Santoro za SK: Novak će prestići Samprasa, Endi ne može

Matthew Stockman, Getty Images Sport

Karijeru je završio 2010. godine, ali ostao je u tenisu kao komentator i kao trener – donedavno je bio trener Rišaru Gaskeu, a sada je samo sa Pjer-Igom Erberom.

Fabris Santoro bio je veoma inteligentan igrač i kao takav je idealan sagovornik na svakom Slemu, a i sada je za Sport klub govorio o onome što se dešava i što će se dešavati na US openu.

Za početak, pitali smo Fabrisa koga vidi kao najvećeg favorita u Njujorku.

“Nekoliko je favorita, mislim da ih svi znaju. Očigledno je da je Novak u izvanrednoj formi i da je fizički spreman, mislim da mu je svejedno ko mu je protivnik u ovom trenutku. Ukoliko bude igrao dobro, na svom najvišem nivou, on je po mom mišljenju favorit broj jedan, malo ispred Nadala i Federera. Ipak, mislim da i još nekoliko igrača može da se uključi u borbu, možda i neko od ovih mlađih, ali kažem, blagu prednost dajem Novaku“, počinje Santoro za Sport klub.

Rodžer Federer došao je do finala u Sinsinatiju, ali nije igrao onako kako ume i to je dovelo do toga da ga mnogi u javnosti ne stave u najuži krug favorita.

“Rodžer nije igrao mnogo u SAD, samo jedan turnir, a na Vimbldonu mislim da je bio odličan uprkos tome što je izgubio od Andersona u četvrtfinalu, nekoliko centimetara delilo ga je od pobede. Nije igrao potom neko vreme, a onda je došao do finala i bez svoje najbolje igre. Rekao bih da je to prilično pozitivna vest, ne brinem se za njega“, nasmejao se Francuz.

Na pitanje kako mu se ove godine čini podloga, 45-godišnji Santoro odgovara:

“Moram da vam priznam da nisam igrao na velikim terenima, na Ešu i Armstrongu, a nije bilo neke posebne priče među igračima, pa mogu da zaključim da je podloga brza, kao i obično“.

Osim uobičajenih favorita, tu je i nova generacija na koju se uvek obraća posebna pažnja.

“Uvek je teško naći ime koje može da iznenadi. Jednog dana će Zverev uraditi nešto veliko na Slemu, pa zašto se to ne bi dogodilo na betonu? Isto važi i za Kirjosa. Ko zna… Znate, kada na startu pogledate žreb, izgleda kao da će se nešto sa sigurnođću desiti i da nas čekaju neki mečevi, a onda se mnogo toga brzo promeni. Videćemo kako turnir odmiče“.

Taj odgovor dao nam je povod za sledeće pitanje, dolazak Ivana Lendla u štab Aleksandera Zvereva.

“On zna put na Slemu od dana jedan do dana 14. Bio je izuzetno uspešan sa Marijem, promenio mu je karijeru. Jasno je da je Saša sjajan igrač, ali potrebno je da koriguje sitnice, male stvari koje će na kraju dati veliki rezultat. Više ne čekamo da on osvoji turnir 250 ili 500, čekamo da igra finale Slema, a tu Lendlov uticaj može da bude veliki“.

Matthew Stockman /Allsport/Getty Images

Endi Mari, trostruki Gren slem šampion, sada pokušava da se vrati u vrh, a u Njujorku je ispao u drugom kolu od Fernanda Verdaska. Može li Endi da se vrati tamo gde je bio?

“Voleo bih da odgovorim potvrdno jer sam veliki Endijev obožavalac, sjajan je igrač i sjajan momak. Ipak, ako ne može ponovo da bude 100% fizički spreman, biće mu vrlo teško da igra na svom najvišem nivou“.

Za kraj, pitali smo nekada 17. tenisera sveta da prognozira sa koliko će Gren slem trofeja Đoković završiti karijeru.

“Ne znam, ali sledeće godine verovatno će u isto vreme igrati trojica tenisera sa najviše osvojenih Slemova u istoriji zato što će Novak osvojti još jedan ili dva. Trebalo bi da bude na 15, tu su Rafa i Rodžer, najbolji na Slemovima svih vremena u istoj eri, što je jedinstveno i ludo“, zaključio je Santoro za Sport klub.