Novak: Stanje u srpskom tenisu gore nego pre 10 godina

Michael Dodge, Getty Images Sport

Novak Đoković jedan je od najboljih tenisera svih vremena i vođa neverovatne generacije srpskih tenisera u koju još spadaju Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić, Ana Ivanović i Jelena Janković.

Za njima su pošli Filip Krajinović, Dušan Lajović, Laslo Đere, Aleksandra Krunić, sada i Miomir Kecmanović, Olga Danilović i Ivana Jorović, ali mnogi se ipak pitaju kako će srpski teniser izgledati onog trenutka kada se Đoković povuče.

Novak ističe da oseća odgovornost za stanje srpskog tenisa i da će se i u budućnosti truditi da pozitivno utiče.

“Moja uloga je već aktivna samim time što igram, ali tu ulogu želim da proširim na različite načine – putem teniske akademije npr. Karijera mi daje mnogo, ali sa druge strane i oduzima dosta vremena, kasnije ću moći još više da pomognem i da se posvetim trenerskom aspektu. Sigurno ću ostati u tenisu posle igračke karijere, tenis je integralni deo mog života i neću ga se odreći, a osećam i odgovornost kao jedan od predvodnika srpske generacije koja je pravila velike uspehe. Ana i Jelena, Viktor, Janko, Ziki, mi treba da stvorimo platformu kako bismo doprli do što većeg broja mladih sportista, na njih treba da prenesemo znanje i iskustvo kako bismo im barem malo olakšali put razvoja ka profesionalnom tenisu“, počinje Đoković.

Povezano

Za sada, Đoković koristi vreme kada je u domovini i razgovore sa mlađima od sebe kako bi preneo sopstvena iskustva.

“Teniski savez Srbije koristi terene na ’25. maju’ i, kad god sam u Beogradu, igram sa polaznicima TSS iz juniorskih kategorija pogotovo, razgovaram sa trenerima, a sa nekima sam u kontaktu i kada nisam u Beogradu. Pokušavam da podelim svoja iskustva, da dam savete o tome kako pristupiti mladom teniseru. Takođe, kada sretnem mlade igrače poput Kecmanovića, Đerea, pa i Krajinovića koji doduše više nije toliko mlad, nastojim da sa njima razgovaram, da kažem reč-dve-tri koje će im možda značiti, interesujem se i postavljam im pitanja, treniram sa njima… Ne samo ja, već i Ziki i Viktor, kao i Janko koja ima uspešnu tenisku akademiju koja se širi, sve to nam je potrebno kako bismo utemeljili sistem“.

Michael Dodge, Getty Images Sport

Novak objašnjava da je stanje daleko od idealnog i da više pažnje mora da se posveti bazičnom nivou tenisa.

“Ono što možda ljudi ne znaju, to je nažalost negativno… Tenis u Srbiji u gorem je klupskom stanju danas nego pre deset godina – podaci TSS to pokazuju, ima sve manje polaznika po klubovima i teniskim školama, npr. TK ‘Partizan’ u kojem sam ja ponikao i odrastao ne učestvuje u nacionalnoj ligi već dugi niz godina. Ne krivim nikoga konkretno, ali takvo je stanje, što je paradoksalno – uzevši u obzir rezultate koje smo beležili u prethodnih deset i više godina, trebalo bi da bude potpuno suprotno“, kaže svetski broj jedan i zaključuje:

“Međutim, to nije slučaj i osećam odgovornost – interesa u Savezu nemam nikakvog, samo želim da pomognem, razgovaram sa ljudima u TSS kako možemo to stanje da promenimo. Sada tražimo sponzorske ugovore koji bi ojačali budžet i smanjili dugove – bez budžeta nije moguće ni implementirati željene programe, a sve potiče od klupskog nivoa. Stvari moraju da krenu od klubova i teniskih škola, to je osnovni nivo bavljenja tenisom na kojem počiva sve drugo“.