Novak se vratio: Još jedna, tigre!

Saša Ozmo 14. jul. 201819:40 > 19:41
Podeli:
Clive Mason, Getty Images

Sokolovo oko pokazalo je da je lopta posle Nadalovog forhenda završila na liniji – 7:7 je u petom setu, a Španac ima brejk loptu, sa težinom meč lopte. Novak preuzima, pa gubi inicijativu jer forhendom ne pušta ruku do kraja, pa Nadal napada – ne savršeno, ali vrlo dobro.

To je bio šablon po kojem je Novak izgubio mnogo poena i u deliću sekunde sam pomislio da to mora da je to sada… Onda se nešto dogodilo. Đokovićev reket pretvara se u čarobni štapić, hvata spin kojim lopta prolazi pored rivala i završava blizu linije pod izuzetno oštrim uglom. Nadalova parada samo je ulepšala taj gol u 90. minutu posle kojeg me je kolega u ushićenju lupio po leđima. Izvinio se, reko’ sve OK, samo lupaj…

“Bilo je nekoliko prelomnih momenata u meču, a taj je verovatno bio najveći. Bila je praktično meč lopta, on je diktirao poen i izašao na mrežu, a ja sam se postavio dobro, pročitao ga i napravio pasing šot“, opisao je Novak ključni detalj, mada se videlo i na konferenciji da još nije svoj, da se adrenalin još luči.

Bio je to gol za izjednačenje, a tri gema kasnije Novak je istrčao kontru poput Kilijana M’Bapea i u nadoknadi vremena i došao do jedne od najvećih pobeda u karijeri. A bilo ih je velikih, baš.

“Treba nam jedan ritern u pertlu, odatle da se krene“, poslao mi je poruku drug, isti “ludak“ kao ja, negde sredinom petog seta. Đokovićev ritern verovatno je najbolji svih vremena, ali sada ga nije slušao i brojne šanse i polušanse je propustio. Na 4:3 servis od 193 km/h, veoma dobar, ali Novak je imao loptu na reketu – mreža, a takve i te kako ume da vrati. Na 5:4 i 15:30, servis od 167 km/h bez naročito moćne rotacije, bekhend daleko u aut. Zatim 7:6, 15:30 i još dva riterna koja je mogao da vrati, ali servis u telo mu je predstavljao problem tokom celog drugog dana meča.

To su najbolniji primeri, a onda je došao gem na 9:8. Prvi ritern – direktno u tu pertlu, 0:15. Drugi, dovoljno dubok da onemogući Nadalu momentalni napad, a bilo ih je mnogo u tim prvim udarcima na ritern, pogotovo bekhendom. Sledi savšeno istrčan poen – 0:30. Treći – nešto kraći, ali u polju, pritisak oseća i Bik poput Nadala… Četvrti isti takav, Nadal nije mogao više – kraj i jedna od najslađih pobeda u karijeri. Novako samo što nije zaplakao kada je davao izjavu odmah posle meča, a i meni su se oči napunile suzama posle meč lopte – to su emocije koje sport proizvodi i zbog kojih ga toliko volimo.

Michael Steele, Getty Images

A taj poslednji gem bio je kulminacija procesa koji je započeo u drugoj polovini petog seta. Do tada se Novak mučio – osim što je škripalo na riternu, na važnim poenima nije uspevao da pusti ruku, da udari ravno i jako forhend, što je Nadal osetio i počeo više da ulazi u teren i da napada bekhendom po dijagonali. Rafin bekhend bio je udarac koji je obeležio četvrti set i najviše zahvaljujući njemu Španac je bio taj koji je diktirao ritam, igrao agresivnije i izazvao čak i danas uglavnom smireni Novakov um da se uzburka (onim snažnim udaranjem reketom o patiku mogao je i da se povredi, ali je srećom bio precizan).

Onda, kao da je neko pritisnuo dugme na prekidaču, Đoković zaboravlja i važnost meča i rivala preko puta i pušta ruku. Ponovo je zaronio i izvukao zalihe za koje niko nije bio siguran da ih u ovom trenutku ima. Verovatno nije ni on dok se nije našao u situaciji da mora da ih potraži. Zakopao je duboko, prepustio se instinktu i videli smo pola sata vanzemaljskog tenisa – najbolji

Đoković na najboljeg Nadala, borba sa sopstvenim nervima i sa suparnikom kojeg poznajete kao svoj džep. Kao da nije bio ni tenis, nego borba dvojice ljudi koji poseduju supermoći koje mi smrtnici ne možemo ni da pojmimo.

