“Novak nije elegantan kao Rodžer, ali je eksplozivniji"

Matthew Stockman/Getty Images

Nekadašnji je četvrti teniser sveta, posle karijere ostao je u igri koju voli, a Tod Martin važi za odmerenog i otvorenog sagovornika.

U intervjuu za Sport klub 48-godišnji Amerikanac govorio je o budućnosti Novaka Đokovića, tekućem Australijan openu, ali i promenama u tenisu.

Od juna prošle godine Đoković je ponovo dominantna figura u muškom tenisu, pošto je od tada osvojio po dve Gren slem i Masters titule.

“Pre prošlogodišnjeg Vimbldona išlo mu je bolje nego u periodu pre toga, ali nije ni to bilo sjajno. Ipak, pre turnira sam rekao da je Novak, posle Rodžera, favorit po mom mišljenju. Iskreno, nimalo me ne iznenađuje sve što se dogodilo posle toga – oduvek sam govorio da je Novak najbolji na svetu kada je sve kako treba fizički i emotivno. To je i pokazao u poslednjih šest meseci“, počinje Martin za Sport klub.

Na pitanje može li srpski teniser da bude najveći svih vremena, nekadašnji vicešampion Australijan opena i US opena odgovara:

“Mislim da to ne može niko… Činjenica je da niko ne zna kako bi Rod Lejver igrao sa Bjernom Borgom ili kakav bi Borg bio u duelima sa Pitom Samprasom. Smatram zato da je bezvredna ta celokupna rasprava. Super je da govorimo o tome koliko su svi ti pojedinci veliki, ali nema smisla porediti ih. Čak i unutar iste epohe – ono što je Novak uradio drugačije je od onoga što je pošlo za rukom Federeru sredinom prošle decenije ili od onoga što je uradio Nadal. Svi su različiti i trebalo bi samo da budemo zahvalni što takvu trojicu igrača imamo na terenu u relativno isto vreme“.

Scott Barbour/Getty Images

Đoković trenutno ima 14 Gren slem titula, a Martin smatra da trenutno prvi teniser sveta u sebi ima još nekoliko veoma dobrih sezona.

“Ne vidim zašto bi Novak prestao da igra u dogledno vreme na ovom nivou. Atletski je Novak najbliži Rodžeru – lagan je i elegantan, ne toliko elegantan kao Federer, ali zato jeste eksplozivniji. Gledam Novaka i mislim da treba da ima vere u to da će na najvišem nivou igrati još dugo. Ne bih želeo da nagađam tačan broj Slemova koji može da osvoji – kažem, te rasprave nisu vredne“.

Novak jeste favorit u Melburnu, ali nije jedini koji se sa pravom nada trofeju na prvom Slemu sezone.

“Mislim da Rafa deluje izuzetno dobro, ali istorijski je Novaku oduvek odgovarao taj međusobni okršaj s Nadalom. Ako bih išao dalje od njega, to bi bio neko ko može da mu oduzme kontrolu nad igrom – dakle, neko sa jakim servisom ko istovremeno može da napadne i na riternu. Momci poput Raonića, taj tip igrača. Novak je predobar i protiv njega rivali nemaju šanse ako se poen ne osvoji brzo“.

Ove sezone očekuje se još veći proboj mladih igrača, a možda vidimo i debitantskog osvajača Gren slem trofeja.

“Rekao bih da je Zverev prvi na toj listi. Posle njega, nisam siguran da bi to bio neko od mlađih, možda se desi da to bude neko iz srednje generacije, neko iskusniji poput Raonića, Nišikorija ili Dimitrova“.

Za kraj, pitali smo Toda šta misli o svim promenama koje se dešavaju u poslednje vreme u tenisu.

“Mislim da su promene neophodne u životu, pa su tako prikladne i u tenisu. Unapređenja na terenu poput onog sa satom za servis odlična su stvar. Ipak, mislim da u tenisu moramo bolje da sarađujemo između sebe, a svi različiti timski događaji ukazuju na to da trenutno nemamo zajedničke ciljeve u dovoljnoj meri“, zaključio je Martin za Sport klub.