Vodiš 5:1, odserviraš as na meč lopti… I izgubiš!

Skener 23. jan 20197:03 > 7:05
Chris Hyde/Getty Images

Pojedini su već počeli da ustaju iz svojih sedišta posle nove “bombe“ Serene Vilijams. Simultano, linijski sudija je uzviknuo “foot fault“. U istom poenu Serena je malo iskrenula zglob. Pola sata kasnije izgubila je od Karoline Pliškove 6:4, 4:6, 7:5 u četvrtfinalu Australijan opena.

Retki su teniski mečevi koji se kao nožem mogu podeliti na delove, na crno i belo, bez sivog. Ovo je bio jedan od tih. Čehinja se izvanredno kretala, ušla u teren i diktirala ritam protiv nemoćne Serene, a tako je bilo sve do rezultata 6:4, 3:2 kada je Karolina glasno uzviknula uz pogled ka svojoj loži posle brejka.

Povezano

Sve je podsećalo na US open 2016. godine, ali se tada traka prekide i kreće drugi deo. Serena se najednom budi, vraća brejk bez izgubljenog poena i ona počinje da biva ta koja stoji u terenu i odlučuje o ishodu poena. Drastična je razlika između prvog i drugog servisa Pliškove, pogotovo u tesnim momentima, a to je očigledno bilo na 4:5 u drugom setu – Karolina je propustila pet gem lopti pre nego što je Serena realizovala prvu set loptu.

Delovalo je da u poprilično monotonoj predstavi neće biti više činova jer je rad nogu Pliškove potpuno nestao i neverovatno je koliko je kretanje u tenisu povezano sa psihom. Bilo je 5:1, meč lopta, sve je išlo prirodnim tokom – najveća svih vremena još jednom je pronašla način da slomi svoju u početku inspirisanu protivnicu.

Usledio je taj kobni poen, spomenuti “fut folt“ i iskrenut zglob, a posle toga je Serena izgubila sve poene na svoj servis do kraja meča – čak 10!

Getty Image/Mark Kolbe

“Čini mi se da je moj zglob u redu. Mislim da je ona na meč loptama igrala savršeno, najbolje što je ikada igrala, ludo“, rekla je Serena na konferenciji za novinare i još jednom odlučno potvrdila da preokret nema veze sa zglobom.

Pošteno sa Serenine strane, ali njena procena Karolinine igre na meč loptama i nije baš najtačnija. Možda je to odbrambeni mehanizam i pronalaženje utehe, Čehinja jeste igrala agresivno na meč loptama, ali daleko od toga da Serena nije imala šansu – nijedna od meč lopti nije završena u prva dva-tri udarca, a na trećoj je imala spor drugi servis na raspolaganju, tip lopte koji ona obično smrvi.

Na drugoj strani terena Pliškova je uvidela svoju šansu posle prvog brejka koji je vratila, u očima Končite Martines (njenog trenera) ponovo se pojavila nada, a Karolinin govor tela ukazivalo je na to da je živnula duhom. Obilato je pomogla i Serena, sada su njene noge bile spore, a Pliškova je posle spasene ukupno četvrte meč lopte (na 4:5) vezala još devet poena. Spasla je Serena dve meč lopte pre nego što je na trećoj poslala loptu u mrežu za preokret koji apsolutno niko nije očekivao, pa ni sama Pliškova.

“Jesam stajala na terenu, ali sam mentalno već bila u svlačionici“, uz smeh je opisala Karolina, inače vrlo sujeverna teniserka. Zato se zna šta sada sledi – svi članovi tima ulaze s njom u ledenu kupku, a ješće se i ista hrana na istom mestu.

Pred novinarima se Serena pojavila u svetloljubičastoj dukserici, odgovarala je sporo, u svom stilu, i videlo se da ulaže trud kako se njeno razočaranje ne bi toliko videlo. Niko ne voli da gubi, ali Serena je među onima koji to najviše mrze i zato treba posebno ceniti iskrenost u odgovoru na pitanje da li joj sada poraze olakšava to što ima porodicu, ćerku.