“To je jedna velika interna borba misli i emocija, verovatno bih knjigu mogao da napišem o tome šta sam sve prošao u glavi, kakve scenarije je čovek u stanju da smisli, da prođe ponovo, predoseti šta će se desiti… Kada pogledam iz ove perspektive, čak je i mistično, sve te emocije, tenzija u ovakvim mečevima. Bilo je momenata kada sam sebe naglas i u sebi gurao, ohrabrivao se, pokušavao da ubedim sebe da je stvarno moguće jer mnogo puta sam sumnjao da jeste“, rekao je Đoković.

Ta partija šaha bila je takva da je samo jedan pogrešan potez mogao da znači poraz. Novak je nekoliko puta bio na ivici ambisa – osim u onom gemu na 7:7, Đoković je preokrenuo i 15:40 na 4:4 i jasno je svima da je vrlo lako moglo da se okrene i na drugu stranu, to se čita i iz statistike – isto vinera (73), isto neiznuđenih grešaka (42).

Ipak, ni drugačiji ishod ne bi promenilo činjenicu da je Novak na pravom putu. Nešto tako trebalo je da mi bude naslov, shvatio sam i da je talija da smišljam naslov i uvodne rečenice kao da je izgubio, često je palio taj kontramaler…

Šalu na stranu, ne može se dovoljno naglasiti koliki je mentalni napor potreban da bi se savladao Nadal u ovakvom izdanju. Pokušavam da smislim dovoljno prikladnu metaforu, guranje zida u nadi da ćeš ga probiti golim rukama jedino je što mi se čini dovoljno ilustrativno. U stvari, što je ja i smišljam kad je Novak to lepo opisao:

“Kada znaš da igraš s njim, znaš da ćeš morati baš da zaradiš poene i energiju troši već samo to saznanje. Nadal je neko ko mudro i iskusno koristi padove koji su naizgled mali, a u stvari on preuzima inicijativu i rezultatski postanu veliki“.

Clive Mason, Getty Images

Novak je i taj zid uspeo da probije, što bi trebalo da bude ogromna doze injekcije samopouzdanja za nastavak sezone, pa i karijere koja od Rolan Garosa 2016. godine nije išla u željenom smeru iz raznih razloga. A Nadala je do sada u karijeri savladao 27 puta. Hej – 27!

Niko od nas nije mogao sebi da dođe, meni je dobrih 45 trebalo da se saberem kako bih seo za lap-top i napisao (nadam se) nešto smisleno. Viško je priznao da mu se pri kraju steglo grlo (divim mu se kako uopšte radi ovakve mečeve), a Baki je morao odmah da ode i da popije pivo. Ako je tako bilo nama, zamislite kako je Đokoviću koji manje od 24 sati posle meč lopte treba da igra za svoju 13. Gren slem titulu u karijeri.

Suparnik će mu biti Kevin Anderson i on ima ozbiljnu kilometražu jer je sa Federerom igrao nešto manje od pet sati, a potom i sa Iznerom šest časova i 36 minuta. Ipak, Južnoafrikanac je i pun samopouzdanja i imao je jedan slobodan dan, što je luksuz koji Đoković nema. Ipak…

“Imao sam nekoliko takvih situacija u prošlosti, u kojima sam dobijao ovakve mečeve i posle osvajao titulu. Prvo mi pada na pamet Australijan open 2012. godine, kada sam igrao pet sati sa Marijem u polufinalu, a onda i skoro šest sa Nadalom u finalu. Znam da imam to u sebi – potrudiću se da ispoštujem program oporavka koji poštujem dugi niz godina. Trudim se da se staram o telu koliko god mogu, uradiću sve što je do mene a da li ću sutra biti spreman da psihički i fizički izdržim ceo meč, to ne mogu da znam, to je u božjim rukama“, zaključio je Novak.

Još jedna, tigre.