Novak “klot-frket“ do polufinala, Amanda i Munja

Skener 6. jun 201918:00 > 18:03
Clive Mason/Getty Images

Ponovo je Aleksander Zverev inspirisano počeo duel sa Novakom Đokovićem, ali potom je Nemac pružio solidnu potporu rivalu u hudinijevskom preokretu za 7:5. Delovalo je presudno i jeste bilo – 7:5, 6:2, 6:2 za 129 minuta igra prolaz Đokovića u polufinale prvi put od titule 2016. godine.

Zverev nije blistao ni na ovom Gren slem turniru, ali njegovo izdanje u duelu sa Fonjinijem i rasterećenost u duelu sa favorizovanim protivnikom davali su mu za pravo da se nada senzaciji. Posle dana odlaganja zbog kiše, ni jedan ni drugi nisu izašli na teren naročito naoštreni, a osnovna razlika bila je u servisu – Zverev je dobio poneki lak poen, Đoković nijedan.

0-30, 15-40, 0-30, tako su izgledala prva tri gema Đokovića u kojima nije loptu udarao sa karakterističnim samopouzdanjem dok se sunce promaljalo iza oblaka, mada temperatura nije bila visoka. Jasna je bila tendencija da se više igra u forhend suparnika, ali Novakove lopte nisu imale prodornost i nije preuzimao inicijativu u prvom poenu posle servisa, na šta već neko vreme stavlja akcenat. Upravo je prvi udarac posle servisa poslao u mrežu za brejk loptu Zvereva na 4:4, a onda je u dužoj razmeni kasnio na loptu i poslao bekhend po širini u aut – bio je to sažetak dotadašnje Novakove igre u kojoj nije mogao pri udarcima da pronađe tajming, svoju inače možda i najjaču stranu.

Nije bilo nikakve reakcije, ostao je Đoković miran uprkos tome što se činilo da je set gotov jer je do tada zbirno uzeo pet poena u četiri gema na servis Zvereva. Novak nije potpuno pustio ruku ni kada je bio sateran uza zid, ali je bolje čistao servise i bolje koristio dimenzije terena, došla je i mala pomoć Nemca, a na brejk lopti je strpljivo Novak gradio poen pre nego što je zadao ključni udarac forhendom po paraleli – 5:5.

Prvi set uvek nosi specifičnu težinu, ali sada je ona bila još veća – zbog potencijalneg sutrašnjeg polufinala, ali i zbog toga što bi se Nemac teže vratio posle izgubljenog prvog seta. Na 5:5 je Đoković nešto jače počeo da udara forhend, ali još nije bio u svom “letećem“ modu – to se videlo i po drugoj set lopti na 6:5 kada nije udario punom snagom pasing i Zverev je odigrao solidan volej za djus. Međutim, na sledećem poenu Đoković je odigrao defanzivni lob posle kojeg je Saša iz ne baš lake pozicije promašio smeč. Treća set lopta – dupla greška Zvereva, i to dno mreže na drugom servisu.

Podsetilo me je na prvi set duela Krajinovića i Cicipasa – Aleksander je mogao i ubedljivije da dobije set, a na kraju ga je izgubio. Nije ni tada bilo Novakove burne proslave, ali u vazduhu se osećalo da je džinovski deo posla urađen.

“Ono što Đoković radi na terenu… Kada je u prednosti na semaforu, nemoguće je igrati s njim“, sublimirao je Zverev situaciju, a Novaka smo pitali od čega zavisi hoćemo li videti vidniju emotivnu reakciju:

“Zavisi od trenutka – kako osećam, tako i uradim. Želeo sam da sačuvam svu moguću energiju za ono što predstoji. Kada sam završio meč, osetio sam se zadovoljno, ali i rasterećeno, nisam imao potrebu da slavim previše. Nema pravila – nekad emocija dođe sama od sebe posle dobijenog bitnog poena, nekad ne“, kaže Đoković

Početkom drugog seta Sašina igra se raspala, Đoković mu je dobrim riternima uneo nesigurnost u servis, pa je Nemac napravio dve duple greške u drugom gemu drugog seta, uključujući i onu na brejk lopti. Presudan je ipak bio prethodni poen, Zverev ponovo nije smeo do kraja da stisne okidač, a protiv Đokovića su nužni veći rizici nego protiv većine drugih igrača – zato je Novak stigao mnogo solidnih napada rivala, da bi poen okončao bekhend pasingom po paraleli.

Julian Finney, Getty Images

Zverev je drugi set završio sa tri uzastopne duple greške i tada je počela Novakova trka s vremenom više nego sa rivalom.

“Znam da imate visoke standarde za njega, imam i ja, ali impresionira me kako je ostao Đoković staložen posle brejka u prvom setu“, rekao nam je legendarni američki novinar Stiv Flink na našu konstataciju da je Novak igrao loše u prvom setu. “Ne bih rekao ‘bad’, pre ‘not well“, objasnio nam je tu finu nijansu u značenju.

To je već bila davna prošlost, a Đoković je u žurbi da završi u dva navrata upadao u probleme – jednom u prvom gemu trećeg seta, a zatim i u sedmom (dve duple greške i propušten zicer) pri vođstvu 4:2 do kojeg je došao svojim dobrim riternima i lošim volejima Zvereva. Međutim, oba puta se Novak iščupao, da bi zatim meč okončao za više nego prihvatljivih dva časa i devet minuta.

Prvi put od Australijan opena 2013, a na Rolan Garosu prvi put od 2011, u polufinalu će se naći prva četiri nosioca. O dvoboju Nadal – Federer čitaćete poseban tekst, a Novaka čeka Dominik Tim koji diže formu kako turnir odmiče, pa u duelima sa Monfisom i Hačanovom nije izgubio više od četiri gema u setu. Austrijancu je to četvrto uzastopno polufinale Rolan Garosa i sigurno se neće uplašiti – treba očekivati odličnog Tima, ali i Đokovića u boljem izdanju nego što je to bio slučaj u duelu sa Zverevom.

