Lilard je razbio Vestbruka

Skener 24. apr 201916:40 > 16:41
Getty Images/Steve Dykes

Trebalo je to da bude najneizvesnija serija prve runde, mnogi su mislili da ide i u sedam utakmica. Jeste bilo zabavno, ali ne toliko neizvesno sve do petog, ispostaviće se poslednjeg meča.

Onda se desio Demijan Lilard. Zapravo, Lilard se “dešava“ kroz celu seriju Portland Trejlblejzersa i Oklahoma Siti Tandera.

Prethodne dve godine njegovi Blejzersi su počišćeni u prvoj rundi plej-ofa. Prvo, donekle i očekivano od Golden Stejt Voriorsa, da bi ih prošle sezone šokirali Nju Orleans Pelikansi sa šestog mesta u seriji u kojoj je Džru Holidej uz pomoć saigrača ugušio Lilarda.

Očekivao se neki radikalni rez u Oregonu – otkaz treneru Teriju Stotsu, trejdovanje Lilarda i/ili Mekoluma, bilo kakva vrsta šok-terapije, možda čak i povratak na nultu tačku. Upravo je Lilard imao veliki uticaj na to da se celoj priči pruži još jedna šansa – atmosfera u ekipi je održana, Lilard je ponovo nosio tim koji je bio opterećen povredama i Mekoluma i Nurkića, a bez snažnog centra, središta odbrane Blejzersa, dočekan je plej-of.

Sa druge strane stajao je Tander, koji je sva četiri puta u ligaškom delu sezone savladao Blejzerse, uz prigodne prozivke Rasela Vestrbruka na račun Lilarda i “kačenje“ sa Nurkićem.

Ispostavilo se ipak da je očekivani dvoboj Lilarda i Vestbruka zapravo bio neravnopravna borba mačke i miša – Dejm je razbio Rasa u svakom mogućem segmentu igre.

Lilard je bio strpljiv kada su ga udvajali, pogađao je iz neverovatno teških pozicija (u padu sa visokim lukom, iz raskoraka, uz zadršku…), pogocima sa deset metara ubijao moral Tandera, a usku odbranu koristio je za prodore i za kreiranje otvorenih pozicija saigračima, što je odlično u ovoj seriji koristio pre svih Al-Faruk Aminu.

Željan da istera duhove prošlosti, u pet utakmica Lilard je prosečno beležio 33 poena i 6 asistencija, uz 48% šuta za tri. Najslabije je odigrao u četvrtoj utakmici, u prvom poluvremenu ga nije bilo sve do samog finiša – Portland je sa Mekolumom na čelu održao tim u igri, a krajem druge četvrtine razigrao se i Lilard, da bi u trećem periodu ubacio 15 od svojih 24 poena i tako pogurao svoj tim ka ključnoj pobedi. Uz sve to, bio je i bolji nego inače u odbrani, nekoliko puta se dobro postavljao za faul u napadu i ostajao uz svog igrača u piku.

Veliku podršku imao je i od Si-Džeja Mekoluma, koji je bio konstantno dobar kroz celu seriju – napadao je u ranom napadu, pogađao svoje šuteve sa distance, u četvrtom meču ubacio je pet trojki i 27 poena, a u petom okršaju je posle lošeg starta proigrao u završnici i pripremio je scenu za Lilardov mađiončarski čin.

Prethodno se Si-Džej u prvom poluvremenu mučio sa ličnim greškama, a Dejm nije izašao iz igre i sa 34 poena je održao tim u igri uprkos sjajnom šutu Tandera. Kao i tokom cele serije, dvojica igrača za koje se često postavljalo pitanje jesu li kompatibilni sada su nadopunjavali jedan drugoga – od -15 došli su do izjednačenja, a onda je Lilard uz zvuk sirene pogodio skoro sa centra za pobedu. Jedan od onih šuteva koji odlaze direktno u istoriju, baš kao i Dejmovih 50 poena.

https://youtube.com/watch?v=sGNvEawdU-E

  U de facto ključnom, četvrtom meču, jer do njega u seriji nije bilo brejka, do izražaja je došlo i sve što ne valja sa Raselom Vestbrukom. Cele sezone ne može ništa da pogodi, ali u toj četvrtoj utakmici veoma retko je i pokušavao prodorima da preti, kao da se inatio rivalu koji ga je namerno puštao da šutira. Počeo je sa 3-5, a meč završio sa 5-21 iz igre – u drugom poluvremenu dao je samo jedan poen. Ni defanzivno nije blistao i posedi u kojima je trčkarao u odbranu ljut što nije dobio faul nisu bili retki. Za razliku od Lilarda, nije bio pravi lider ni svojim govorom tela, neprestano je delovalo kao da mu je neko drugi kriv i bio je prenervozan, što se reflektovalo i kroz odgovore novinarima u jednoj do četiri reči.

Tander je imao spektakularni središnji deo sezone i delovalo je da će biti barem treći na Zapadu, ali od Džordžove povrede ramena ponovo je Vestbruk morao da preuzme glavnu reč i to se osetilo na rezultatima. I u seriji sa Blejzersima Džordž je šutirao promenljivo – nije bio na nivou koji ga je učinio MVP kandidatom u jednom trenutku, ali nije ni bio loš.

Steve Dykes, Getty Images Sport

Jeste se očekivalo više, ali Vestbruk je taj na kojeg pada najveći teret – tokom serije prosečno je imao 22,8 poena (36,3% iz igre, 29,7% za tri), 8,8 skokova i 10,6 asistencija, uz 4,6 izgubljenih lopti. Otkad je Kevin Durent napustio Oklahoma Siti, Vestbruk sa Tanderom nije dobio niti jednu plej-of seriju, ukupno ima skor 4-12, bez ijedne pobede na gostujućim terenima.

Na marginama glavnih okršaja treba spomenuti veliki doprinos Enesa Kantera, koji je skakački izašao kao pobednik iz duela sa Stivenom Adamsom. Možda ne ume kao Nurkić da dodaje sa niskog i visokog posta, ali je sada za svoje kriterijume igrao sasvim solidnu odbranu i kupio je ničije lopte. S obzirom na to kako su igrali Lilard i Mekolum, ništa više nije bilo potrebno.

Tander nije dobio ništa od Terensa Fergusona, Džeremi Grent se probudio u poslednje tri utakmice, baš kao i Denis Šruder, dobro su i šutirali što im inače nije najjača strana, ali oni nisu mogli da nadoknade brojne propuste i promašaje Vestbruka.

Videćemo šta je sledeće za Tander, verovatno neće mnogo menjati i probaće, baš kao i Blejzersi posle prošle sezone, da daju sebi još jednu šansu. Teško je očekivati da će se Vestbruk promeniti, ali nije nemoguće da će bolje šutirati jer od onoga što je prikazivao ove sezone teško da može gore. A s obzirom na ugovore, nemaju mnogo ni izbora, osim možda nekog trejda koji je sada teško zamisliv.

Sa druge strane, Porland nastavlja svoj put i igraće u drugoj rundi plej-ofa sa Sparsima ili Nagetsima. Ko god da prođe, pogotovo ako to budu Nagetsi, izvesno je da nas čeka potpuno drugačija serija, ali Lilard i Mekolum su spremni.