Kišna dosada, Đoković 2016. i Čengova "istinita bajka"

Skener 5. jun 201916:33 > 16:37
Clive Mason, Getty Images

Nisu se do sada meteorolozi proslavili u Parizu, ali sada su pogodili – kiša je potpuno poremetila program na Rolan Garosu, tj. izbrisala program, i sada ostaje da se vidi kakve će posledice to imati.

Jeff Spicer/Getty Images

Barem je početak dana trebalo da bude novinarski plodan jer smo dobili pozivnicu ITF za “branč“ i konferenciju za medije u hotelu Molitor, pet minuta hoda od Garosa. Očekivano je bilo da se saopšti nešto u vezi sa novim formatom FED kupa i potencijalnim domaćinima, ali je umesto toga slavna Bili Džin King predstavljena kao globalni ambasador FED kupa i projekta “Advantage All“ koji za cilj ima veće učešće žena u tenisu na svim nivoima.

Povezano

Nemojte da me razumete pogrešno, to je važan cilj i ispravna inicijativa, pogotovo kada se uzmu u obzir brojevi, ali očekivali smo nešto sasvim drugo. “Kakav monumentalni gubitak vremena“, sažeo je kolega iz Britanije naše razočaranje.

Ali dobro, makar je bilo čuvenog francuskog hleba, sireva, pršute i kroasana, Džoni i ja smo odigrali i partiju stonog fudbala posle (on dobio 3-2), ali najzanimljiviji deo bio je posle prezentacije kada su usledila pitanja novinara. Uvek otvorena Bili Džin King, osvajačica 12 Gren slem titula u singlu i 16 u dublu, rekla je da je Dominik Tim potpuno imao pravo kada nije želeo da napusti konferencijsku salu po dolasku Serene Vilijams, ali i da razume frustraciju Amerikanke posle poraza. “Moramo da budemo pažljivi, to pitanje recimo nema nikakve veze sa polom, to je čisto igračko pitanje“.

Takođe, vratila se i na sukob sudije Karlosa Ramosa i Serene u finalu prošlogodišnjeg US opena – i dalje je pri svom stavu da je Portugalac morao da pokaže više saosećanja. “Samo da je rekao Sereni ‘I hear you’, ali nije pokazao nikakvu želju da učestvuje u razgovoru“, kaže Džin King.

Po dolasku u kompleks kiša je sipila, prognoza i oblaci ipak su nam poručivali da nas čeka dug i nesadržajan dan, a tako je i bilo. Čudno je to, u početku novinar kišu vidi kao priliku da malo predahne, da nadoknadi nešto od zaostalog posla kojeg neminovno ima na Slemovima, ali kada se to pokrije, ostaje dosada. Jer i ćaskanje s kolegama je obavijeno nervozom i iščekivanjem, kao i saznanjem da ćemo na ćupriji platiti ovo što danas na mostu nismo – tj. sada nema mnogo dnevnog posla, ali će ga u četvrtak i/ili u petak biti duplo više. Isto važi i za (neke) igrače.

Sve gorenavedeno odradih, sve stadijume prođoh (sa koleginicom iz Češke razmenio sam i koju rečenicu o Kunderi, baš sam nedavno pročitao njegovu “Šalu“, preporuka), prošao sam i transkripte svih konferencija detaljno, a ne dijagonalno kako nedostatak vremena obično nalaže. I, gde ću sad? Sadašnjost nam je oduzela kiša, o budućnosti ćemo još govoriti, ali hej – prošlost je uvek tu! A današnji peti jun ima i te kakvu prošlost – za početak, to je dan kada je Novak Đoković prvi put osvojio Rolan Garos i osvojio četiri Slema u nizu.

Vremenske prilike bile su još gore jer je duvao i hladni vetar, a još se živopisno sećam tenzije u vazduhu koja je mogla nožem da se seče na Novakovom treningu pred finale sa Endijem Marijem. Bio je Đoković pod nestvarnim pritiskom tokom celog turnira, po blatu se mučio sa Bautistom Agutom, zatim je oduvao sa terena Berdiha, a onda i Tima na Lenglenu po izuzetno hladnom danu – uzevši u obzir kontekst i sve okolnosti, taj meč mi je sigurno u Top 10 Đokovićevih.

Julian Finney, Getty Images

I onda, posle izgubljenog prvog seta u finalu sa Marijem, Đoković je raširio krila – sećam se da mi je ta fraza spontano došla gledajući ga kako igra opuštenih ramena i sa kojom lakoćom crta po terenu radeći sve što je zamislio. Sećam se i simbolike jer se sunce promolilo iza oblaka baš u trenutku kada je Novak dizao pehar. Zbog takvih istorijskih trenutaka naš novinarski posao ima specifičnu vrednost – Đoković je osvojio teniski Mont Everest, a mi smo bili tu.