Nedavno je u Madridu Novak oba puta zaostajao po brejk, ali je slavio sa 7:6, 7:6 posle dve uzastopne pobede Tima (Monte Karlo 2018, Rolan Garos 2017). U ukupnom skoru je 6-2 za prvog tenisera sveta, a novinarima je Novak rekao da je Tim napredovao radeći sa Masuom, posebno na bekhendu, kretanju i mentalnom pristupu važnim mečevima. Na delu konferencije na engleskom dobio je i pitanje o tome ko bi ga glumio u filmu, pitali su ga i da li je Dominik Tim novi Ringo Star umesto Endija Marija, ali bilo je i tenisa.

Po izlasku je Đokovića čekalo stotinak navijača, a među njima i čuveni Munja, već legenda ovog bloga – Novak sa njim ima maksimalan učinak, sada ga je naravno prepoznao i dao mu autogram. Ne smem ni da vam kažem koliko je čovek platio kartu za nedelju… Tu je sa standardnom perikom, zastavom, puna oprema.

Clive Mason/Getty Images

A u ženskoj konkurenciji Džoana Konta jedina je od svih polufinalistkinja koja je ranije bila u toj fazi nekog Gren slem turnira. Igraće sa Čehinjom dopadljivog i pametnog stila igre Marketom Vondrušovom, a sada smo dobili i drugo polufinale – Amanda Anisimova na Ešli Barti.

Duhovita Australijanka svojevremeno je napravila pauzu od godinu i po dana kako bi igrala kriket i “živela normalan tinejdžerski život“, a sada je svojom raznovrsnošću i slajsovima savladala Medison Kiz ubedljivije nego što konačnih 6:3, 7:5 govori. Iznenađenje smo videli na Šatrijeu, gde je devojka rođena 2001. Amanda Anisimova pobedila aktuelnu šampionku Simonu Halep 6:2, 6:4. Mlada Amerikanka ruskog porekla lepo menja pravac lopte, bekhend joj je odličan, a sada je uspela da iskoristi užasan dan Halepove, da savlada i sopstvene nerve i nju za najveći uspeh u karijeri.

“Nikada ne sumnjam u svoje sposobnosti i danas sam to pokazala. Nisam bila nervozna, samo vrlo uzbuđena“, kaže Anisimova.

Neverovatno, ali istinito – polufinalistkinje su do ove godine na Garosu imale zbirno tri pobede (Anisimova skor 0-1, Barti 2-5, Konta 0-4, Vondrušova 1-2, a poređenja radi, polufinalisti u muškoj konkurenciji imaju 232 pobeda na RG). U subotu, ako vreme dozvoli, dobijamo novu Gren slem šampionku, četvrtu godinu u nizu.

Vremenska prognoza za petak nije ružičasta, ali “o tom ću misliti sutra“… Ostavljam vas uz…

Crtice iz Pariza

Al Bello, Getty Images

– Pre tačno 20 godina Andre Agasi je kompletirao Gren slem. Izgubio je u finalu 1990. od Andrea Gomesa, godinu dana kasnije od Džima Kurijera, a te 1999. osvojio je titulu pošto se podigao iz pepela. Bio je na dva poena do poraza u meču drugog kola sa Klemonom, u finalu sa Medvedevom gubio je 2-0 u setovima i na 4:4 u trećem Ukrajinac je imao brejk loptu, ali je Agasi napravi čudesni preokret. Tada je sa punih 29 godina, što se smatralo već poznim teniskim dobom, osvojio četvrtu Gren slem titulu, a posle toga još četiri.

Njegova autobiografija jedna je od boljih sportskih ikada napisanih, preporučujem da je pročitate, a neke od citata pročitajte OVDE.

– Dok je u sredu lila kiša, Novak se pridružio supruzi Jeleni u pletenju, pa smo ga pitali je l’ naučio šta je „klot“, a šta „frket“. “Moja majka voli da plete i isplela je popke, kape i šalove za decu, pa je tu strast prenela na moju ženu. Ja sam malo tu krenuo, dobro je za nerve. Možda ću sutra na terenu“, smeje se Novak, “Između gemova, mmm (pokazuje kako meditira). Ili na brejk lopti, vadim iz džepa, ha-ha-ha“.

– Ako Rodžer Federer želi da ima šansu u duelu sa Rafaelom Nadalom, njegovi voleji biće od vitalnog značaja. Ne znam da li ste videli ovu reakciju iz meča sa Vavrinkom: Ako niste, obavezno. Ako jeste, znam da ćete pogledati opet.

– U sredu smo se našli u paradoksalnoj situaciji. Zbog kiše nije bilo tenisa i imali smo vremena da obiđemo nešto grada. Vremena jesmo, ali ista ta kiša nije prestala da pljušti i zbog nje je obilazak bio nemoguć. Već je bilo kasno za muzeje, osim za modernu umetnost koje nisam obožavalac… I, ništa, završismo po sobama, a ja sam odgledao prve dve epizode pete sezone serije “Black Mirror“. Jedina serija koju volim, a koju ne mogu da “bindžujem“, većina epizoda me toliko potrese da nikada nisam odgledao više od dve u cugu. Ako je još niste gledali, zavidim vam.

– “Nadam se da se vidimo u polufinalu“, rekao mi je pre nekoliko dana Nikolas Masu, trener Dominika Tima. Videćemo se, a vi pročitajte vrlo interesantan intervju sa Čileancem, kao i razgovor sa Huanom Karlosom Fererom.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)