travi jer se čini da je ona malo sporija?

Jeste sporija, naročito ove godine jer je i toplije i lopte više odskaču. Ranije je vreme moralo uvek da bude toplo kako bi moglo da se igra sa osnovne linije – ako se ne varam, 1993. godine je Sampras dobio Kurijera u finalu, jedini razlog zašto je Kurijer došao do finala jeste jer su tada lopte visoko odskakale, ali ranije je generalno moralo mnogo više da se izlazi na mrežu. Mislim da je to najveća razlika, a i rekao bih da su teniseri sada brži. Takođe, ‘velika četvorka’ u sastavu Rodžer, Rafa, Novak i Mari dominira već neko vreme, pokazali su nivo tenisa koji nikada pre nismo videli i koji mislim da nećemo videti u bližoj budućnosti.

Spominjete ‘veliku četvorku’ – u poslednje vreme da li mislite da su toliko nadmoćni jer su toliko dobri ili možda i drugi momci poput Zvereva, Kirjosa i ostalih gaje previše respekta prema njima?

Da, nekada i oni možda imaju previše poštovanja, ali više to mislim za generaciju pre njihove. Rafa je prvi bio taj koji je srušio Rodžerovu auru jer smo mislili da je Federer nepobediv, onda su došli Novak i Endi, igraju neverovatan tenis i mislim da ne možemo kriviti Kirjosa i Zvereva, mada jeste zapanjujuće to što igrači sa 30 i više godina osvajaju sve Slemove i u vrhu su. Nije problem do mladih, već su oni na vrhu previše dobri.

Rodžer, Rafa, Novak – koliko mislite da će Slemova imati kada završe karijere?

Uf… Možda Rodžer može do 23-24, Rafa bi mogao do 20, a za Novaka zavisi… Stvar sa Novakom jeste u tome što kada igra najbolje što može, bukvalno niko ne može da ga pobedi. Kada igra tako, on je po mom mišljenju najbolji teniser svih vremena, ali problem je što nije igrao tako u poslednje dve godine. On sigurno može da se vrati i da osvoji i četiri-pet Slemova, ali može da se desi i da ne osvoji nijedan jer Rodžer i Rafa i dalje dominiraju. Dobrim delom i od Novaka zavisi koliko će još Slemova uzeti Rodžer i Rafa, to je moje mišljenje.