Sada su uslovi slični, ali je put mnogo teži, mada je kolega Mijaljević optimista. Videćemo šta nam naredni dani donose, ali Novak je sada iskusniji, u skladu sa time i nešto opušteniji, barem dok ne dođu one ključne bitke.

Getty images/Simon Bruty

Nije to jedini današnji jubilej – pre tačno 30 godina Majkl Čeng je u u četvrtom kolu savladao Ivana Lendla i potom samo sa 17 godina podigao svoj prvi, ispostaviće se i jedini Gren slem pehar savladavši u finalu Stefana Edberga. Nik Kirjos je nedavno podigao prašinu servisima ispod ruke, neki poput Saše Bublika su ga i pratili, a to je u centar pažnje vratilo čuveni Čengov servis ispod ruke u duelu sa Lendlom.

“Bila je to skoro nesvesna odluka, nešto što mi je proletelo kroz mozak u sekundi pre nego što sam servirao. Osećao sam se kao da ću izgubiti gem, da me prvi servis uopšte ne sluša, pa sam dobio momentalni nagon da to uradim. Nikad više nisam ponovio takav servis u karijeri… To je deo istorije Rolan Garosa, iako nije moj zaštitni znak. Bio je to jedan od onih mečeva za koji mislite da ćete pričati kao bajku unucima pred spavanje, sa tom razlikom što je ovaj put bajka istinita“, rekao nam je Čeng pre nekoliko dana.

Privodim blog kraju, a došlo je dotle da smišljamo koje sve pesme sa rečju “kiša“ postoje, pa vi vidite. Organizatori su upravo, u 16.30, saopštili da definitivno nema tenisa u sredu, a vas ostavljam uz…

Crtice iz Pariza

Clive Mason/Getty Images

– U tenisu nekada neizrečene ostaju stvari koje mnogi pomisle – jednu od takvih na Tviteru je napisao Patrik Muratoglu, trener Serene Vilijams. “Veoma me nervira ovaj potpuni novi, sistematski trend u kojem se grli protivnik odmah pošto si ga pobedio, sve kako bi ispao dobrica. Našem sportu treba više autentičnosti. Dosta pretvaranja“. Legitiman stav, ali ga je Daren Kejhil dočekao na volej tipičnim australijskim humorom: “Definitivno ću ti prići da se zagrlimo kada ti razbijem forhend za dve nedelje na travi“.

– Levoruka Čehinja Marketa Vondrušova najmlađa je polufinalistkinja Rolan Garosa od Ane Ivanović 2007. godine. Obe može da ih pretekne Amanda Anisimova ukoliko savlada Simonu Halep. Velike nade sam polagao u Čehinju otkad se pojavila, osvojila me je inteligentnom izgradnjom poena i osećajem za drop šot, a jedino čega sam se plašio jesu povrede. Intervjuisao sam je još u Parizu 2017. godine, na njenom debitantskom Slemu – pročitajte.

– Rodžer Federer je sa 37 godina najstariji igrač u polufinalu Rolan Garosa još od Panča Gonsalesa 1968. Igraće sa Rafaelom Nadalom i dao je jako mudar odgovor pred sudar sa rivalom od kojeg je u Parizu izgubio svih pet puta.

“Da ne postoji šansa, niko ne bi ni dolazio na stadion jer bi se rezultat znao unapred. To je lepota sporta, svaki meč mora da se odigra pre nego što bude odlučen. U to svi veruju pred meč sa Rafom. Svi znaju da će biti teško, ali nikad se ne zna. Možda se on bude mučio iz nekog razloga i možda ti igraš fantastično. Možda bude neverovatan vetar, 10 prekida zbog kiše. Zato čovek mora da se stavi u poziciju da bude tu. Znao sam da, ako budem dobar na šljaci, u nekom trenutku moram da naletim na Rafu – da sam razmišljao o tome kako da ga izbegnem, ne bih ni dolazio“.

– “Kakvu vezu imate sa svojim telom? Sećam ste kada ste igrali da ste možda, barem po mom mišljenju, imali previše mišića, a sada izgledate savršeno“. To je pitanje postavljeno legendarnoj Gabrijeli Sabatini. “Hvala“, bilo je sve što je Argentinka rekla, uz osmeh. I previše, kakvo “pitanje“…

– “Ne bi bilo prvi put. Kad se nešto prvi put dešava, kada nemaš iskustva u tome, onda ne znaš kako da se ponašaš. Meni bi to bio 101. put, morao bih da prihvatim da je tako priroda odlučila i onda da se spremam za dalje“, rekao nam je Novak o potencijalnoj, sada i stvarnoj kiši tokom celog dana.

Ako ste još željni tenisa, pročitajte šta je Novak rekao o meču sa Zverevom, razgovor sa Serđijem Brugerom, šta Đere kaže o sezoni na travi, ali i sve ostale vesti sa Rolan Garosa.

I, što kaže moj dragi kolega Sveta kada najavljuje slanje još materijala: Čujemo se još!

Saša (@ozmo_sasa)