Fener "melje", Žalgiris je u naletu, šta očekivati?

Turkish Airlines EuroLeague

U pitanju su dva tima koja su na suprotne načine došli do plej-ofa – Fenerbahče je bio superioran tokom cele sezone, dok je Žalgiris uhvatio poslednji voz i tek tako se domogao doigravanja.

Uprkos tome što se Tajler Enis povredio u ranoj fazi sezone i što je Žofre Lovernj već neko vreme van parketa, Fener je uspevao da održava visok nivo igre, da disciplinom na obe strane terena i upornošću u izvršavanju zadatak “slomi“ većinu suparnika, pre ili kasnije. Zato ni ne čudi skor od 25 pobeda i pet poraza i manje-više rutinski osvojeno prvo mesto.

Sa druge strane, Žalgiris se još više mučio sa povredama, činilo se da je plej-of izgubljen i da je Šarunas Jasikevičus možda napravio grešku kada je ostao u voljenom klubu, ali tim je ozdravio i u furioznoj završnici vezao šest trijumfa za konačnih 15-15 i plasman u plej-of ispred Olimpijakosa, Makabija i Armanija.


Međusobni mečevi

U Evroligi od 2000. godine ukupni skor je 12-5, ali najrelevantnije jeste ono što se dešavalo ove i donekle prošle sezone s obzirom na to da se ni jedan ni drugi tim nisu drastično menjali.

Prošle sezone je u vrhunskim mečevima u regularnom delu sezone bilo 1-1, i to tako što su oba tima slavili na gostovanjima, a u Beogradu na fajnal-foru tim iz Kaunasa nije ličio na tim koji je blistao cele sezone i Fener je lako pobedio.

Ove sezone ekipa Željka Obradovića dobila je obe utakmice. Na startu sezone, 19. oktobra, u Kaunasu je bilo 82:75, ali pobeda je bila sve samo ne laka jer je Fener prvo vođstvo stekao tek sredinom poslednjeg perioda i u jednom trenutku je bio na -16.

U drugom meču odigranom 10. januara u Istanbulu Fener je slavio sa 78:61 u meču koji je odlučen već u prvom poluvremenu.

Šta “kaže“ statistika?

Obe ekipe igraju u kontrolisanom ritmu, a to naročito važi za Fenerbahče koji je “najsporiji“ u celoj ligi – Obradovićev tim ove sezone često je delovao kao savršeno podešena mašina koja melje protivnike tempom. Dakle, ne očekujte mečeve na veliki broj poena jer su oba tima u proseku na ispod 70 poseda po utakmici.

#related-news_0

Fener je prvi u Evroligi po ofanzivnom rejtingu (ubačenim poenima na 100 poseda) sa 124,5, dok je Žalgiris sedmi sa 113,8. Po defanzivnom rejtingu rivali su slični – Fener prima 111,8 poena na 100 poseda, a Žalgiris 112,1. Obe ekipe odlično grade svoj koš i nisu među najuspešnijima u ofanzivnim skokovima.

Žalgiris se u nešto većoj meri oslanja na protok lopte. Daleko od toga da je to nedostatak Fenera, ali osnovna orijentacija Obradovićevog tima ipak jeste da stvara “mismečeve“ i da ih onda koristi.

Tim iz Kaunasa skloniji je izgubljenim loptama, situacija je u tom pogledu pristojnija u poslednje vreme, ali protiv Fenerove koncentrisane odbrane litvanski tim moraće da bude još pažljiviji jer je po procentu ukradenih lopti turska ekipa treća u Evroligi.


Najbolji igrači

Samo dvojica košarkaša u Feneru imaju dvocifreni broj poena u proseku. Prvi je Jan Veseli, ozbiljan kandidat za MVP nagradu, koji prosečno beleži 13 poena, 5,4 skoka, 2,4 asistencije, uz nemerljiv doprinos u defanzivi. Izvanredna je vest za Fener što će on posle povrede najverovatnije biti spreman već za start serije.

#related-news_0

Drugi je Kosta Slukas sa prosečno 12 poena i 4,7 asistencija, a sledi Nikola Kalinić sa 9,8 poena, Kalinić koji tiho igra možda i sezonu karijere. Marko Gudurić rešio je nekoliko utakmica, Meli, Datome i Dikson imaju i znanje i iskustvo, a jedini problem može da bude odsustvo Lovernja. Ipak, Fener je kompletan, iskusan i uigran tim, a ono po čemu najviše odskače jeste izvrstan šut za tri poena – 43,2% na više od 22 pokušaja po meču – što je još jedan dokaz da Obradovićev tim stvara idealne pozicije za šut.

Prvi strelac Žalgirisa jeste Brendon Dejvis sa 14,4 poena, uz 5,7 skokova i 2,1 asistenciju, a sledi Nejt Volters sa 10,9 poena i 4 asistencije. I Jasikevičusov tim dosta se oslanja na šut za tri poena, u tom smislu prednjače Grigonis sa 49,2% na 65 pokušaja i Leo Vesterman sa 45,8% na 72 pokušaja, mada je najbolji šuter Arturas Milaknis sa 43,7% na čak 122 šuta za tri ove sezone.

Iz pik-en-popa preti Jankunas, na niskom postu Ulanovas, oni su i duša Žalgirisovog tima, a Eron Vajt dobro utrčava po čeonoj liniji i posle Dejvisa je najbolji skakač ekipe.

Ključni duel

Brendon Dejvis blista cele ove sezone, bio je odličan i u najvažnijim mečevima prošle sezone, a ako Žalgiris hoće da ima ikakve šanse, 27-godišnji centar mora ponovo da bude ključ. Sa jedne strane će se boriti da ograniči učinak Veselog, a na drugoj mora da ga poentira preko njega i da otvara prostor za saigrače. To će biti težak zadatak, ali Žalgiris ne može jedino šutem spolja da namuči Fener u ovoj seriji.


Prognoza

Žalgiris je u izvrsnoj formi, Litvanija je zemlja košarke, pa Jasikevičusov tim možda uspe da otkine jednu pobedu kod kuće. Ipak, teško je očekivati više od toga protiv ekipe koja tri sezone u nizu igra utakmicu za titulu. Fenerbahče – 3:1.

Raspored, prve dve utakmice, prenosi na SK:

Fenerbahče – Žalgiris, utorak 16.4. od 19.45
Fenerbahče – Žalgiris, četvrtak 18.4. od 19.45