ATP Cup – šta je to, je li održivo i biste li gledali?

ATP cup 15. nov. 201817:38 > 17:41
Podeli:
Julian Finney, Getty Images

Novo timsko takmičenje u tenisu pod nazivom ATP Cup prvi put održaće se početkom 2020. godine. Posle konferencije za medije u londonskoj O2 Areni znamo o tome mnogo više, ali nepoznanica još ima, dok su najveći problemi i dalje prisutni. Ima li ATP Cup budućnost?

Predstavnici medija pozvani su u O2 Cineworld, prostranu bioskopsku salu. Brojni novinari smestili su se u udobne stolice, kamere su postavljene i šou je mogao da počne. Najavna špica novog takmičenja (pod radnim naslovom “for the love of country“), zatim kompilacija izjava tenisera od dva i po minuta u kojima hvale budući turnir i sa čežnjom govore o nastupu pod zastavom svoje zemlje. Kao što možete da pretpostavite, sve to urađeno je na vrhunskom nivou, utisak je ostavljen, ali hajde da vidimo koliko je grandioznu formu zapravo ispunila suština.

“Osnovna želja bila nam je da počnemo sezonu praskom, veoma jakim događajem. Cilj nam je da tenis privuče još više publike i da se bolje proda. Četiri i po godine radimo na ovome, želimo da naš sport ostane svež i moderan“, rekao je predsednik ATP-ja Kris Kermod.

Tolika je konfuzija na raznim nivoima u tenisu trenutno da verujem da je i vama koji pomno pratite teško da upratite šta se zapravo dešava. Zato hajde da pođemo od osnovnih činjenica o takmičenju.

Organizatori su zajednički ATP i Teniska asocijacija Australije, a prvi ATP Cup održaće se od 3. do 12. januara 2020. godine, dakle u prvoj nedelji sezone. Učestvovaće 24 tima (nacija) koji će biti podeljeni u šest grupa po četiri. Potom slede četvrtfinale (verovatno pobednici grupa plus dva najbolja drugoplasirana, ali to još nije pojašnjeno), polufinale i finale.

Julian Finney, Getty Images

Jedan meč čine dva singla i dubl (na dva dobijena seta), a plasman obezbeđuje najbolje plasirani teniser iz zemlje – npr, Novak Đoković je prvi na svetu i Srbija bi imala pravo nastupa. Zapravo, da ATP Cup počinje danas, na njemu bi se našli Srbija, Španija, Švajcarska, Argentina, Nemačka, Južna Afrika, Hrvatska, Austrija, Japan, SAD, Rusija, Italija, Velika Britanija, Grčka, Kanada, Bugarska, Gruzija, Belgija, Južna Koreja, Francuska, Australija, Mađarska, Čile i Slovačka.

Nagradni fond iznosi 15 miliona dolara, a ono što su i igrači istakli kao veoma važno, postoje i ATP bodovi (“to je veliki podstrek za nas“, rekao je Đoković). Može se osvojiti maksimalno 750 ATP bodova, ali još nije tačno definisano kako. Kermod je rekao da je sistem bodovanja komplikovan i da će biti dostavljen napismeno, ali da postoji potencijal za osvajanje 750 ATP bodova i da će zavisiti od individualnog učinka – koja je runda, ko je suparnik itd.

Povezano

Australijan open počeće nedelju dana posle ATP Cup-a, dakle 20. januara 2020. godine, a prva nedelja sezone biće modifikovana. Turnir u Dohi i dalje će postojati (neće se svi igrači ni plasirati za ATP Cup), Pune je pomeren za nedelju posle Australijan opena, dok je za sada neizvesna sudbina Hopman kupa (Pert) i Brizbejna. ATP Cup održavaće se u tri grada u Australiji i do kraja tekuće godine znaće se tačno koji su to gradovi, pa možda domaćinstvo bude kompenzacija.

“Počinjemo godinu nečim što će pobuditi interesovanje širom sveta već na startu sezone, to je ono što želimo. Biće puni stadioni, imamo navijače koji obožavaju tenis i koji se posebno vezuju za timska takmičenja. Australija ima istoriju uspešnog organizovanja velikih događaja“, ističe Kreg Tajli, izvršni direktor Teniske asocijacije Australije.

U uvodnom delu konferencije prisutni su bili i Novak Đoković, u svojstvu predsednika Saveta igrača, kao i prvi reket SAD Džon Izner.

“Predstavljati svoju zemlju velika je privilegija za sve nas, san je imati zastavu zemlje na majici i braniti njene boje. Timsko takmičenje uvek donosi osveženje i dobro je što će biti pre Australijan opena“, rekao je Đoković, koji je jedan od mnogih koji se pojavljuju u promotivnom video spotu, uz Federera, Iznera, De Minora, Cicipasa, Nišikorija, Hačanova, Edmunda, Džejmija Marija, Zvereva, Andersona, Tima, Tijafoa i Čilića. Upadljivo je bilo odsustvo Rafaela Nadala.

Kao što vidite, Đoković je izrekao nekoliko kurtoaznih rečenica, a isto je učinio i Izner, sa naglaskom na to da je već bio deo srednjoškolskog i koledž teniskog tima, pa da zna kako je poseban osećaj biti u timu.

