Šta dolazak Barnsa znači za Kingse i Bogdanovića?

Saša Ozmo 7. feb 201911:45
Podeli:
Maddie Meyer, Getty Images Sport

Sakramento Kingsi su u finišu roka za trejdova povukli ozbiljne poteze koji jasno ukazuju na nameru generalnog menadžera Vlada Divca da već ove sezone ozbiljno pojuri plej-of, a najozbiljniji jeste dolazak Herisona Barnsa.

U trejdu sa Dalasom spomenuti Barns došao je u Kingse, a u drugom smeru pošli su sofmor Džastin Džekson i Zek Rendolf. Meveriksi će se dogovoriti sa Rendolfom oko otkupa ugovora, dobili su solidnog igrača u Džeksonu, ali za njih je najveći dobitak taj što će imati više prostora u seleri kepu kako bi bili aktivni na bogatom tržištu narednog leta u stvaranju tima oko Dončića i Porzingisa.

Barns u ugovoru ima “igračku opciju“ vrednu 25 milona dolara za sezonu 2019/2020, a američki novinari navode da Kingsi žele da ga dugoročno zadrže u svojim redovima.

U drugom, odvojenom dogovoru tri tima Kingsi su ostali bez Imana Šamperta (ide u Hjuston), a došao je Alek Burks iz Kavalirsa.

Povezano

Barns primarno igra na poziciji trojke, može da pokrije i četvorku, ima 26 godina i visok je 203 cm. Na draftu 2012. godine birali su ga Golden Stejt Voriorsi kao sedmog pika, ali tako visok izbor nije odmah i do kraja opravdao, mada jeste izabran u idealni tim rukija te sezone.

Kako je vreme proticalo, momak rođen u Ajovi postajao je sve značajniji deo tima Ratnika i u sezoni 2014/2015. dao je značajan doprinos osvajanju prstena. I sledeće godine, u kojoj su Voriorsi izgubili od Kavsa u finalu plej-ofa, bio je važan član tima, ali u prisustvu ostalih “aždaja“ bilo je jasno da njegov kvalitet i vrednost na tržištu nadilazi maksimalnu ulogu koju može da dobije u Golden Stejtu.

Posle toga je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Dalasom vredan 94 miliona dolara i konačno je dobio priliku da bude glavni u timu. U prethodne dve sezone jeste bio prvi strelac Dalasa i igrao je jako dobro, ali Mevsi nijednom nisu bili blizu plej-ofa (skor 33-49 pretprošle, 24-58 prošle sezone) i bilo je tu previše nevažnih utakmica. To je bio početak tranzicije Mevsa, u stvari period kada su pokušavali da pokrenu stvari sa mrtve tačke i da ponovo započnu uspon – ni ekipa oko Barnsa nije bila dovoljno dobra, a ni on ipak nije kadar da bude prva opcija plej-of tima.

U Kingsima to neće ni morati da bude – u doba supertimova, Kingsi se više oslanjaju na kolektiv i postepeni rast, a tandem Foks-Hild ove sezone je motor tima. Dirk Novicki, Rik Karlajl i svi u organizaciji Mevsa izrazito pohvalno govore o Barnsu i njegovoj radnoj etici, a Kingsima će dobro doći još jedna injekcija poena i veoma dobra odbrana.

#related-news_0

Barns je solidan šuter za tri poena (36,7% u karijeri), sposoban je i da sebi izgradi poziciju za šut, a ne bi trebalo da ima bilo kakav problem da se uklopi u brzi stil igre Kingsa.

Barns bi mogao otkine deo “kolača“, tj. minutaže Bogdanu Bogdanoviću. U kolikoj meri, zavisi od mnogo faktora. Jedno vreme je Barns ozbiljno napredovao kao igrač sa loptom u pik-en-rolu, ali u poslednje vreme u Dalasu je imao problem sa selekcijom šuta, lopta bi jednostavno stala kada bi došla kod njega (ove sezone iz igre šutira 41%, gori je bio samo u svojoj sofmor sezoni). To će morati da promeni, a njegova dosadašnja karijera i svedočenja saigrača navode na pomisao da će to i učiniti jer u Kingsima ne može da bude vođa tima, već “jedan od“.

Do sada je Bogdanović bio čovek koji preuzima deo tereta od Foksa u organizaciji napada i to ne bi trebalo mnogo da se promeni jer Barns nije naročito dobar dodavač, mada je kompetentniji od npr. Hilda kao igrač sa loptom u pik-en-rolu i verovatno će dobiti takve posede u određenoj količini.

U velikom broju utakmica trio Foks-Hild-Bogdanović bio je taj koji završava utakmice (sa Bogdanovim padom u formi njega je znao da zameni Šampert u poslednje vreme), a sada je teško zamisliti da toliko (pre)plaćeni Barns neće biti na terenu kada se mečevi lome.

S obzirom na to da je Marvin Begli u usponu i da je Bjelica do skore male krize odlično koristio dobijeni prostor u dosadašnjem toku sezone, Barns se verovatno neće mnogo spuštati na četvorku, ali i to bi mogla da bude jedna od opcija koja će Kingsima obezbediti nepredvidljivost i dodatnu dimenziju u sudarima sa protivnicima različitih profila.

Statistički je Barns jako dobar i u “spot ap“ situacijama, što znači da bi mogao da bude komplementaran i sa Foksom i sa Bogdanovićem na parketu, uz spomenutu korekciju mentalnog pristupa. Foksu bi širio teren za prodore i čekao povratne pasove, a koristi bi imao i od kretnji bez lopte pri Bogdanovom šunjanju i osmatranju saigrača posle pika.

Dakle, Barns je dobar igrač koji će Kingse sasvim izvesno u ovom trenutku učiniti boljima, ali videćemo hoće li to dugoročno biti pravi potez, i sa finansijskog aspekta (znali su Kingsi da nemaju mnogo izgleda da na leto dovedu nekog boljeg i prostor su potrošili na Barnsa, ali ipak…) i sa aspekta dugoročnih ambicija (može li ih učiniti toliko boljima koliko Kingsi žele i koliko im je potrebno)? Na Barnsu je da se dokaže već od prve utakmice jer borba za plej-of na Zapadu je žestoka, a Sakramento je trenutno deveti sa skorom 28-26.

Chris Graythen/Getty Images

Sa Alekom Burksom je situacija jasnija. U novembru je trejdovan u Klivlend, a na 34 utakmice za Kavalirse prosečno je beležio 11,6 poena i 5,5 skokova, uz šut za tri poena 37,8%. Nekada 12. pik na draftu prethodno je sedam sezona proveo u Juti, dinamičan je napadač koji može da donese energiju sa klupe, ali kroz karijeru mnogo oscilira i nije uspeo da se nametne kao nešto više od igrača uloge. To je sasvim u redu jer Kingsima ni ne treba više, a 27-godišnjak nema reputaciju bundžije, naprotiv, navodi se da je bio kohezivni faktor u svlačionici Kavsa. Ipak, ne može se reći da je poboljšanje u odnosu na Šamperta, pogotovo defanzivno.

Kingsi imaju izuzetno mlad tim, sve do Bjeličinog rođendana u maju neće imati nijednog igrača starijeg od 30 godina. Sada je tu mlado i ojačano jezgro koje treba da raste i timski i individualno. Finiš tekuće sezone biće dobar test za budućnost u kojoj Kingsi očekuju da ponovo budu plej-of tim u kontinuitetu.

A da li će ove sezone u plej-of? Barns jeste korak u pravom smeru, ali daleko je od igrača koji bi svojim kvalitetom tako nešto garantovao.