“Ne mislim da mi je imalo lakše, ne podnosim poraze baš tako dobro“, rekla je uz skrušeni osmeh pre nego što je ponovila da će sledeći put biti još oštrija kada bude imala veliku prednost i meč lopte. A koliko retko gubi na Slemovima ovako “rano“ ilustruje i podatak da, ako se ne računa povlačenje, pre polufinala nije ispala još od Vimbldona 2014. godine.

Sa druge strane, tri od četiri polufinalistkinje prošle su golgotu. Naomi Osaka je u duelu sa Hsije gubila sa setom, zaostatka 4:2 i 40-0, dok je Danijel Kolins u prvom kolu gubila od Gerges sa set, 6:5 i 30-0.

Mark Kolbe/Getty Images

Takve muke izgleda da su standardne kada je Melburn u pitanju – ako Pliškova osvoji titulu, biće četvrta šampionka Australijan opena u prethodnih šest godina koja je spasavala meč lopte, posle Li Na (2014), Anđelik Kerber (2016) i Karoline Voznijacki (2018). S obzirom na to da je napravila ukupno 18 neiznuđenih grešaka u poslednja dva meča, to nije nezamislivo.

Ipak, posebne pohvale zaslužuje i njena naredna protivnica – mlada Osaka (ništa od revanša Vilijams – Osaka), i to iz dva razloga. Prvo, pronašla je način da pobeđuje i kada ne igra dobro, što nije najlakše sa njenim stilom igre. Drugo, posle premijerne Gren slem titule na sledećem Slemu igra barem polufinale, što je u ženskom tenisu retkost.

Prošle godine u polufinalu smo gledali tri teniserke kojima snaga nije osnovni adut (Voznijacki, Halep, Kerber), ali sada dominiraju udaračice – Pliškova, Kvitova, Osaka, a voli i Kolins da zapotegne.

Dok vam pišem, Luka Puj vodi 2-0 protiv Raonića, što je malo ko očekivao. Odoh malo da vidim tog meča, posle sledi i Novak, pa ću vam pisati ponovo, a do tada vas ostavljam uz…

Crtice iz Melburna

Getty Images/Vince Caligiuri

– “Samo da znate da imate mnogo obožavalaca u Srbiji“, obratio sam se Barbari Šet. Nasmejala se, rekla da je iznenađena time i da joj je drago zbog toga, kao i da joj se čini da joj je to neko već rekao.  Intervju sa nekada sedmom teniserkom sveta čeka vas uveče, a pročitajte i interesantna zapažanja Anrija Lekonta.

– Rafaela Nadala pitali su da objasni traku na stomačnim mišićima. “U polufinalu sam, nije vreme da pričamo o tome. Hvala vam mnogo što se brinete“. Da ne pratim Nadalovu karijeru tako dugo ili da je neko drugi u pitanju, pomislio bih da je poslednja rečenica izgovorena ironično. Ali to je Rafa, znao sam da je “mrtav ozbiljan“.

– Ako budete išli u Australiju, gledajte da tačno procenite koliko vam novca treba i da ga razmenite kod kuće. Razlog? Menjačnice u Melburnu uzimaju ozbiljnu proviziju, a neki su, u nedostatku tačnijeg izraza, lopovi. “Izvinite, zar ne bi trebalo da bude više novca“, rekao sam iskreno misleći da je čovek napravio grešku. “Ne, ne, to je provizija“. “U redu, vratite mi moj novac“. “A koliko biste vi“, još je kao nadrndan. “Vratite mi moj novac odmah“. Bukvalno pet metara dalje našao sam neuporedivo bolji kurs, ali i dalje se solidno ugrade.

– Frensis Tijafo nije imao snage da se barem u jednom setu ozbiljnije suprotstavi Nadalu, ali je pred novinare izašao raspoložen da govori i o drgim stvarima osim o tenisu. “Volim košarku, gledam milion NBA utakmica, naročito kad sam kod kuće. Navijam za Vizardse. Viđam se s devojkom. Prilično sam opušten momak, ekstremno lenj zapravo, tako da mi ne smeta da samo uključim Netfliks i gledam neke serije, nećete me videti kako idem u obilaske i sl“.

Veliki pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)