Što kaže naš narod, sve je to divno i krasno, ali postoji nekoliko problema. Prvi i osnovni jeste što je samo šest nedelja pre ATP Cup-a na programu novi format Dejvis kupa koji organizuje ITF zajedno sa grupom Kosmos i Đerarom Pikeom. Nagradni fond tu iznosi 20 miliona dolara, ali je termin izrazito nepopularan, faktički usred priprema za novu sezonu.

“Znamo da je to glavna tema, saradnja na relaciji ATP-ITF. Mi razgovaramo sa svima u tenisu, sa predstavnicima Gren slemova, nacionalnim asocijacijama, imali smo sastanke i sa ITF u poslednjih nekoliko meseci. Ton sastanka je ohrabrhujući, radimo na mnogo stvari iza kulisa. Otvoreni smo prema svima i zalažemo se za svaku diskusiju, ali nismo više mogli da odugovlačimo sa pokretanjem ATP Cup-a“, rekao je Kermod u maniru iskusnog političara ne odgovorivši na ono što je bio srž dva-tri pitanja, a to je postoji li mogućnost za kompromis i kreiranje jednog, ali kvalitetnog timskog takmičenja u tenisu.

Clive Brunskill, Getty Images

Ipak, pošto je više puta bio pritisnut, prvi čovek ATP-ja bio je nešto konkretniji:

“Da budem brutalno iskren, zamaraju me te diskusije. Problem je što su Dejvis kup i ATP Cup tako blizu kalendarski, ne što postoje dva takmičenja. Čak i da naš turnir ne postoji, Dejvis kup bi imao problem sa mestom u kalendaru“.

Atmosfera u prostoriji zagrejala se kada je na red došlo pitanje italijanskog kolege Umbalda Skanagate. On je prvo pitao, aludirajući na snimak, otkud to da su odjednom svi igrači takve patriote i da jedva čekaju da igraju za svoju zemlju, a u prethodnoj deceniji to baš i nije bio slučaj.

Povezano

Tu je imao pravo, a onda je i direktno napao Krega Tajlija pitajući da li ga je sramota što učestvuje i u ovom projektu i u Lejver kupu i Australijan openu… Rekao je nešto na tragu “svugde mešate prste“. Tajli se nije dao, odgovorio je da je ponosan na sve te projekte, a potom dodao da ne vidi problem u tome da tenis ima više timskih takmičenja.

“Mnogi sportovi imaju više timskih takmičenja, čak i po tri-četiri koja su uspešna. Mi pristupano tako da želimo da omogućimo izvrstan start sezone – da bude više tenisa, više navijača, više novca, više svega. Rečju, da omogućimo da naš sport raste“, staloženo je govorio Tajli.

Ipak, pitanje je šta igrači žele, ali i navijači – ima li mesta, želje i posvećenosti za više od jednog timskog takmičenja. I Đoković je na konferenciji za medije u sredu postavio to pitanje.

“Situacija ATP Cup-Dejvis kup veoma je delikatna, ali u takvim smo okolnostima sada. Sličan, ako ne isti format u razmaku od šest nedelja. Iskreno mislim da to nije dobro za naš sport. Više prilika za igrače za pčosao, ali mislim da nije održivo i da ćemo na kraju imati dva prosečna događaja. Stvaranje jednog takmičenja jeste idealni scenario za sve“, kaže Novak.

Clive Brunskill Getty Images

To jeste osnovni problem, ali nije jedini. Mnogo se govori o preopterećenju igrača prethodnih godina, a sada im se pre Australijan opena uvodi još jedno takmičenje koje pretenduje na to da bude u rangu veoma važnih. U redu, i Kermod i Tajli rekli su da najbolji teniseri uglavnom igraju prve nedelje sezone. To jeste tačno, ali u kom ritmu? Veoma retko sa 100% jer znaju da ih čeka Melburn, tako da će teško iko formu tempirati za ATP Cup.

Dalje, sa odlaskom starog formata Dejvis kupa gubi se i najveća draž mečeva reprezentacija u tenisu – domaća, domaćinska atmosfera. Sa tog aspekta Australija je možda i idealno mesto zbog brojne emigracije, ali domaći teren ipak više neće postojati.

Takođe, neki timovi (reprezentacije) biće drastično slabiji od drugih, a obezbediće plasman na osnovu najboljeg igrača. U tom smislu Srbija ne mora mnogo da brine jer u Top 100 ima i Lajovića i Đerea, a ne brinu ni tradicionalne sile poput Španije, SAD, Francuske… Međutim, šta da rade Kevin Anderson i Stefanos Cicipas npr? Najbolje rangirani Grk posle Cicipasa jeste Aleksandros Skorilas, trenutno 1236. igrač sveta.

U narednim mesecima čeka nas još razgovora, verovatno i neki kompromis, kao i dalje definisanje turnira. Prvi korak je napravljen, videćemo kakav će biti drugi, ali dug je put do etabliranja ATP Cup-a kao relevantnog takmičenja.