“Rafa je žestok, ali Novak će pobediti u pet setova“

Skener 26. jan 201918:32 > 18:38
Julian Finney/Getty Images

Nekadašnji četvrti teniser sveta Jonas Bjorkman kaže u intervjuu za Sport klub da očekuje epski meč u finalu Australijan opena između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Bjorkman, nekadašnji trener Endija Marija, smatra da Novak pred sobom ima još kvalitetnih godina, da je diskusija o najvećem svih vremena jako nezgodna, kao i da će u finalu (nedelja, 9.30) pobediti onaj ko bolje bude kontrolisao svoje nerve.

Povezano

Veoma neizvestan meč nas čeka, koga vidite kao pobednika?

Zaista nije iznenađenje da su Novak i Rafa u finalu. Pre turnira sam izabrao Đokovića kao svog favorita za osvajanje turnira zbog načina na koji je okončao prošlu godinu. Ponovo je bio u svom najboljem izdanju i mislim da je u prvih meseci ove godine za nijansu bolji od svih ostalih. Međutim, ima i Rafa svoje šanse, on uvek igra žestoko. Vraća se iz povrede i igra čak i bolje nego što sam očekivao, a uspeo je i da uštedi mnogo energije. Ipak bih i dalje rekao da je Novak bliži pobedi, ali vrlo verovatno nas čeka epski meč sličan onom na Vimbldonu prošle godine. Moje predviđanje je Novak u pet setova.

Šta Novak mora da uradi taktički kako bi imao više šanse za pobedu u nedelju?

On sigurno zna šta treba i jedan je od retkih koji ima sposobnost da odigra sjajne bekhende i stavi pod pritisak Rafin forhend – Novak je jedan od najboljih u tome. Novak ima igru potrebnu za Rafu, ali jedva čekam da vidim šta će Rafa promeniti u odnosu na njihov prethodni meč. Sada servira jače i malo drugačije nego ranije. Baš me interesuje kako će to izgledati kada se zapravo njih dvojica suoče.

Osim servisa koji ste naglasili, ima li još nešto što bi Rafa trebalo da uradi jako dobro da bi naudio Novaku?

Oni se jako dobro poznaju, igrali su toliko puta (27-25 za Đokovića) i nemaju apsolutno nikakve tajne jedan sa drugim. Nekoliko poena koji odu na jednu ili na drugu stranu će odlučiti meč. Slično kao i na Vimbldonu prošle godine, to je bio fenomenalan meč. I ponovo, biće pobednik onaj koji iskoristi šanse i kontroliše svoje nerve u najtežim trenucima.

#related-news_0

Šta mislite, koliko će još dugo Novak igrati?

Ne znam – sigurno je da mu je ostalo još mnogo godina, naročito imajući u vidu šta Rodžer i Rafa rade. Sve se na kraju svodi na motivaciju, tj. koliko još žele da pobeđuju posle svega što su već osvojili. Ova era se već može proglasiti jednom od najvećih u istoriji tenisa. Ključno je naći sitne motive koji će mu pomoći da obavlja dnevne treninge. Ako to uspe, onda je pred njim sigurno četiri ili pet godina.

Ukoliko Rafa pobedi u nedelju, imaće 18 Slemova i biće jedini u Open eri sa barem dva trofeja na svakom od njih. Da li onda postaje najveći svih vremena?

Teško je reći, to će uvek biti debata. Treba li da se računaju samo Gren slem titule? Ako je to slučaj, onda nije. Uvek će se neko naći da ponudi drugi razlog. Ako prestigne Rodžera po broju titula na Gren slemovima, onda će biti mnogo lakše stati na Rafinu stranu u toj diskusiji. Ako pitate pedeset dvoje ljudi to pitanje, dobićete 52 različita odgovora.