"Nadalu je mentalno važna pobeda nad Đokovićem u Rimu"

Matthew Stockman/Getty Images

Tomas Johanson, osvajač Australijan opena iz 2002. godine, kaže za Sport klub da je za Rafaela Nadala veoma psihički značajna pobeda nad Novakom Đokovićem u Rimu.

Osim toga, 44-godišnji Šveđanin smatra da je trka za trofejom ove sezone u Parizu nešto otvorenija, govorio je o Davidu Gofanu, ali i o neočekivanom razlazu sa Filipom Krajinovićem.

“Da budem potpuno iskren, mislim da je ove godine situacija malo otvorenija nego inače. Sada ima nekoliko kandidata za titulu – Rafa i Novak naravno, ali tu su i Dominik Tim, Stefanos Cicipas igra izuzetno dobro i na šljaci, a Fabio Fonjini nam je u Monte Karlu pokazao na kakvom nivou može da igra, jedino je pitanje može li da veže dve nedelje u tom ritmu. U redu, deluje da su dvojica igrača malo iznad ostalih, ali biće mnogo pretnji iz drugog plana”, počinje Johanson za Sport klub.

Ta dvojica igrača jesu Rafael Nadal i Novak Đoković – Španac je u finalu u Rimu pobedio srpskog tenisera, ali je Novak nedelju dana ranije uzeo trofej u Madridu.

“Rafi je ovo možda i prvi put u karijeri da je imao mali pad na šljaci. Mislim, igrao je polufinala i finala, osvojio je titulu, i dalje je to odlična sezona na šljaci, samo možda ne po njegovim kriterijumima. Za njegove protivnike dobro je da vide da je i Nadal ljudsko biće, da može i na šljaci da se stegne, da izgubi, da ne igra dobro… Ipak, i dalje je najbolji svih vremena na šljaci. Sa druge strane, čini mi se da Novak uvek na početku malo oscilira, da bi potom uhvatio ritam i došao do svog uobičajenog nivoa igre, a tako je bilo i sada”.

Adam Pretty, Getty Images

U Rimu je Đoković imao dva teška i duga meča pre nego što je izgubio od Nadala 6:0, 4:6, 6:1 u finalu. Šveđanin smatra da će taj duel više značiti Nadalu nego što će štetiti Đokoviću.

“Mislim da je taj trijumf važan za Nadala sa mentalnog aspekta. Sa gledišta kvaliteta tenisa, nije to bilo baš najbolje finale, ali za Rafu je bilo važno da vidi da može da savlada Novaka čak i kada nije u najboljoj formi. To je veliki vetar u leđa”.

#related-news_0

A ko bi mogao da bude iznenađenje, neko o kome se sada ne govori mnogo?

“Teško je reći jer ne znamo gde će i kako žreb da se otvori. Uz momke koje smo spomenuli, tu je Stan Vavrinka – ako uspe da prođe prvu nedelju, svi znaju da može da postane smrtonosan u drugoj”.

Johanson sada radi ponovo sa Davidom Gofanom, teniserom koji se muči da pronađe formu koja ga je nekada učinila sedmim na svetu. Sada je Belgijanac u prvom kolu deklasirao Ričardasa Berankisa 6:0, 6:2, 6:2.

“David sada igra mnogo bolje, pre svega je konstantniji. Na treninzima čisto udara, čvrst je, ali sledeći zadatak jeste da to prenesemo na mečeve”.

U međusezoni Tomas je počeo da radi sa Filipom Krajinovićem i iznenadno je došla vest da je saradnja prekinuta posle turnira u Monpeljeu.

“Jednostavno, nije nam išlo zajedno, to se u tenisu dešava na mesečnoj i na nedeljnoj osnovi. Nismo neprijatelji sada, i dalje razgovaramo, javimo se jedan drugom, ali tako nekada ispadne, pokušali smo… On je sjajan momak i neverovatan igrač, i dalje mislim da može da ostvari zapažene rezultate, a neka neke stvari ipak ostanu između nas dvojice”, zaključio je Johanson za Sport klub.